Hírek

Ezerarcú Siófok – Fordított ház

Ezerarcú Siófok rovatunk eheti részében a város egyik legkedveltebb attrakciójáról, a Fordított Házról beszélgettünk a tulajdonossal, Stasiak Marekkal. Siófokon a Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésében fejtetőn álló, nem mindennapi látványosságon már 4. éve messziről megakadhat a szemünk. Ezt a különleges turistalátványosságot egy lengyel vállalkozó hozta elsőként Magyarországra a Balatonhoz.

Kérlek, mutasd be röviden a Fordított ház történetét!

 

Egy gyerekkori álmomat szerettem volna megvalósítani azzal, hogy létrehozok egy házat, ahol mindenki láthatja, hogy „hogy néz ki a világ feje tetejére állítva”. Elhatároztam, hogy építek egy fordítva felállított házat, ahol meg lehet tapasztalni ezt a régen vágyott érzést. A kivitelezési nehézségek miatt, nem volt ez egyszerű dolog, és a kiváltott hatás engem is megdöbbentett. A gravitáció megzavarásának jelensége történik, az egyensúlyérzékünk válik ez által labilissá. Ezt az érzést szerettem volna megosztani másokkal is. Mire Magyarországra értünk már 7 különböző feje tetejére állított házikót látogathattak a turisták Lengyelország turisztikailag leginkább vonzó településein.

 

Miért választottátok Siófokot helyszínül?

 

Mindenki szeret ott lenni, ahol szívesen látják! Ezt éreztük, mikor egyeztetéseket folytattunk a város Önkormányzatával. A helyi hatóságtól lehetőséget kaptunk terület bérlésére és az elképzelésünk megvalósítására. Természetesen olyan települést kerestünk, ahol sok turista fordul meg, ahol a turisztikai szakemberek törődnek az ideérkezőkkel, fontosnak tartják a számukra nyújtandó élményeket, segítve ez által a szolgáltatást nyújtókat is. Ezeknek a feltételeknek szerintem Siófok város tökéletesen megfelel.

 

Ez az év különleges a Covid járvány miatt. A jelenlegi szabályoknak milyen módon tudtok megfelelni? Hogy tudjátok megoldani a vendégek biztonságos fogadását?

 

Nagy segítség volt számunkra a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiadott a Covid-19 kézikönyv az attrakciók üzemeltetői és szolgáltatók részére. Az abban javasolt előírásokat (gyakori fertőtlenítést, a maszkviselés kötelezővé tételét, kézfertőtlenítő kihelyezését, szociális távolság betartása miatti egyidejű látogatói létszám csökkentését) maximálisan betartjuk.

 

Terveztek újításokat a közeli/távoli jövőben?

 

Mindig mozgatja a fantáziámat, a világ más nézetből történő bemutatása, vagy a fantázia világának mai valóságban történő ábrázolása. Ilyen irányban gondolkodom különböző fejlesztések kapcsán.

 

Mit üzennél a jövőben Siófokra látogatóknak?

 

Azt hiszem az kézenfekvő, jöjjenek hozzánk játszani a gravitációval, ismerkedjenek meg a feje tetejére állított világgal.

További hírek; fontos információk

A balatoni hajózás 175. jubileumának alkalmából országos művészeti pályázatot hirdet a BAHART 2021. május 1. és augusztus 13. között! Ünnepeljünk együtt és állítsunk méltóképp emléket a balatoni hajózás múltjának és jövőjének!

Engedd szabadon a kreativitásod, ragadj ki egy témát vagy részletet a balatoni hajózás 175 éves történelméből és alkoss egyedit bármilyen technikával!

Március 11-én megnyílt a Kovászvirág Pékműhely - Kézműves Pékség és Termelői Bolt Siófokon a Fő u. 111. címen.

Az, hogy megéri-e a pénzünket egy bármilyen típusú ingatlanba fektetni, sok tényezőtől függ. Mivel Siófok egy népszerű üdülőhely, így az adottságai alapján mindig vonzó lehet a befektetők számára. A

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.