Hírek

Januártól digitális okmányolvasóval kell rögzíteni a vendégadatokat

A pénztárgép és a szálláshely-kezelő szoftver után hamarosan még egy új beszerzésre kell felkészülnünk. Januártól már nem lehet kézzel rögzíteni a vendégek adatait az igazolványok vagy útlevelek alapján, hanem kötelező lesz a digitális okmányolvasók használata. A szkennereket minden szállásadónak be kell szereznie.

Júliusban egy kormányrendelet pontosította a szálláshelyek kötelező adatszolgáltatására vonatkozó új előírásokat. Ezt a módosítást augusztusban követte a részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet. Ez is hozott olyan új kötelezettséget, amiről korábban nem volt szó. Most derült ki, hogy a vendégek adatait nem kézzel kell felvenni a bemutatott iratokból, hanem digitálisan. Eddig is léteztek már olyan szkennerek, amelyek képesek beolvasni az útlevelek és igazolványok adatait. A használatuk azonban januártól kötelező is lesz. Tehát mi a szálláshely-kezelő szoftver segítségével biztosítjuk az adatszolgáltatást, a program pedig a kötelező adattovábbítást okmányolvasón keresztül teljesíti.

Arról egyelőre nem sokat lehet tudni, hogy ennek az okmányolvasónak milyennek kell lennie – vélhetően még nincs a piacon az ajánlott berendezés. A rendelet erről csak annyit ír, hogy az okmányolvasóra vonatkozó műszaki paramétereket a turisztikai tárhelyszolgáltató majd az elektronikus felületen közzéteszi. Közzétesznek majd egy listát is azokról az eszközökről, melyeket elfogadnak a szálláshelykezelő programhoz. Vásárolni csak ezekből lehet majd.

A szükséges személyi adatokat kötelező lesz ezzel az eszközzel rögzíteni. Kézzel csak azokat az információkat lehet majd a gépre felvinni, amiket a bemutatott okmány nem tartalmaz (pl. érkezés és távozás ideje).

Fel kell tüntetni a regisztrációs számot

Még egy új kötelezettséget kapnak azok, akik az Airbnb, a Booking vagy hasonló közvetítő rendszerén keresztül adják ki a szálláshelyük. Először is megfogalmazták a rendeletben, hogy mit kell szálláshely-közvetítő tevékenységnek tartanunk. Ez egy kereskedelmi szolgáltatás, melynek célja a szolgáltatói kínálatnak és a fogyasztói keresletnek az összehangolása információk nyújtásával és a szálláshelyek konkrét értékesítésével együtt. Ez nem új tevékenység, hiszen ezt végzik a különböző internetes közvetítőoldalak is, mint például a booking.com vagy a szallas.hu. Ide sorolhatjuk az Airbnb működését is.

Ami újdonság, az egy új előírás. Eszerint a szállásközvetítő oldalon fel kell tüntetnünk a szálláshely típusát és a NTAK regisztráció során kapott azonosítószámot. Ezzel a hatóságok a feketén kiadott szálláshelyeket igyekeznek kiszűrni a rendszerből. Az a cél, hogy a közvetítők kínálatában ne jelenhessenek meg olyan szálláshelyek, melyekre nincs engedély, nincsenek benne a hivatalos regisztrációban.

 

Forrás: 383/2020 kormányrendelet, Hazai Vendégváró, turizmus.com

 

További hírek; fontos információk

A balatoni hajózás 175. jubileumának alkalmából országos művészeti pályázatot hirdet a BAHART 2021. május 1. és augusztus 13. között! Ünnepeljünk együtt és állítsunk méltóképp emléket a balatoni hajózás múltjának és jövőjének!

Engedd szabadon a kreativitásod, ragadj ki egy témát vagy részletet a balatoni hajózás 175 éves történelméből és alkoss egyedit bármilyen technikával!

Március 11-én megnyílt a Kovászvirág Pékműhely - Kézműves Pékség és Termelői Bolt Siófokon a Fő u. 111. címen.

Az, hogy megéri-e a pénzünket egy bármilyen típusú ingatlanba fektetni, sok tényezőtől függ. Mivel Siófok egy népszerű üdülőhely, így az adottságai alapján mindig vonzó lehet a befektetők számára. A

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.