Hírek

Ezerarcú Siófok – Hedon Sörfőzde

 

Ezerarcú Siófok rovatunk következő állomása a Hedon Sörfőzde, ahol a tulajdonossal, Tony Priorral beszélgettünk. Balatonvilágoson csendes, nyugodt környezetben, balatoni panorámával és egyedi helyben készült kézműves sörökkel találkozhatunk. Erről és még sok más érdekességről kérdeztük a Hedon világ megálmodóját.

Kérlek, mutasd be röviden a Hedon Sörfőzde történetét!

A Hedont 2014-ben alapította három gerilla sörfőző (a gerilla sörfőző más kézműves sörfőzde berendezéseit használja a sörfőzéshez). Bejártuk az egész országot, hogy megtaláljuk az ideális épületet saját főzdénkhez, így esett a választásunk Balatonvilágosra, mely balatoni panorámájával tökéletes helyszínnek bizonyult! 2015 augusztusában indítottuk el a sörfőzést, az országban akkor az egyik legmodernebbnek számító kisüzemi sörfőzdében. Az első sörünket, a Credót (Smash IPA) követte két zászlóshajónk, a Charlie Firpo (rozsos APA) és a Johnny Firpo (Blond Ale), valamint a díjnyertes Helmutunk (bajor búza sör). Kézműves söreink között megtalálható az IPA Colada névre hallgató ananászos IPA-nk, és két kiváló stoutunk, a Katalin cárnő (Foreign Extra Stout) és a Szergej (Russian Imperial Stout). „Legbalatonibb” söreink a Balatonvilágosi Pilsnerünk és a Helmut, melynek címkéjén az 1980-as évek tipikus kelet-német turistájának barátságos ábrázata látható.

 

Miért pont egy Balaton melletti helyszínre esett a választásotok?

A sörfőzde otthonaként azért választottuk Balatonvilágost, mert a helyszín gyönyörű, békés hangulatú! Szeretjük a szemünk elé táruló balatoni panorámát. Az elképzelésünk az volt, hogy főzdénk mellett létrehozunk egy sörözőt, így közvetlenül a sörfőzdéből kóstolhatják meg a vendégek söreinket. 2018-ban megnyitottuk 6000 m2-es főzdekertünket, ahol sok kikapcsolódási lehetőséget biztosítunk. A gyönyörű pázsiton babzsákokon pihenhetnek az idelátogatók, miközben friss, kisüzemi söreinket kóstolhatják egyenesen a hordóból. A csoportos szórakozást strandröplabda pálya, ping-pong és egyéb játéklehetőségek biztosítják. Hatalmas színpad áll rendelkezésre élőzenés rendezvényekhez is, a gyerekek részére pedig játszótér került kialakításra. Törekszünk arra, hogy együttműködő partnereinket is a régióból válasszuk ki, és hisszük, hogy főzdekertünk hamarosan a környék egyik legkedveltebb közösségi terévé válik.

Ez az év különleges a Covid járvány miatt. A jelenlegi szabályoknak milyen módon tudtok megfelelni? Hogy tudjátok megoldani a vendégek biztonságos fogadását?

A 6000 m2-es szabadtéri kerthelyiség egyik nagy előnye, hogy lehetővé teszi vendégeinknek, hogy egymástól biztonságos távolságban érezhessék jól magukat, kóstolhassák söreinket. A COVID-19-hez kapcsolódó kockázatok miatt felfüggesztettük főzdetúráinkat, de vendégeink az ablakon keresztül bepillanthatnak a sörkészítés folyamatába. A biztonság érdekében ideiglenesen egyszerhasználatos pohárra váltottuk üvegpoharainkat.

Terveztek újításokat a közeli/távoli jövőben?

Bővítjük márkánkat néhány új, nem sör alapú kézműves itallal. Az egyik ilyen új termékünk a jellegzetes, hidegen „készített” kávé. Ehhez a kávét a bányai pörkölőből szállítjuk, mely az egyik leghíresebb magyar pörkölő. A kiotói stílusú, lassú csepp módszerrel előállított kávé egy cseppje 18 óra alatt készül el és az eredmény egy gazdag ízvilágú, enyhe savasságú kávé. Igazán izgalmas opció, hogy hidegen készített kávénkat nitrogénnel vegyítjük, és így egy finom, krémes állagú hideg kávét kapunk belőle.

További hírek; fontos információk

A balatoni hajózás 175. jubileumának alkalmából országos művészeti pályázatot hirdet a BAHART 2021. május 1. és augusztus 13. között! Ünnepeljünk együtt és állítsunk méltóképp emléket a balatoni hajózás múltjának és jövőjének!

Engedd szabadon a kreativitásod, ragadj ki egy témát vagy részletet a balatoni hajózás 175 éves történelméből és alkoss egyedit bármilyen technikával!

Március 11-én megnyílt a Kovászvirág Pékműhely - Kézműves Pékség és Termelői Bolt Siófokon a Fő u. 111. címen.

Az, hogy megéri-e a pénzünket egy bármilyen típusú ingatlanba fektetni, sok tényezőtől függ. Mivel Siófok egy népszerű üdülőhely, így az adottságai alapján mindig vonzó lehet a befektetők számára. A

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.