Hírek

A magyar kultúra napját Siófokon is megünneplik

A kézirat szerint, 1823. január 22-én készült el Kölcsey Ferenc a Himnusz letisztázásával. Nemzeti himnuszunk születésének napját, 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napjaként. Siófokon a Kultúr Találka együttes koncertjével emlékeznek meg.

2019. január 22-én 18 órától a Kálmán Imre Kulturális Központ mellett található Teátrum kávéház (BackStage) ad otthon a Kultúr Találka ingyenes koncertjének. A zenekar 2012 óta működik; fő profiljuk a magyar költők verseinek megzenésítése. A kezdetekkor úgy gondolták, hogy szükség lenne a fiatalokhoz eljuttatni más formában a verseket, hogy ne csak az irodalom órán halljanak a költészetről a tanulók.

Az ingyenes koncert mellett a BRTK Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház is különféle kiállítással várja a hónap végéig a látogatókat. Olvass és írj Anne Frankkal! c. kiállítás január 30-ig áll rendelkezésre az érdeklődők számára, Démuth Réka Lilla, siófoki festő alkotásai szintén január 30-ig tekinthetőek meg. A híres operettszerző, Kálmán Imre életéről és munkásságáról szóló állandó tárlat a zeneszerzőről elnevezett emlékházban folyamatos várja a látogatókat.

Kép forrása: Felvidék.ma

További hírek; fontos információk

Január utolsó hétvégéje a farsang jegyében telik Siófokon. Január 25-én és 26-án rendezik meg a III. Toros Partyt kolbásztöltőversennyel, hagyományőrző programokkal, vásárral, mohácsi busókkal és sok-sok farsangi finomsággal. Január 26-án pedig a Balatuning Egyesület is megtartja idei első közösségi sportprogramját, a néphagyományok előtt is tisztelgő Maszka Run & Asszonyfarsangot.

Siófok ismét első helyet szerzett a Programturizmus.hu oldalának toplistáján a legnépszerűbb városok versenyében. A több mint 8.4 millió felhasználóval és 40 millió feletti oldalmegtekintéssel büszkélkedő programinformációs oldal szerkesztői a 2019-es év statisztikái alapján rangsorokat állítottak össze a legnépszerűbb programokról, településekről és rendezvényhelyszínekről.

2019-ben a már megszokott, változatos programokon túl számos új élménnyel várt mindenkit Siófok. Még több lehetőség nyílt az aktív kikapcsolódásra, emellett új gasztrofesztivállal is gazdagodott az őszi kínálat. A cél 2020-ban is az, hogy egész évben változatos élményeket kínáljon a város, ezáltal a balatoni programkínálatot is színesítve.

Hosszú és türelemmel viselt betegség után életének 97. évében elhunyt Varga Imre szobrászművész. A művésztől 2020. január 8-á11 órakor búcsúzunk a siófoki Szépvölgyi utcai temető ravatalozójában.

Érdemes Siófokon indítani 2020-at, hiszen januárban is számos élményt tartogat a város minden korosztály számára. Lesz Farsangi Toros Party, Szauna Show-val egybekötött Országos Szaunamester Bajnokság, nyitva áll a Siófoki Jégkikötő és még Kajlát is meg lehet a városban keresni.