Hírek

Programoktól színes siófoki nyár

Bár tavasszal ezt még gondolni sem mertük, júliusra enyhült a járvány okozta helyzet, és végre lesz lehetőségünk kikapcsolódni az üdítő siófoki nyári programoknak köszönhetően. A Kálmán Imre Kulturális Központ, a Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház, a SzínPart, a PLÁZS, a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület, a Balatoni Hajózás és minden egyes turisztikai szereplő azért dolgozik, hogy minél eseménydúsabb legyen a siófoki nyár 2020-ban is, a várostól megszokott, minden korosztályt megszólító kínálattal.

A Kálmán Imre Kulturális Központ – bár némi változtatással, de – idén is megrendezi népszerű belvárosi rendezvényeit, hogy színesítsék a hétköznapokat is. Csütörtökönként ismét vár ránk a Belvárosi Zenei Estek, szuper könnyűzenei programokkal, az irodalomkedvelők péntekenként a KulTeraszon kapcsolódhatnak ki olyan népszerű előadók társaságában, mint Gerendás Péter, Grecsó Krisztián vagy Kollár-Klemencz László. A könnyed mozi iránt érdeklődőket minden szerdán külföldi vígjátékok várják a Nyáresti Filmklubban, a kedd estéket a Belvárosi Estek operett előadásai fűszerezik, a hétfő pedig a gyermekeké, hiszen este 7-től a Vakációs Gyermekprogramok keretében táncház, gyermekzenekarok és izgalmas előadások várnak rájuk. A belvárosi programok mind a KIKK belső udvarában kerülnek megrendezésre. Természetesen nem marad el vasárnaponként a Zene a Zöldben sem, ahol a Jókai park kellemes környezete kedveskedik a tökéletes hangulattal a komolyzenei, acapella és népzenei koncertek alatt.

A komolyzene kedvelőinek Teleki Miklós orgonaművész és neves vendégei az idei évben is igényes programot és minőségi élményt kínálnak a Majestic Sounds orgonakoncert-sorozat keretében.

A SzínPart, vagyis a Siófoki Szabadtéri Színpad műsora július végétől egy hónapig vár idén is! Legénybúcsú, Menopauza, Dumaszínház, Dés László, Demjén Ferenc, Balázs Fecó – az idei évad is sok-sok izgalmas előadást ígér.

A nyári ellazulás központja, a siófoki Nagystrandon található PLÁZS is rengeteg élményt kínál a napfény és a programok szerelmeseinek! Megújuló külsővel, minőségi szolgáltatásokkal, holdfényes partikkal és a hazai zenei élet krémjének koncertjeivel varázsolja felejthetetlenné a balatoni nyarat.  Napközben a napfürdőző édes semmittevés, vagy az aktív kikapcsolódás színtere, a programnapokon pedig könnyűzenei élményeket kínál. Az idei nyár kínálatában a teljesség igénye nélkül megtalálható a Rakonczai Piano, a Republic, Fenyő Miklós, az Edda, a We Love Balaton Festival és az Ultra Color Festival is. A 2020-as év szigorításai különlegessé teszik a PLÁZS idei szezonját, hiszen így szeptember végéig koncertek színesítik majd a Nagystrandot.

A rossz idő sem szegheti kedvünk, hiszen a szaunaszeánszairól híres Galerius Fürdő is minden nap vár a különleges medencéivel, Szaunavilágával és kényeztető masszázsaival. Július 25-én Strandok Éjszakája is lesz, ahol hosszabbított nyitva tartással és különleges programokkal várnak mindenkit.

A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesülete júliusban is vásárral várja minden hétvégén a siófoki hajóállomáson a gasztronómia és a kézműves termékek iránt érdeklődőket. Szombat esténként pedig élőzene is színesíti a programot: Siófok kedvencei, a Blokk Együttes, a The Freakend és a Hawaii Együttes lépnek színpadra. A hangulat garantált!

Az idei évben a Kálmán Imre Emlékház elindítja különleges városi sétáit, melyeken helyiek és az idelátogatók is ingyenesen részt vehetnek. A tematikus városnéző sétákon a siófoki születésű Kálmán Imre emlékét és Varga Imre szobrait és jobban megismerhetjük. A szobrászművésznek emléket állító séta során a Fő téren és környékén elhelyezett szobrok jellemzését, keletkezésük és elhelyezésük részleteit, érdekességeit hallhatják, míg az operettszerző kultuszát bemutató programon a róla elnevezett helyeket látogathatjuk meg. Kálmán Imre kalandos élete, valamint világszerte ismert és közkedvelt muzsikájának néhány kevésbé ismert titka tárul a résztvevők elé. Jelentkezni a siófoki Tourinform irodában lehet személyesen, telefonon vagy e-mailben az info@hellosiofok.hu címen.
A kisebbeknek múzeumpedagógiai foglalkozást is indítanak augusztusban „Az operettkirályfi” címmel. A játékos, rejtvényekkel tarkított program keretében Kálmán Imre titkait és életének kalandjait ismerhetik meg a gyermekek.
Az Emlékház Csiszár Elek, Varga Imre és Muzsinszki Nagy Endre siófoki alkotóművészek életéről is készül kiállítás. Az I. Inaurem – Siófok ékkövei kiállítás augusztus végétől december végéig várja az érdeklődőket.

A Könyvtár Gyermekrészlegén szerdai és csütörtöki napokon várják a kicsiket a Százszorszép Kezek foglalkozásokkal, ahol sárkányokat, órarendeket, ceruzatartókat és egyéb szuper kis tárgyakat készíthetnek.

Augusztus végén egy igazán különleges programmal bővül Siófok kínálata: augusztus 23-án a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület és a SióSUP szervezésében kerül megrendezésre az I. Siófoki SUP Kupa a siófoki Nagystrandon. Az 1 km hosszan húzódó versenypályára amatőröket és profikat is várnak, lesznek családi futamok is, illetve azok is kipróbálhatják magukat, akik a helyszínen kedvet kapnak. A tervek szerint 100 deszka lesz a vízen, egyszerre akár 100-120 emberrel, így amellett, hogy egy színvonalas, szórakoztató rendezvényre számíthatunk, igazán látványosnak is ígérkezik az esemény. Jelentkezni a sportegyesület weboldalán lehet.

Amellett, hogy egy eseménydús nyárnak nézünk elébe, természetesen nem maradhatnak ki a programlistáról a Balatoni Hajózás hajói sem. A kirándulni vágyók számára Balatonfüred és Tihany is elérhető Siófok kikötőjéből, de persze egy hangulatos sétahajózáson is részt vehetünk – akár a naplementében gyönyörködve is. A népszerű bulihajók is útra kelnek egészen augusztus 29-ig, minden pénteken és szombaton.

A programokról részletes információt a www.hellosiofok.hu és a www.facebook.com/hellosiofok oldalakon találnak.

További hírek; fontos információk

A facebook.com/hellosiofok oldalon közzétett nyereményjáték szabályzata.

2020 nyara az elmúlt évekhez képest történelmi számokkal vonul majd be a turisztikai ágazat emlékezetébe. Soha nem látott csúcson a belföldi utazók és vendégéjszakák száma, ugyanakkor a fővárosi szálláshelyek továbbra is mélyrepülésben.

Meglepő adatok derültek ki a digitális forgalomfigyelésen alapuló LocSight elemzéséből: egy hónapnál is többet töltött idén a Balatonon a látogatók 28%-a. Természetesen köztük jelentős számban voltak azok, akik saját ingatlannal rendelkeznek a tónál.

Véget ért a szünidő, a nyár folyamán együttesen több száz pecsétet osztottak ki a siófoki partnerek a Kajlát kereső kisdiákok számára. Siófokon számos helyen várták kedvezménnyel a gyermekeket és családjaikat, akik pecsételő helyeket is szép számmal találtak.

A tavaszi nehézségek után, a vártnál sokkal szerencsésebben alakult a járvány ellenére is az idei nyári szezon, és egy igen erős július, augusztusi időszakot tudhat maga mögött a város, és a siófoki Tourinform iroda is.