Hírek

Siófoki nyár – turisztikai körkép

Az utazási szokások változása már 2020. március közepén borítékolható volt, a lemondások, szerencsésebb esetben átfoglalások súlyos hatással bírtak a tavaszi időszakra nem kímélve a belföldi turizmust, így a Balatonnál Siófokot sem. A májusi nyitáskor azonban már felcsillant a remény, hogy a nyár megmenekülhet, és bár a júniusi előrejelzések, majd eredmények még nem voltak teljesen pozitívak, mára már sok turisztikai szereplő fellélegezhet, hogy nem a legrosszabbal kellett szembesülnie.

Az utazók számára a biztonság az első

A Lounge Group a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készített kutatásai alapján elmondhatjuk, hogy az utazók számára a biztonság lett az elsődleges szempont, nem véletlen, hogy a siófoki marketingkommunikáció előterébe is ez került, és a szolgáltatók mind ezt szem előtt tartva készültek a nyári és őszi szezonra.

A kutatások alapján mind a családosok, mind pedig a párban utazók a belföldi úticélokat részesítik előnyben, ezen belül, a szolgáltatások szintjén azonban változik az egyéni preferencia.

A külföldi desztinációk vörös-sárga-zöld besorolása és az ezzel kapcsolatos bizonytalanság is a belföldi turizmus felé tereli az utazni vágyókat, így a Balaton és a régión belül Siófok turizmusa is szép eredményeket tudhat magáénak a nyári hónapokban.

A helyi attrakciók, programlehetőségek, kisebb, korlátozott látogatószámot engedő rendezvények mind vonzóbbá teszik az egyes úticélokat. Siófok óriási előnye többek között a 17 km-es partszakasz és az itt megtalálható ingyenes és fizetős strandok.

Az imént említett kutatás szerint a szállásfoglalással kapcsolatos közösségi média említésszámok meghaladták a 2019-es adatokat, melyek alapján a vírushelyzet alakította utazási attitűd alapján ijedt, pánikoló, higgadt, optimista és optimista országjáró utazókat különböztethetünk meg.

Szomorú kezdet után nyüzsgő balatoni nyár

A májusi nyitás egyelőre nem jelentett megnyugvást, hiszen a tavalyi számokhoz képest 93%-os vendégéjszakaszám csökkenést tapasztalhattak a szálláshelyek. Júniusban 672.000 belföldi és 101.000 külföldi vendégéjszakaszámot regisztráltak az országban, és összességében a tavalyi számok negyedét produkálta az ágazat, 75,2%-kal csökkent a vendégéjszakaszám. A kereskedelmi szálláshelyek közül 2000 szálláshely várta a vendégeket, de tizedükben sajnos egyáltalán nem volt forgalom. Az országos belföldi vendégéjszakaszám harmada a Balatonnál realizálódott, ez a tavalyi szám közel felét jelentette. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák pedig a tavalyi szám tizedét érték el.

SZÉP-kártyás fizetésre 1669 magyarországi szálláshelyen volt lehetőség, ami összesen 2,6 milliárd forintos bevételt jelentett júniusban, amely 21%-kal jelent kevesebbet a tavaly júniusi költésnél.

Júliusban kiemelkedő eredményeket ért és a hazai turizmus. A magyarországi szálláshelyekre közel 1,4 millió vendég érkezett, akik 4,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ebből 1,2 millió belföldi vendég 3,6 millió vendégéjszakát tartózkodott a hazai szálláshelyeken. Ezzel a belföldi vendégek száma júliusban meghaladta a tavaly júliusi belföldi vendégszámot.
A Balatonhoz 504.000 vendég érkezett, akik 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ezek 51%-a magán- és egyéb szálláshelyeken, míg 28%-a szállodákban realizálódott. A térségben az elmúlt hónapban a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka szám 86%-át ők adták. A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszakaszám szerinti sorrendben Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros voltak. A szálláshelyek összes bevételének ebben a hónapban mintegy 17%-át adta a SZÉP-kártyás forgalom. Júliusban a SZÉP-kártya költések 72%-a szállodákban, további 13%-a magán- és egyéb szálláshelyeken realizálódott.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese augusztus elején elmondta, hogy a belföldi turizmus hasonló teljesítményt nyújt idén, mint tavaly, ami a tavasszal vártakhoz képest óriási eredmény. 

A szállás.hu elmondása alapján a balatoni régiót szívesen választották úti célul a belföldi utazók a bizonytalanabb külföldi desztinációk helyett. A belföldi foglalások 34%-a a régióba szól, mellyel 12 százalékpontot nőtt a foglalások száma. Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója elmondta, hogy a partnerek visszajelzései alapján 70-90%-os a júliusi és augusztusi foglaltság, az egy főre jutó átlagos foglalási érték éjszakánként pedig 4%-kal emelkedett a tavalyi évhez képest. A belföldi utazók átlagosan 3 főre, 3 éjszakára foglalnak idén nyáron a régióban, Siófok pedig a legnépszerűbb település a Balaton partján. Városunkat Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle, Keszthely, Zamárdi, Balatonboglár, Balatonföldvár, Fonyód és Tihany követi.

Siófoki tapasztalatok

A szálláshelyek típusát tekintve a Siófoki Fürdőegylet - Turisztikai Egyesület májusi felmérésének eredményeként már beszámoltunk róla, hogy a szállodákkal szemben az idei nyáron előreláthatólag az apartmanok, vendégházak népszerűbbnek bizonyulnak majd az utazók körében a sok szobás, 100+ fős szállodákkal szemben. A szállás.hu júniusi és júliusi adatai alapján az apartmanokban 0,8 százalékponttal, a vendégházakban 1,5 százalékponttal, a panziókban 2,3 százalékponttal nőtt az eltöltött vendégéjszakák aránya a tavalyi évhez képest a Balatonnál, míg a hotelek esetében ugyanez a szám 5 százalékponttal csökkent. A szállásközvetítő oldal keresője szerint a leggyakrabban használt szűrők között a félpanzió, önálló ház, medence, SZÉP-kártya és a konyhás apartman keresőszavak szerepeltek.

Az árak tekintetében a siófoki átlagár Kolma Kornél, az apartman.hu vezetőjének elmondása alapján 8314 Ft/fő/éj idén nyáron, amely Tihany, Badacsony és Balatonfüred átlagárával van azonos kategóriában.

A Siófoki Fürdőegylet - Turisztikai Egyesület tagságát is megkérdeztük az idei nyár tapasztalatairól.
Vincze János, a Janus Boutique Hotel & Spa tulajdonosa arról számolt be, hogy lassan indult a nyári szezon, de szerencsére mostanra jó telítettséggel működnek, a hétvégékre óriási a kereslet, és szeptemberre is érkeznek foglalások.
A négycsillagos Hotel Azúr és ötcsillagos Hotel Azúr Premium értékesítési és marketingigazgatója, Sternócky Balázs elmondása alapján a szálloda kihasználtsága júniusban még 24%-os volt, júliusban viszont már 75%-on működtek. Augusztus első két hetében 87%, a teljes augusztus hónapot illetően pedig 84%-os kihasználtságra számíthatnak. A nyári foglalások 90%-a belföldi vendégektől származik, az ott pihenők 2/3-a családdal érkezik, és a teljes forgalom 15%-át jelentik a SZÉP-kártyás fizetések. A szeptember-októberi időszakra jó esetben 46-50%-os kihasználtságot várnak.
Egry Dóra, az Aranypart Camping vezetője, arról tájékoztatott minket, hogy a kempingben a tavalyi évhez képest a júniusi hónapban 70%-os csökkenés volt tapasztalható a vendégéjszakák számában, ezek a számok a júliusi hónapban 25%-ra mérséklődtek, augusztusban pedig a csökkenés további mérséklődése várható majd. A foglalások tekintetében az a tapasztalat, hogy elsősorban hétvégére érkeznek a vendégek és szinte mindenki pár nappal az utazás előtt foglal, a foglalási hajlandóságot pedig nagymértékben befolyásolja az időjárás. A tavalyi évhez képest 50%-kal megnőtt a walk in vendégek száma és a SZÉP-kártyás fizetések száma is nagyon magas. A foglalások 65%-a magyar vendégektől érkezik, de július közepétől érkeztek újra német, cseh, lengyel, szlovák és holland vendégek is. A külföldi és a belföldi vendégek közül 50% - 50%-ban érkeznek családos és egyéni vendégek.

A magánszálláshely-üzemeltető tagjaink között vannak, akik idén nyáron csökkentett kapacitással vágtak bele a szezonba, de vannak olyanok is, akik szintén 80-90%-os kihasználtságról számoltak be egyesületünknek. Egy 2-3 hónapon át nyitva tartó tagunk elmondása alapján júniusban ugyan foglalások már érkeztek a következő két hónapra, vendégek sajnos egyáltalán nem, teljes kihasználtsággal csak július 2. hetén kezdett működni a szálláshely. Ugyan időközben érkeztek lemondások (főleg a sárga besorolású országokból), és az augusztus végi fesztiválok lemondásakor augusztus utolsó két hete sem tűnt felhőtlennek, a lemondásokat követő 1-2 napon belül rögtön érkezett új foglalás, így egészen augusztus utolsó hétvégéjéig teltházzal tudnak üzemelni. A 16 fős szálláshelyre főleg családos társaságok érkeztek, jellemzően 5-6 éjszakákra.

 

További hírek; fontos információk

A balatoni hajózás 175. jubileumának alkalmából országos művészeti pályázatot hirdet a BAHART 2021. május 1. és augusztus 13. között! Ünnepeljünk együtt és állítsunk méltóképp emléket a balatoni hajózás múltjának és jövőjének!

Engedd szabadon a kreativitásod, ragadj ki egy témát vagy részletet a balatoni hajózás 175 éves történelméből és alkoss egyedit bármilyen technikával!

Március 11-én megnyílt a Kovászvirág Pékműhely - Kézműves Pékség és Termelői Bolt Siófokon a Fő u. 111. címen.

Az, hogy megéri-e a pénzünket egy bármilyen típusú ingatlanba fektetni, sok tényezőtől függ. Mivel Siófok egy népszerű üdülőhely, így az adottságai alapján mindig vonzó lehet a befektetők számára. A

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.