Hírek

BALATONIZÁLJ!

Lazul Azur Facebook oldalán augusztus 7-én online debütált egy igazi balatoni életérzést közvetítő Balatonizálj! (https://www.youtube.com/watch?v=Vz9a4XLdWls). A dalra egyből felkaptuk a fejünket, és felvettük a kapcsolatot Kövecses-Varga Danival, a zenéért felelős énekes-dalszerzővel, akit arra kértünk, meséljen nekünk a Balatonnal való kapcsolatáról, a zenélésről, a zeneszerzésről, ötletekről, tervekről…

Kérlek, röviden mesélj magadról!

Kövecses-Varga Dani vagyok, siófoki születésű, balatoni gyerek. Itt nőttem fel, és a Balatonon is élek. Nyolc éves korom óta éneklek, tizenkét éves korom óta írok dalokat és zenéket. Korábban a zenei stúdiózás vonzott, de áttértem az élő zenére, majd autodidaktaként tanultam dobolni, gitározni, zongorázni és felvételeket készíteni. Aztán jött pár év zenei kihagyás az egyetemi és külföldi munkaévek alatt, viszont a balatoni lokálpatrióta érzés visszahozott, így 25 évesen végleg hazaköltöztem a Balatonhoz. Jelenleg ásványgyűjtéssel és zenéléssel foglalkozom - ha úgy nézzük, mindkettő a vibe-okról szól. Az augusztus 7-én megjelenő „Balatonizálj!” című dalomat több másik, eleinte balatoni témájú dal követi majd. Az azonban mindegyiknél cél, hogy saját legyen a szöveg, az ének és a háttérvokál, az összes hangszerjáték és a stúdiófelvétel is. Szeretném ezt a sajátosságot megtartani a következő számokban és albumokban is.

Mi inspirált, hogy jött az ötlet, hogy készítesz egy dalt a Balatonról?

Alapvetően tenni szeretnék a Balatonért, ezért indítottam pár éve Tihanyban a kecskeköröm- és ásványboltot is, mert autentikus és helyi. Emellett balatoni dalokat írok és szerintem fontos az, hogy helyiként is megfogalmazzuk a balatoni életérzést. Aztán egyszer csak jött ez az ötlet: Balatonizálj! - Ebben minden benne van. Szeretném a zenén keresztül helyi szemszögből átadni a balatoni életérzést és azt a nyugodt egységet, amit a Balaton áraszt. Ezt éreztem gyerekként a siófoki Ezüstparton, és ugyanezt érzem most az északi parton is.

Miért pont a Lazul Azur névre esett a választásod?

Legyenek benne a balatoni színek, a tóparti életérzés, a könnyedség és az ásványok. A családban az éneklés anyai, az ásványok apai ágról jönnek (Kövecses-Varga Lajos - a siófoki Ásványmúzeum tulajdonosa). A nevet a lapis lazuli és az azurit ásványok szójátéka inspirálta - így lett a Lazul Azur. Innentől pedig mindegy, hogy hogyan értelmezzük: ásványok, lazaság vagy az égszínkék Balaton.

Mit jelent számodra a Balaton, a balatoni életérzés?

Azt, hogy Balatonizálj! Bővebben: hallottunk már erre sok embertől sok választ – és pont ez az: nekem a változatosság. Ha engem a Balatonról kérdezel, nem szeretnék csak a magam nevében beszélni. A „Balatonizálj!” számom a helyi közösséget és összefogást tükrözi és ebből merít ihletet. Szerintem a balatoni lét is ettől erős. Van egy csodálatos tavunk, ami télen is összefog tízezreket, és tényleg mindenkinek van egy sztorija a Balatonról. Az enyém a dalokban van.

Mik a további terveid a Balatonizálj dallal, miért augusztus elején adtál ki egy ilyen nyári számot?

A Balatonnál most abban bízunk, hogy az idei szezon kitolódik. Ezért volt az eltolt számkiadás. Innentől pedig a megosztásokon múlik minden, vagy akár azon, mikor kapja fel a dalt egy országos rádió. A nagy zenemegosztókra már felkerült a dal (https://www.youtube.com/watch?v=Vz9a4XLdWls). Az a jó, hogy ez a szám még szezonon kívül is fogyasztható. Ez egy közösségi dal, szerettem volna helyi emberekkel kooperálni és nemcsak egyedül szerepelni a klipben. Egyfajta #Balatonizálj mozgalmat indítani. A Balatoni Kör helyszíneitől már érkeztek fellépési megkeresések, a premier napja pedig pont a Balatonfüredi Borhetek kezdőnapjára esik, ahol felcsendül a dal. Szeretném még idén körbe énekelni a Balatont. A lényeg, hogy Balatonizálj!

Van mögötted kiadó vagy menedzsment?

Nincsen. Saját kiadásban jelent meg a Balatonizálj augusztus 7-én. Szerettem volna úgy „becsomagolni” ezt a projektet, ahogy én megálmodtam. Fontos megemlítenem, hogy a klip forgatásához is egy balatoni kötődésű, szintén siófoki operatőrt választottam. Helényi Tamással egyből megvolt az összhang, hiszen ő is ismeri az életérzést, neki is a Balaton az otthona, és úgy érzem, hogy a kész videó is önmagáért beszél, sikerült megvalósítanunk az elképzeléseket.

Jönnek a következő számok?

A visszajelzések szerencsére a „Balatonizálj!” klipforgatása alatt ígéretesek voltak. Többen odajöttek, hogy tetszik nekik a dal. Ha a megjelenés után is ilyen lesz a dal fogadtatása, még idén jövök új dalokkal.

 

Köszönjük az interjút Kövecses-Varga Daninak! Reméljük hamarosan az egész ország Balatonizálni fog!:) Kövesd Lazul Azur néven, és te is #Balatonizálj!

További információk:
https://www.instagram.com/lazulazur/
https://www.facebook.com/lazulazur

 

További hírek; fontos információk

2021-ben visszatér az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak a család minden tagjára!

Az, hogy megéri-e a pénzünket egy bármilyen típusú ingatlanba fektetni, sok tényezőtől függ. Mivel Siófok egy népszerű üdülőhely, így az adottságai alapján mindig vonzó lehet a befektetők számára. A

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.

Már Siófok város utcáit járva a Mikulás és segítője. Figyeljétek Ti is a fehér színű autókat, Integess a Mikulásnak felirattal.