Hírek

Ezerarcú Siófok - Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület

A siófoki élményekért felelős szolgáltatókat, attrakciókat és egyesületeket bemutató Ezerarcú Siófok rovatunkban ezúttal Kardos Lászlóval, a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület alapítójával beszélgettünk az egyesület munkájáról, rendezvényeikről, az összetartásról és az egészséges életmód fontosságáról. A Siófok jövőjéért aktívan tevékenykedő egyesület tervei között igazán szuper elképzelések szerepelnek!

Kérlek mutasd be röviden az egyesületet!

Elég nehéz röviden bemutatni az elmúlt 8-9 évet. 2011-ben tartottunk egy próbaévet, kíváncsiak voltunk rá, mennyire lesz népszerű ez a sportág, és nagyon nagy volt az érdeklődés, majd 2012-ben megalapítottam az egyesületet.

Korábban edzősködtem, és már 6 éves korom óta kajakozom, így amikor a gyerekeim is ebbe a korba léptek, arra gondoltam, milyen jó lenne, ha el tudnánk járni velük kajakozni, de akkor már másokkal együtt, többen is lejárhatnánk a vízre. Abszolút hobbinak indult, de az évek során kinőtte magát. Ezután 2016-ban elindítottunk egy közoktatási programot az önkormányzat, a tankerület és a siófoki iskolák együttműködésével. Úgy gondolom, hogy itt a Balaton partján a vizes sportoknak nagyobb figyelmet kellene kapni és erre szerettük volna felhívni a figyelmet ezzel a kezdeményezésünkkel, ami évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A tavalyi statisztikák alapján a tavaszi és az őszi időszakban már heti szinten több mint 400 főt mozgatunk meg.

Most a vírus kicsit keresztbe húzta a számításainkat és az idei terveinket, de ennek ellenére is próbálunk új dolgokat megvalósítani és folyamatosan tervezzük a jövőt. Az iskolákban még a járványhelyzet előtt oktatásokat tartottunk közösen Károlyi Janival, a SióSUP vezetőjével, ahol képes és oktatóanyagok segítségével ismertettük, mire kell odafigyelni a vízibicikli, a SUP, a sárkányhajó és a kajak-kenu használata során.

A heti három-négy edzés mellett a gyerekek már nagyon rágták a fülemet, hogy legyen versenyzési lehetőségük is. Ennek hatására Varga Gábor személyében sikerült megtalálunk azt a szenzációs trénert, aki a mai napig edzi a gyerekeket, és lassan már az igazán komoly eredmények is érkeznek a versenyzőinktől.

Számos sikeres rendezvényünk volt az elmúlt években. Öt Sulisárkány versenyt rendeztünk, ahol 12-15 iskola részvételével 250-300 gyerek sportolt egy napon, és az itteni nyertesek a tavalyi országos bajnokságokon 3-4. helyeket értek el, úgyhogy színvonalas válogatókat tudtunk tartani. A Nemzeti Regatta kapcsán a kezdetektől együtt dolgozunk a BAHART-tal, a sárkányhajós futamaikat mi tervezzük és szervezzük, és úgy gondolom, hogy egy sikeres együttműködésről beszélhetünk. Szerveztünk vízibicikli versenyt a Balatonon, olimpikonok részvételével vízipóló bemutatót is tartottunk, valamint vannak túráink, amiket minden évben megrendezünk. A Sión szervezzük meg a Vaddisznó Túrát, és a Rábára is szoktunk menni evezni, igyekszünk minél többféle vízre eljutni.

Milyen változásokat hozott a járvány az egyesület életében?

Márciusban mentünk volna edzőtáborba, de hosszú egyeztetés után az utolsó pillanatban végül úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatunk, itthon maradunk.

Körülbelül másfél hét volt, amíg nem nyitottunk ki, de végül szigorú szabályok, óvintézkedések és a rendeletek betartása mellett a versenysportolóink edzése folyamatos volt, sok esetben egyesével foglalkoztunk a gyerekekkel, hogy minden szabályt betartva biztosítsuk nekik az edzési lehetőséget. A szabadidősportolókkal sajnos más a helyzet, számukra sajnos az edzési lehetőséget sem tudtuk biztosítani.

Ami egy nagyon pozitív dolog a vírus kapcsán, hogy az összetartás nálunk szenzációs, és ez a járványhelyzet még jobban összekovácsolta a társaságot. A szülők, gyerekek, támogatóink és mindenki folyamatosan figyelemmel kísérte, hogyan tudna segíteni nekünk a vírushelyzet alatt, úgyhogy mindenkinek óriási köszönet ezúton is!

Milyen újításokat terveztek a jövőben?

Mindig törekszünk a fejlesztésre. Ősszel magánfelajánlásból sikerült egy mobil csarnokvázat építenünk a klubterületre, folyamatos hajóbeszerzésünk van és pályáztunk egy egészséges életmódról szóló előadássorozatra is, amit sikerült is elnyernünk. Szeretnénk bővíteni az eszközparkunkat, illetve van egy nagyobb álmunk, hogy a jelenlegi bázisunkon felépüljön egy téli edzésre is alkalmas edzőépület, ahol a saját téli edzéseink mellett a közoktatási programunkat is szeretnénk az egész tanévre kiterjeszteni.

A Siófoki Városvédő és Szépítő Egyesülettel együtt terveztünk a Sióra egy civil rekonstrukciós megvalósítást: itt a kultúrán, a város virágosításán keresztül az egészséges életmód kiszolgálásáig minden helyet kapna. A tervek között szerepel egy 2,8 kilométeres gumiszőnyeges futófolyosó, egy göröglépcsős-úszószínpados kialakítás a fiatalok számára, virágoskert a civil egyesületek gondozásában, egy már működő haltenyésztési projekt egészülne ki látványetetéssel, és a városi szakaszra két gyalogos és kerékpár híd is kerülne. Egy szakaszon szeretnénk szélesíteni is a medret, ahol evezős versenypályát alakítanánk ki, ami kiegészülhetne egy komolyabb összevont sportkomplexummal is, valamint téli időszakban védett jégpálya is szerepel az elképzelések között. Még ránk vár, hogy a hosszú távú társadalmi hasznosulását egy tanulmányban összefoglaljuk. Több civil szervezet, az önkormányzat, és a Vízügy is támogatja a kezdeményezést.

Idén sajnos elmaradt a Sulisárkány és a Nemzeti Regatta, viszont a SUP-ot szeretnénk fellendíteni, ezért a SióSUP-pal, azaz Károlyi Janival együttműködve augusztus 23-án szeretnénk megtartani az I. Siófoki SUP kupát. Abszolút amatőröknek (kicsiknek is, nagyoknak is) hirdetjük, de lesz versenyzői kategória is, az igazolt versenyzőket is szívesen látjuk. A rendezvény központi része a Nagystrandra kerül, de maga a pálya 1 kilométer hosszan, egészen a mólóig elhúzódik majd a sekély vizes részen, így mindenki tudja nézni a futamokat a partról is. Lesz családi futam, és azok is nevezhetnek egy kisebb pályára, akik ott a strandon kedvet kapnak, és még soha nem álltak SUP-on. A tervek szerint 100 deszka lesz a vízen, akár 100-120 emberrel, úgyhogy amellett, hogy egy színvonalas, szórakoztató rendezvényre számíthatunk, igazán látványosnak is ígérkezik. Erre a versenyre már lehet is jelentkezni online, a https://siofokikajakkenu.hu/nevezes/ oldalon.

Sajnos idén nem tudunk több programot szervezni, de nem azért, mert nem szeretnénk. A versenyekrevaló felkészülés a versenynaptár sűrűsödése miatt minden kapacitásunkat lefoglalja, és sajnos az egyéb támogatások is érthető módon csökkentek idén a vírushelyzet miatt.

 

Mit üzennél a jövőben Siófokra látogatóknak?

Azt, hogy érezzék jól magukat, sportoljanak itt is! A vízi sportokat abszolút tudom ajánlani, a kajak-kenut, a sárkányhajót mindenképpen! Nálunk nagyon jó hangulatban telnek az edzések, a felkészülések, külön csapatépítők. A kajak-kenu mindent átmozgat, kint vagy a szabadban, a vízen – aki kipróbálta, az tudja, hogy nincs ehhez fogható, és folyamatosan karbantartja a testet. De sportágtól függetlenül fontos dolog az egészséges életmód és minden, ami ebbe beletartozik. Mindezt persze úgy érdemes követni, hogy közben jól is érezzük magunkat, de járja ez körül az életünket, és nyaralás közben is próbáljunk erre törekedni.

 

fotók: siofokikajakkenu.hu

További hírek; fontos információk

A balatoni hajózás 175. jubileumának alkalmából országos művészeti pályázatot hirdet a BAHART 2021. május 1. és augusztus 13. között! Ünnepeljünk együtt és állítsunk méltóképp emléket a balatoni hajózás múltjának és jövőjének!

Engedd szabadon a kreativitásod, ragadj ki egy témát vagy részletet a balatoni hajózás 175 éves történelméből és alkoss egyedit bármilyen technikával!

Március 11-én megnyílt a Kovászvirág Pékműhely - Kézműves Pékség és Termelői Bolt Siófokon a Fő u. 111. címen.

Az, hogy megéri-e a pénzünket egy bármilyen típusú ingatlanba fektetni, sok tényezőtől függ. Mivel Siófok egy népszerű üdülőhely, így az adottságai alapján mindig vonzó lehet a befektetők számára. A

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.