Hírek

Hogyan változtak az ingatlanárak Siófokon?

A Balatonon, hazánk egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, az elmúlt években pörgés jellemezte az ingatlanpiacot. A koronavírus megjelenésével azonban ez megváltozott: visszaszorult a kereslet és megtorpantak az árak. 

Városunkban, a nyári hónapokban már – az ingatlantípusok függvényében - leginkább a kínálati árak minimális csökkenése, vagy stagnálása volt jellemző. Az elmúlt három hónap adatai alapján azonban kezd kirajzolódni egy újabb, lehetséges áremelkedés. Cikkünkben az Ingatlennet.hu adatai alapján a 2020-as év árváltozásait fogjuk szemügyre venni, méghozzá az áralku nélküli árak figyelembevételével.

Így alakult eddig az idei év

Siófokon a 2020-ban eladásra meghirdetett ingatlanok átlagárai közül az év eleji adatokhoz viszonyítva júliusra a téglalakásoké változott a legnagyobb mértékben, hiszen 30 ezer forinttal csökkent négyzetméterenként. A családi házakat a márciusi hónapban kínálták a legolcsóbban, méghozzá 468 ezer Ft/m2-es átlagáron. A panel építésű ingatlanokhoz az átlagár-szintek tekintetében szintén márciusban lehetett a legalacsonyabb kínálati áron hozzájutni, hiszen azokat 686 ezer Ft/m2-es árfekvésen hirdették. 

Eddig a legdrágább hónapoknak pedig a szeptember és az októberi időszakokat lehetett nevezni, mivel a januári átlagárakhoz képest, az ingatlantípusok függvényében ekkorra már 4-8 százalékos áremelkedést is láthattunk. A téglalakások szeptemberben voltak a legdrágábbak a maguk 882 ezer forintos négyzetméter áraikkal, a családi házakat is ekkor kínálták a legmagasabb átlagáron, méghozzá 512 ezer Ft/m2-ért. A panellakások pedig az októberi hónapban érték el az eddigi csúcsot: a 726 ezer forintos négyzetméterenkénti kínálati árat.

Érdekes megfigyelni a településen eladásra kínált ingatlanok különböző típusai között húzódó hatalmas árrést, amit már akár szakadéknak is nevezhetnénk. Ez a különbség az év folyamán végig fennállt és nem is igen szűkült. Októberben például átlagosan 510 ezer Ft/m² áron lehetett családi házat vásárolni, míg a téglalakásokat négyzetméterenként átlagosan több mint 300 ezer forinttal kínálták drágábban.

Hogyan viszonyulnak ezek az árak a környék áraihoz?

A szomszédos városokban szintén a téglalakások a legdrágábbak. Az októberi adatok alapján  Zamárdi területén átlagosan 1,097 millió Ft/m² áron kínálták eladásra a téglalakásokat, míg Balatonvilágoson ez az összeg 1,018 millió Ft/m2-re volt tehető, így mindkét városban magasabb átlagárak voltak jellemzőek. Családi házakat Balatonvilágoson olcsóbban kínáltak Siófokhoz képest, míg Zamárdiban ezek az árak is meghaladták a siófoki átlagot.

Az 5 százalékos lakásáfa várhatóan hatással lesz a balatoni ingatlanpiacra is

Nemrég jelentették be az 5 százalékos lakásáfáról szóló rendeletet, ami azt jelenti, hogy 2022 decemberéig minden elkezdett lakásépítési, társasház és családi ház építési projekt esetén 5 százalékos áfával történik az építkezés, ami több százezres nagyságrendet is jelenthet. A rendelet 2021. január 1-től lép életbe, amely újabb lendületet adhat a nyaralók építésének is.

További hírek; fontos információk

2021-ben visszatér az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak a család minden tagjára!

Az, hogy megéri-e a pénzünket egy bármilyen típusú ingatlanba fektetni, sok tényezőtől függ. Mivel Siófok egy népszerű üdülőhely, így az adottságai alapján mindig vonzó lehet a befektetők számára. A

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.

Már Siófok város utcáit járva a Mikulás és segítője. Figyeljétek Ti is a fehér színű autókat, Integess a Mikulásnak felirattal.