Hírek

Hétköznapi hősök Siófokon

Az egész országban elsődleges cél jelenleg a koronavírus-járvány megfékezése, és hihetetlen példákat láthatunk az emberségre. Mindenki a maga módján segít, vállal át terheket és a rendelkezésére álló eszközök segítségével cselekszik a közösség érdekében.

Szerencsére Siófokon sincs ez másképp, ahol napról-napra egyre több felajánlással találkozunk, magánszemélyek, vállalkozók és civil szervezetek részéről is. Egyre többen példaértékű, felelősségteljes viselkedést mutatnak a koronavírus járvány megfékezése érdekében. A vírussal szembeni fellépés mindannyiunk érdeke, hiszen közös cél a járvány mielőbbi leküzdése a lehetőségekhez mérten a legcsekélyebb veszteségek árán. Az egész országban és Siófokon is jelenleg a legfontosabb közös cél, hogy a koronavírus járványt lassítsuk és minél előbb túljussunk ezen a nehéz időszakon. Egy emberként küzd az ország és Siófok városa is a vírussal szemben. Jelenleg nincs más fegyverünk, csak összefogással érhetünk el eredményeket. Városunkban a sorra érkező számtalan önzetlen felajánlás és nemes példa a bizonyítéka, hogy a siófoki polgárok valóban összefogtak a koronavírussal szemben. Számos felajánlás tanúsítja az egymás iránti aggódást, gondoskodást.

Szeretnénk megosztani folyamatosan frissülő listánkat városunk hétköznapi hőseiről:

Dr. Nagy Gábor, alpolgármester, traumatológus-kézsebész főorvos: vállalja egyszerűbb traumatológiai esetek kontroll vizsgálatát térítésmentesen a Sió Medical Egészségügyi Központban, mellyel továbbá szeretne hozzájárulni a túlterhelt kórházi dolgozókra nehezedő többletfeladatok csökkentéséhez.

CE Napfény Hotel – Tóth Gergely: azoknak a külföldről hazatérő magyaroknak ajánlotta fel térítésmentesen az előírt 14 napos elkülönítés idejére a szállodát napi háromszori étkezés biztosítása mellett, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy a hozzátartozóik megóvása érdekében önkéntes karanténba vonuljanak. Az önkéntes karantént vállaló szállodalakók és a konyhán dolgozók kényelmét a Matróz Al Ramirez étterem és a Kebab Box Siófok is segítette ételfelajánlásokkal.

Siófok Város Önkormányzata: A Galerius Vendégház szobáit bocsájtotta a siófoki és környékbeli hazaérkező magyarok rendelkezésére, melynek előkészítésében segítséget nyújtott a Balaton-parti Kft. Szintén az önkormányzat jóvoltából a kórház épületében a kórházi dolgozók számára ingyenesen igénybe vehető kávéautomata került elhelyezésre.

Siófok KC: A Kiss Szilárd Sportcsarnokot és sportszállót ajánlotta fel esetleges egészségügyi hasznosításra és igénybevételre.

Marcipán cukrászda: 03.22-től délelőttönként házhoz szállítja a friss kenyeret. A rendelést a 30/49-280-45 telefonszámon minden nap délelőtt 11:00 óráig lehet leadni. (A Marci kenyér ára:360.-ft a Falusi rozs kenyér 240.-ft.)

Mr. Meat Húsbolt: Siófokon belül ingyenes házhozszállítást vállalnak az idősek részére, a rendelés leadás: 84/318-456-os telefonszámon lehetséges.

Sanyi Sarok – Kele Sándor: szendvicsek elkészítésével és kiszállításával segíti a kórházi dolgozókat.

Penthouse Bar: Ingyenes kávé, cappucino és üdítőital fogyasztást ajánlott fel az egészségügyi dolgozók - asszisztensek, nővérek, ápolók, orvosok, mentősök - rendőrségi és tűzoltósági dolgozók részére.

Cafe Frei: 03.20-ai bezárásuk után felajánlották a Siófoki Kórház dolgozóinak a tejtermékeket és friss árukat, megköszönve ezzel eddigi munkájukat és kitartást kívánva a továbbiakhoz.

Ruhaklinika - Kolumbánné Örökös Tímea: felajánlása, hogy ingyenesen vállalta szájmaszkok varrását a Siófoki Kórház részére, mely kezdeményezéshez csatlakova a térség országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály anyagi támogatást ajánlott fel, hogy több alapanyagból még 500 db maszk készülhessen. A kezdeményezéshez azóta is folyamatosan csatlakoznak a támogatók (helyi vállalkozások, önkormányzati képviselők, magánszemélyek egyaránt), akiknek listáját Kolumbánné Örökös Tímea Facebook oldalán olvashatjuk. Hihetetlen az összefogás!

Kecskésné Gigler Anikó, önkormányzati képviselő: Minden nap 3-4 nyugdíjas helyett vállalja át a bevásárlás terhét, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy ne kelljen elhagyni az otthonukat.

Mercedes-Benz Siófok: A kialakult helyzetben a szerviz kiemelten kezeli a mentőautók, rohamkocsik, rendőrautók szervizelését, ezért ezen járművek javítása a szervizben soron kívül történik. A javításokat a szerviz utólagos elszámolással, azonnal végzi, alkatrészellátás függvényében. A kísérő személyzet részére pihenőt, tisztálkodási lehetőséget, kávét, üdítőt biztosítanak.

KÓCeráj Szalon - Szaniszló János Titusz: Felajánlása, hogy igény esetén személyreszabottan összekészíti a hajfestéket, hidrogén-peroxidot, hogy a fodrászatok bezárása mellett az otthon biztonságában, mindenki saját kezűleg festhesse haját szalon minőségű, szakember által előállított alapanyaggal. "Önmagunknak is szépnek kell lennünk, hogy a lelkünk is rendben legyen."

Homoki Krisztián, a Kóborló tulajdonosa: Több karton palackos ásványvizzel, üdítővel, energiaitallal, kávéval és csokoládéval lepte meg a siófoki mentőállomás dolgozóit.

KÖNIG Autómosó & Kozmetika: Szükség esetén ózongázas szolgáltatásukkal teljesen díjmentesen fertőtlenítik az egészségügyi intézményeket, mentő-, rendőr- és tűzoltóautókat.

Császár Lajosné Teri: Maszkokat varr a kórház és az öregek otthon lakói számára.

Privileg Taxi Kft.: Felajánlásuk, hogy hetente két alkalommal (kedden és pénteken) tartanak egy bevásárlást (élelmiszerbolt, gyógyszertár), és a kért dolgokat házhoz viszik azoknak, akiknek a napi szükségletek beszerzése is komoly gondot okoz. További információ: +36706272839, privileg.taxi@gmail.com

Pingvin cipőbolt: Adományokat küldtek az ajkai Magyar Imre Kórház (járványkórház) számára.

Bene Csilla: Felajánlotta, hogy bevásárol azok helyett a nyugdíjasok helyett, akik nem tudnak, vagy nem akarnak utcára menni ezekben a napokban. A sok megkeresés után létrehozta a "Koronavírus - Segítsünk egymának! - Siófok" Facebook csoportot, ahol mindenki tájékozódhat a felajánlásokról, és csatlakozhat a segítséget kínálók köréhez.

Silver Tojás Kft.: Ingyenesen és már magánszemélyek számára is vállalja termékeinek (tojás, tészta, fűszerek, levesporok) kiszállítását. Rendelés: +36309274929 info@silvertojas.hu

Farkas Szerviztechnika Kft.: Egy nagy teljesítményű, speciális fertőtlenítő berendezéssel lepte meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület siófoki intézményeit a vírus elleni harc sikeres megvívása érdekében.

Műszaki Pont Siófok: Egy hőszivattyús szárítógépet adományozott és juttatott el a Siófoki Mentőállomásnak.

Természetesen a lista végtelen, rengeteg vállalkozás és magánszemély ajánlja fel segítségét valamilyen formában, és bizonyítja be a napokban, hogy érdemes hinni az emberiségben.

Minden siófoki nevében szeretnénk megköszönni az önzetlen segítségnyújtást. Kérjük, aki teheti továbbra is maradjon otthon, nagyon fontos, hogy felelőségteljes magatartást tanúsítva megfékezzük a vírus terjedését és csökkentsük a megfertőzöttség kockázatát.

Nem utolsó sorban természetesen szeretnénk megköszönni MINDEN siófoki egészségügyi, rendvédelmi, hivatali, kereskedelmi, postai és számtalan más területen dolgozónak, illetve a városvezetésnek, hogy a megfertőzés fokozott veszélyét vállalva ÉRTÜNK dolgoznak.
Kérünk mindenkit, hogy türelmünkkel, hozzáállásunkkal tiszteljük meg a dolgozók áldozatvállalását, elhivatottságát, megfeszített munkáját. A fegyelmezett emberi hozzáállás és a felelőségteljes gondolkodás elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a vírus terjedését minimálisra korlátozzuk.

További hírek; fontos információk

Az állam 70%-kal támogatja a bérköltségeket, kedvezőbb SZÉP-kártya-kondíciókat vezetnek be, fejlesztési és felújítási programok, valamint képzési támogatások indulnak – újabb részletek derültek ki a kormányzati gazdaságvédelmi akciótervből.

A vidéki, ezen belül is a kis üzemméretű, családi vagy akár egyszemélyes turisztikai vállalkozások túlélését segítő intézkedéseket javasol nyolc szakmai szervezet, mely egy közös javaslatcsomagot juttatott el a Magyar Turisztikai Ügynökséghez és a Magyar Turisztikai Szövetség koronavírus-munkacsoportjához.

 

A kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek nyilvánosságra hozatala előtt minden szakmai szervezet igyekszik elkészíteni a saját iparágára vonatkozó javaslatokat és azt továbbítani a kormányzat felé. Nincs ez másként a turisztikai szervezetekkel sem, többek között a szállodák szövetsége és a magánszállásadók szövetsége is kiadta a javasolt intézkedéseket, ugyanakkor egy igazán lényeges kérdésben egyáltalán nincs egyetértés: ez nem más, mint a rövid távú lakáskiadás.

A koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben öt turisztikai szakmai szövetség (MSZÉSZ, MUISZ, MARESZ, MABEUSZ, VIMOSZ) gazdaságstabilizáló programcsomagra vonatkozó javaslatokat állított össze és nyújtott be a Kormánynak, amelyek az alábbi cikkben kerülnek kirészletezésre.

Mindenki életét gyökeresen felbolygatták a koronavírus elleni védekezés miatt bevezetett intézkedések. A szerencsés helyzetben lévők otthonról folytathatják tovább munkájukat. A home office a gyermekes családok esetében viszont egy igencsak kihívásokkal teli feladat. Az iskolák bezárásával minden diák otthonról a digitális oktatás keretein belül folytatja tanulmányait. Sok család hétköznapjait borította fel ez az új helyzet, de mindenki igyekszik a tőle telhető maximumon teljesíteni. Nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is gyökeresen megváltozott a megszokott napi rendje. Szerencsére az interneten rengeteg tippet olvashatunk azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük a kialakult helyzetet, de természetesen minden család egyedi, így biztosan egyéni megoldásokra is szükség lesz.