Nachrichten

Drágák az ingatlanok Siófokon, de nem mindenhol

Bár az elmúlt egy évben a hazai ingatlanpiacon szinte már csak stagnálás volt jelen, a korábbi években feltornázódott árak miatt most igen nehéz az ingatlanvásárlók helyzete. Az árakat ráadásul a koronavírus sem nyomta le drasztikusan. A magyarok kedvelt üdülőhelyén, Siófokon, persze még magasabban vannak a kínálati árak, azonban a városon belül nem mindenhol a „méregdrága” jelzőt viseli az árcédula.

Ennyit emelkedtek az árak egy év alatt Siófokon

Ahogy azt már említettük hazánkban nem sokat mozgolódtak az ingatlanárak az elmúlt egy év alatt. Siófokon ez igaz a téglalakásokra, azonban a családi házakra és a panellakásokra viszont nem, mivel esetükben még mindig drágulás tapasztalhattunk.

A családi házak átlagos négyzetméter ára egy évvel ezelőtt, 2019 augusztusban, 440 ezer forint volt. A jelenlegi, 2020. augusztusi átlagos négyzetméter áruk viszont már majdnem eléri a fél millió forintot. Tehát tizenkét hónap alatt négyzetméterenként csaknem 15 százalékkal drágultak a családi házak Siófokon.

A lakáspiaci árakra áttérve, a téglalakások 2020 augusztusában – ahogy 2019 augusztusában is – 850 ezer Ft/m²-es átlagáron voltak elérhetőek. A paneleknél viszont ezen időszak alatt szemmel jól látható változás történt. A siófoki panellakások átlagára ugyanis 610 ezer Ft/m²-ről 710 ezer Ft/m²-re emelkedett. Ez pedig átlagosan 16 százalékos drágulást jelent négyzetméterenként.

 

 

 

Nagy az árdifferencia a városrészek között

Összességében nézve magasak az ingatlanárak Siófokon. Azonban, ha az egyes városrészekre fókuszálunk, már barátságosabb négyzetméter árakkal is találkozhatunk.

Az Ingatlannet.hu által vizsgált városrészek közül az Arany-part és az Ezüst-part családi házai, illetve téglalakásai a legdrágábbak. Érdekes, hogy az Arany-parton a lakások árfekvése magasabb, míg az Ezüst-parton a házaké. Konkrétabban, az Arany-parton eladásra kínált családi házak augusztusi átlagára 700 ezer Ft/m², míg a téglalakásoké az 1 millió Ft/m²-t is meghaladta. Ezzel szemben ugyanebben az időszakban az Ezüst-part családi házainak kínálati ára átlag 860 ezer Ft/m², a téglalakásainak pedig 980 ezer Ft/m² volt.

Siófoknak vannak olyan részei is, ahol valamivel megfizethetőbbek az ingatlanok. Például a Foki-hegyen és a belvárosban is alacsonyabbak az átlagos négyzetméter árak. Idén augusztusban ezen két városrészben a családi házak átlagára 420-470 ezer Ft/m², a téglalakásoké 610-640 ezer Ft/m² volt.

 

 

Az elemzés szerint így a legolcsóbb és a legdrágább siófoki ház között négyzetméterenként átlagosan 440 ezer forint, a téglalakásoknál pedig 460 ezer forint árdifferencia mutatkozik. Tehát ha inkább a belvárosban vennénk egy 100 m²-es házat az Ezüst-part helyett, akkor 44 millió forintot spórolnánk. Ha pedig egy 50 m²-es lakás megvásárlásánál inkább a belvárost választjuk az Arany-part helyett, akkor 23 millió forint marad a zsebünkben.

Persze a borsos árak nem véletlenek, hiszen Siófok nem csak a magyarok kedvelt üdülőhelye, hanem a legkedveltebb is. Idén nyáron ugyanis a legnépszerűbb desztináció volt, utána következett Balatonfüred, Keszthely és Balatonlelle.

 

Forrás: Ingatlannet.hu 

Weitere Neuigkeiten, wichtige Informationen

Ab 0:00 Uhr am 9. Mai (Samstag) bis 24 Uhr am 10. Mai (Sonntag) werden neue Beschränkungen in Siófok einleiten, was für die ganze Wochenende gelten.Die Beschränkungen hat dr. Róbert Lengyel (Bürgermeister von Siófok) im Facebook angemeldet.

 

 

Mit der Milderung der Beschränkungen kann man zahlreich aus den Terrassen und den Gartenlokalen der Restaurant, Konditorei, Bäckereien, Cafés in Siófok wieder vor Ort verbrauchen. In den gastgebenden Geschäfte darf man sich nur aufhalten, wo man mit Mitnahme oder Auslieferung bestellen kann! Bei diesen Geschäften ist die Tragung der Maske verbindlich!

 

Der Umbau der Baross Brücke (zwischen die Indóház Strasse und der Kreisverkehr der Vitorlás Strasse) hat auf unbestimmte Zeit ausgesetzt.

 

Ab 0:00 Uhr am 1. Mai (Freitag) bis 24 Uhr am 3. Mai (Sonntag) werden neue Beschränkungen in Siófok einleiten, was für die ganze Wochenende gelten.Die Beschränkungen hat dr. Róbert Lengyel (Bürgermeister von Siófok) im Facebook angemeldet.

Informationen über die Maßnahmen, die Verschließungen, sowie die Programmwegfallen wegend des Coronavirus (COVID-19) in Siófok.

Wir erfrischen und erweitern laufend diese List!