Hírek

Tourinform iroda – Töretlen elhivatottság Siófok turizmusáért!

A tavaszi nehézségek után, a vártnál sokkal szerencsésebben alakult a járvány ellenére is az idei nyári szezon, és egy igen erős július, augusztusi időszakot tudhat maga mögött a város, és a siófoki Tourinform iroda is.

Bár ez a nyári szezon a Tourinform irodában is más volt, mint az eddigiek, a város töretlen népszerűségét a helyzet ellenére az iroda látogatottsági adatai is megerősítették. Az iroda munkatársai szakmai felelősökként a nyári szezonban is intenzív kommunikációt folytattak és lelkesen népszerűsítették város kiemelt turisztikai termékeit (gaszto-, családbarát-, aktív-, kulturális) programlehetőségeit és attrakcióit a csapat által elkészített marketingkommunikációs stratégia mentén, természetesen alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez.

A siófoki Tourinform iroda az országban idén is kiemelt irodaként működik, a leghosszabb nyitvatartási idővel rendelkezik, és országos szinten a látogatottsági ranglistán az 7. helyen áll a 118 iroda közül. A nehezen induló nyári szezon ellenére is több ezer ember kereste fel az irodát a július-augusztusi időszakban. Júliusban közel 5000, augusztusban pedig több mint 4000 ember kérte munkatársaink segítségét személyes, telefonos formában, vagy e-mailen keresztül. A személyesen betérő vendégek száma január-február hónapban szinte megegyezett a tavalyi eredményekkel, majd márciusban már csak 34%-os volt az eredmény a tavalyi számokhoz képest, hiszen a hónap közepén a veszélyhelyzet kihirdetésével az iroda is home officeba kényszerült. A karantén időszaka egy meglehetősen nehéz két és fél hónap volt, hiszen elmaradtak a személyes kontaktok, egyeztetések, főként telefonon és az online felületeken tartottuk a kapcsolatot a vendégekkel, partnereinkkel és a csapat tagjaival. Természetesen a munka nem állt meg, Siófok turizmusát újraindító akciótervvel, kérdőíves utazási kedvet felmérő kutatással, társadalmi egyeztetésekkel, specifikus online kommunikációs kampányokkal, telefonos szakmai konzultációkkal próbáltunk úrrá lenni a helyzeten.

Május végén már szerencsére visszaköltözhettünk a Víztoronyba, és személyesen is segíthettünk a betérő vendégeknek. Sajnos azonban ebben a hónapban a tavalyi 2000 fölötti látogatószám idén alig érte el az 1000 főt. A nyári hónapok nem érték el a tavalyi számok 50%-át sem, júniusban 1600, júliusban 3500, augusztusban pedig 2500 fő tért be az irodába. A külföldi vendégek között az idei évben is sok német, osztrák, cseh és lengyel utazó volt. Szerencsére a helyi lakosok között is sokan tudják, hogy munkatársainktól friss és megbízható információkat, valamint érdekes és hasznos kiadványokat kaphatnak, így ők is mindig gyakori látogatói irodánknak.

A betérő vendégek főleg az olyan egyéni, családos vagy baráti társaságnak megfelelő programlehetőségek iránt érdeklődtek, mint a strandok vagy a helyi attrakciók, vagy a Víztorony, Óriáskerék, a Bella Állatpark, a városnéző kisvonat, és a Fordított ház.

A programok mellett sok helyi és környékbeli szálláskiadó keresett fel minket az NTAK regisztráció és a Kisfaludy Pályázat miatt, melyek kapcsán naprakész információkkal és szakmai segítséggel tudtunk szolgálni.

Mivel az idei évben a vírushelyzet és ennek hatására a város marketingkerete nem a megszokott időben tette lehetővé Siófok turisztikai kiadványainak megjelentetését, így ezeket csak júliustól kínálhattuk a látogatóknak. Ahogyan az elmúlt években mindig, úgy a 2020-as friss Városkalauz is három nyelven tájékoztatja az érdeklődőket a városi látnivalókról, a program- és szálláslehetőségekről és egyéb turisztikai szolgáltatásokról. Nagy igény mutatkozott továbbra is a szintén megjelenő várostérképre és a kerékpáros térképre is, amelyhez ajánlottuk „Fedezd fel Siófok környékét!” kiadványunkat is, hiszen az aktív kikapcsolódásra vágyók a környékbeli egyéni túrák után is érdeklődtek. Népszerű információforrás volt idén is az Infocard, mely a városban 25 forgalmas ponton segít a város kínálatának megismerésében.

Bár a nagyobb rendezvények országos szinten elhalasztásra kerültek, mégis sokan keresték évek óta népszerű éves rendezvénynaptárunkat is, azonban sajnos ez az idei évben nem került kiadásra. Számukra a helyi egyesületek és egyéb szervezők kisebb-nagyobb programjait tudtuk ajánlani, valamint a Kálmán Imre Kulturális Központ, a SzínPart és a PLÁZS gazdag nyári programkínálatát.

Tavasszal még nem számíthattunk rá, hogy sok külföldi tér be irodánkba a nyár folyamán, azonban meglepetéssel tapasztaltuk, hogy a németek és osztrákok is gyakori vendégek voltak. Számukra tematikus utakat kínáltunk. Sokakat hívogat Magyarországra a tradicionális magyar kultúra, a hagyományőrzés, ezért természetesen az idei látogatók körében is népszerűek voltak a német nyelvű budapesti buszos kirándulások, lovasprogramok, csárda- és pusztalátogatások is.

Irodánkba az elmúlt években egyre több család tér be információért, valamint az MTÜ idén is elindította országos, családoknak szóló „Kajla” kampányát, melyben Kajlát, az utazó magyar vizslakölyköt „kereshetik” az országban a kisiskolás gyermekek. Ehhez a családbarát turizmust támogató kampányhoz irodánk rengeteg siófoki turisztikai szereplőt toborzott, így a városban több helyen várták a gyerekeket pecséttel és kedvezményekkel.

„Összességében a várakozásokhoz képest úgy gondolom egy jó szezont zárhat a siófoki Tourinform iroda a 2020-as évben is. Az iroda bevételei az idei évben drasztikus mértékben csökkentek, ezért sajnos a csapat létszáma is csökkent. A nehézségek ellenére igyekeztünk, és igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten segíteni a város turisztikai szereplőinek és továbbra is elhivatottan dolgozunk Siófok turizmusáért. Elkezdtük az Ősszel is Siófok! kommunikációs kampányt, készülnek a stratégia alapján az élményvideók, folyamatos az online kommunikáció, kisebb aktív eseményeket szervezünk, készülünk egy Őszi barangolások Siófokon nyereményjátékkal is, melyhez sok siófoki vállalkozó csatlakozott a nyárihoz hasonlóan.

Tehát újrakezdünk, tervezünk, dolgozunk és reméljük, hogy a 2021-es évben is büszkén mondhatjuk majd a betérő vendégeknek, hogy Siófokon kezdődik a Balaton! - mondta Stadler-Szentpéteri Ildikó a siófoki Tourinform iroda vezetője.

 

További hírek; fontos információk

2021-ben visszatér az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak a család minden tagjára!

Az, hogy megéri-e a pénzünket egy bármilyen típusú ingatlanba fektetni, sok tényezőtől függ. Mivel Siófok egy népszerű üdülőhely, így az adottságai alapján mindig vonzó lehet a befektetők számára. A

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.

Már Siófok város utcáit járva a Mikulás és segítője. Figyeljétek Ti is a fehér színű autókat, Integess a Mikulásnak felirattal.