Látnivalók

A Balaton vízszintjének szabályozására a III. században Galerius római császár vízlevezető csatornát építtetett a mai Siófok területén. A zsilip, mely ekkor még csupán egy átvágott homokturzás volt, a népvándorlás korában megsemmisült.

Mivel a Balaton vízszintje jelentősen ingadozott, a XIX. században tervek készültek a Balaton vízszintjének szabályozására, mely több célt szolgált:
- hajóút kialakítása, mely a tavat a Dunával köti össze,
- a Balaton körüli mocsarak, berkek lecsapolása, bevonásuk a mezőgazdasági művelésbe,
- a balatonfüredi kikötőhely biztonságosabbá tétele,
- a Budapestet az Adriával összekötő vasútvonal mentesítése a víz- és jégkároktól.

1863. október 25-én ünnepélyes keretek között adták át az új fazsilipet. A zsilipátadás korszakalkotó jelentőségű volt a Balaton, a Sió és Siófok történetében. A Balaton partja üdülőövezetté vált, s a megépült vasút lehetővé tette a tó gyors megközelítését.

A zsilip bővítése és korszerűsítése az 1940-es években már időszerűvé vált, de a tervezési munkálatokat a II. világháború félbeszakította. 1947. szeptember 22-én helyezték üzembe az új zsilipet. A hajózsilip 83,5 m hosszú 12 méter széles, 1200 tonnás uszályok és hajók átbocsátására alkalmas. A vízlépcső 2,5 m szintkülönbséget képes biztosítani a Sió és a Balaton között.

A siófoki zsilip kezelője a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltsége.

 

További látnivalók
8600, Siófok, Isztria sétány
8600, Siófok, Millennium park
+36 20 532 52 57
8600, Siófok, Kálmán Imre sétány 10.
http://asvanymuzeum.hu/
asvanymuzeum@gmail.com