Hírek

Őszi élmények Siófokon

Bár már vége van a nyárnak és a kánikulának, mindez nem jelenti azt, hogy a siófoki programoknak is búcsút mondhatunk az évre. A kellemes őszi napsugarak még mindig fel-felbukkannak, és lehetővé teszik számunkra, hogy szabadtéri programokon vegyünk részt, és erre Siófok tökéletes helyszínül szolgál.

Természetesen borúsabb idő esetén sem kell otthon ülnünk, hiszen ezernyi izgalmas gasztro- és kulturális élményből válogathatunk. A siófoki Tourinform iroda munkatársai is a számtalan őszi élményre alapozva csábítja városunkba a látogatókat, akiknek ősszel is egyértelmű Siófok üzenete, miszerint „Itt kezdődik a Balaton!”

A Kálmán Imre Kulturális Központ elképesztő nyári programkínálata bebizonyította az elmúlt hetekben, hogy Siófokon érdemes keresni a kulturális élményeket is. Könnyűzene, operett, néptánc, gyermekszínház – mindez élettel töltötte fel a Fő teret, és természetesen ugyanerre a változatos és színvonalas programkavalkádra számíthatunk az őszi hónapokban is. A rengeteg őszi rendezvény és előadás mellett már az új évad felnőtt- és gyermekbérletei is szerepelnek kínálatukban, melyek keretében operett, vígjáték, balett, mesemusical, filmvetítés, táncjáték, bábelőadás, rajzfilmzenék, sőt még lézershow is várja a kultúra iránt érdeklődőket egészen jövő májusig. Mindemellett szeptemberben egy igazán helyi kezdeményezés is útjára indul: az előcsarnokban megrendezett Spájz Értékpiacon az ősz folyamán több alkalommal is megtalálhatjuk a környékbeli termelők kínálatát, és vásárolhatunk igazi kézműves borokat, lekvárokat, szörpöket is.

Ahogy beköszönt az ősz, szívesebben hódolunk az ízek élvezetének is. A széles választékot felsorakoztató siófoki éttermek ilyenkor is számtalan különlegességet kínálnak a vendégeknek, szinte bármilyen ízvilágot kipróbálhatunk, amihez kedvünk van, de a fenséges gasztroélményeket az őszi gasztrofesztiválok teszik igazán teljessé, hiszen szeptembertől novemberig három gasztronómiai rendezvénynek is otthont ad a város. A szeptember közepén megrendezésre kerülő Sör és Csülök Fesztivál idén első alkalommal várja különleges kínálatával a vendégeket. Október 4-6-ig viszont visszatér sokak kedvence, a Halfesztivál is, ahol balatoni halakkal, könnyűzenei koncertekkel, számtalan családi programmal és persze a kihagyhatatlan, városlakók számára megrendezett főzőversennyel tehetjük színesebbé október első hétvégéjét. November 15-17-ig pedig a liba veszi át a főszerepet Siófokon: a Fő téren újra megrendezésre kerül a tavaly debütált Libadalom! A Balaton környéki vendéglátóknak köszönhetően különleges libás ételeket kóstolhatunk, és persze a finom magyar pálinka sem maradhat el.

Siófok ezzel a különleges őszi gasztrosorozattal bizonyítja, hogy egész évben érdemes úticélnak választani, hiszen a városban ősszel sem áll meg az élet. A nyugodt, kellemes és mégis pezsgő kisváros minden báját megtapasztalhatja az, aki ilyenkor is ellátogat Siófokra. Az elképesztő ízélmények mellett a Balaton őszi arcát is örömmel ajánljuk a látogatóknak. Ilyenkor teljesen más hangulatban telnek a balatoni sétahajózások is, melyek szeptemberben még minden nap többször indulnak útjukra a siófoki kikötőből, majd októberben hétvégi napokon 4-4 járattal várják a hajózás szerelmeseit. Persze a tematikus hajóprogramok sem maradhatnak el, hiszen idén is lesz például Halloween hajó is.

A sportos kikapcsolódás kedvelői számára ilyenkor ősszel csodálatos arcát mutatja a Balaton-part. Egy kerékpártúra a parton vagy a Sió mentén, egy koraesti futás, vagy csak egy hosszabb séta a családdal – annyi szép aktív őszi élményt nyújt ilyenkor Siófok! Az idei évben is megrendezésre kerül például a Tökös Futás is, ami mindig egy felhőtlenül jókedvű napot szerez a résztvevőknek.

Az ilyen és ehhez hasonló élményeket helyezte az idei évben a középpontba a Siófoki Fürdőegylet – Turisztikai Egyesület/Tourinform iroda csapata is a város marketingkommunikációját illetően. Az őszi időszakban is a kulturális-, az aktív-, a családbarát- turizmus mint kiemelt termék dominál a marketingstratégiában, kiemelve a rendezvény- és a gasztroélményeket. Ebbe a koncepcióba tökéletesen illeszkednek a KIKK, a BRTK Könyvtár előadásai, a város rendezvényei, a Balatoni Hajózás programjai, a helyi turisztikai szereplők és egyesületek saját szervezésű eseményei, melyekre az Egyesület építheti a városi kommunikációt. Az élményígéretekre alapozva a helyi, regionális, országos és külföldi médiában saját és vásárolt online felületeken élményvideók és –fotók kerülnek megosztásra, melyeknek szereplői helyiként és az élmények átélőiként autentikus módon népszerűsítik Siófokot. A Fürdőegylet PR cikkeket is rendszeresen jelentet meg a városról és az itt átélhető élmények sokaságáról. Országos online és nyomtatott sajtófelületeken is olvashatnak Siófokról az érdeklődők, akiket a már említett élményfotók is ösztönöznek a városba történő látogatásra az őszi időszakban is.

Siófok tehát ősszel is rengeteg látnivalót és szabadtéri rendezvényt kínál számunkra. Elérkezik a gasztronómiai fesztiválok ideje, ahol az ízek szerelmesei számtalan izgalmas étellel és itallal találkozhatnak. A gasztrorendezvények mellett számtalan látnivaló, izgalmas program és a gyönyörű őszi Balaton vár mindenkit!
Fedezzük fel Siófokot ősszel is, hiszen itt kezdődik a Balaton!

További hírek; fontos információk

Mindenki életét gyökeresen felbolygatták a koronavírus elleni védekezés miatt bevezetett intézkedések. A szerencsés helyzetben lévők otthonról folytathatják tovább munkájukat. A home office a gyermekes családok esetében viszont egy igencsak kihívásokkal teli feladat. Az iskolák bezárásával minden diák otthonról a digitális oktatás keretein belül folytatja tanulmányait. Sok család hétköznapjait borította fel ez az új helyzet, de mindenki igyekszik a tőle telhető maximumon teljesíteni. Nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is gyökeresen megváltozott a megszokott napi rendje. Szerencsére az interneten rengeteg tippet olvashatunk azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük a kialakult helyzetet, de természetesen minden család egyedi, így biztosan egyéni megoldásokra is szükség lesz.

A koronavírus-járvány elleni védekezés során mindennél fontosabb, hogy figyeljünk egymásra és tartsuk be a hatóságok által előírt szabályokat. A város minden lakójának védelmében 2020. április 2-ai hatállyal rendelet szabályozza, hogy Siófok közigazgatási területén az egyidejűleg többek által látogatott helyekre, főképp üzletekbe, vásárcsarnokba, szolgáltatókhoz, hivatalokba kizárólag szájmaszkban, vagy azt helyettesítő, a szájat, orrot eltakaró textilben (sál, kendő) lehet belépni. A szabályok elmulasztása, megszegése 5.000 Ft-tól 200.000 Ft-ig terjedő bírságot von maga után.

Információ a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről, bezárásokról valamint programelmaradásokról Siófokon. 

A listát folyamatosan frissítjük és bővítjük! (frissítve 04.01. délután)

A megszokott hétköznapjaink átalakultak, de a megszokott ízekről senkinek nem kell lemondanunk! Gondosan összegyűjtöttük nektek, hogy az otthon kényelméből, hogyan tudjátok beszerezni a kedvenc ételeitekhez az alapanyagokat, vagy időt és energiát spórolva honnan tudtok kész ételt rendeli. 

Péntek estére  valószínűleg már a család minden tagja túl van egy nehéz és kimerítő héten. Kinek a digitális oktatás, kinek a home office kihívásai nehezítették a napi rutinját, kinek pedig a megszokott munkába járással, de a rendkívüli szabályok, korlátozások betartásával teltek a dolgos hétköznapok.