Hírek

Ahol még a közeledő vihar is élményszámba megy – Interjú Bauer József étteremvezetővel és Forisek László konyhafőnökkel a Mala Garden cukrászdájából, a Mandara Café-ból

A siófoki Petőfi sétány telis-tele van éttermekkel és szálláshelyekkel. Ezek mögött bújik meg egy hely, ami majd minden elemében eltér a megszokottól, megragadva ezzel minden kíváncsi tekintetet. Az érdeklődés betérve csak még intenzívebb lesz talán, aztán felváltja a nyugalom, a harmónia érzete és a felismerés: jó helyen vagyunk. A Mala Garden étteremről és hotelről van szó, aminek a sikerességét és különlegességét sokan megénekelték már. Mi most a Mala Garden legutóbb létesített részéről, a Mandara Café & Lounge-ról, diskuráltunk az étterem vezetőjével és a konyhafőnökkel.

Honnan jött az ötlet, hogy egy keleti tematikájú helyet telepítenek Siófok egyik híres sétányára?

Bauer József: A tulajdonos, szakmáját tekintve építész, sokat utazott  és komolyan megihlette őt az Indonéz szigetvilág környezete. Akkoriban a hotel helyén még a Móló Café volt, a mellette lévő telket sikerült megvásárolni. Ezzel az inspirációval és intézkedéssel kezdődött a Mala Garden története.

Kezdettől fogva tervben volt mindhárom hely megnyitása vagy a sikeresség és a vevői igények hozták magukkal a terjeszkedést?

B.J.: Hat darab szobával már nyitáskor rendelkezett a Mala Garden, tehát a hotel mindenképpen tervben volt és meg is valósult. A Móló Café „kiszolgálta az idejét”, és egész más légkört teremtett a vendégek számára, mint a Mala. Az egységesítés irányába szerettünk volna elmozdulni, ezért épült a helyére a mostani hotel épülete. A vendégeinknek szerettünk volna valamilyen többletszolgáltatással kedveskedni, így egy cukrászda került kialakításra, ami már nyaranta bisztróként is üzemel. Mandarának kereszteltük, ami magyarul korallfát jelent, illetve annak a tarajos, színpompás virágát. Ezt a sokszínűséget, változatosságot és különlegességet szeretnénk a cukrászda minden elemével képviselni.

Forisek László: A Malában nemzetközi és keleti a konyha, a Mandarában egy ettől eltérő irányt szerettünk volna venni, fenntartva természetesen a magas minőséget. Megtalálhatóak itt a mediterrán ételek, halételek és friss tészták. Valami újat szerettünk volna adni a vendégeinknek, ami Mala minőséget képvisel.

B.J.: A hotel bővítését teljes mértékben a vevői igények indokolták. A korábbi hat szobánk nagyon jó kihasználtsággal működött és úgy tűnt, több szoba is hasonlóan jó arányban kelne el. A törzsvendégeink egy része siófoki, de nagy számban érkeznek Székesfehérvárról vagy Budapestről, számukra is jó, hogy több a lefoglalható szoba. Szerencsére a térségünkben lévő cégek fejlődésének köszönhetően közép-és felsővezetők is ellátogatnak hozzánk.

Menedzsment szempontból a cukrászda kiegészítője az étteremnek, erősítik egymást vagy két vendéglátóhelyről van szó, amelyek külön is és együtt is megállják a helyüket?

B.J.: Mi mindenek előtt kiegészítő és plusz szolgáltatásként tekintünk az cukrászdára és egyben nyári bisztróra. Ezzel igyekszünk nagyobb választékot nyújtani a vendégeinknek. Sokan kifejezetten a Mandara miatt érkeznek kávézni és desszertet enni akár napi rendszerességgel.

A Mandara nyaranta már bisztróként is üzemel. Az étterem-nyári bisztró-cukrászda hármas összeegyeztetését hogy kell elképzelni? Nem csábítja el a vendégeket a bisztró nyáron? Mennyire lehet elkülönítve kezelni a célcsoportokat? Mi lehet a különbség a célcsoportok között?

B.J.: Nem különítjük el élesen a két egységünk vendégkörét/célcsoportját. A szállóvendégeknek mindenképpen felkínáljuk mindkét különböző kínálatú éttermünket. Mi akkor vagyunk a legelégedettebbek, ha mindkét helyen fogyaszt a vendég!

F.L.: A Mandarában a keleties jelleg helyett, inkább a szezonális, tipikus nyári fogások dominálnak.

B.J.: A Mandarában van lehetőség továbbá rendezvények lebonyolítására. Egyre nehezebb azonban megoldani az események leszervezését, a hotel magasabb kihasználtsága miatt a nyári főszezonban.

A Mandarában milyen elemei vannak a vendégnek nyújtott komplex élménynek?

B.J.: Először is a miliőt emelném ki, ami önmagában élményt nyújt, és végtelen nyugalmat áraszt. Nálunk nem a standard ízek jelennek meg, hanem a kevésbé szokványosak a szezonoknak megfelelőek, az ételkombinációk mégis harmonikusak, például a kurkumás sütőtökkrémleves vaníliás mascarpone habbal merész összeállításnak tűnhet, megkóstolva azonban ínycsiklandóan keverednek az ízek. Minden fogásunkat nagy precizitással állítjuk össze, hogy kerek egészet alkosson, a vendég pedig elégedetten távozzon a visszatérés gondolatával a fejében. Az élményhez a kiszolgálás is nagyon sokat tud hozzátenni vagy épp elvenni, ezért folyamatosan képezzük a pultosainkat és felszolgálóinkat, hogy minden a legnagyobb rendben legyen és az arcokon végigtekintve elégedett mosolyokat lássunk.

F.L.: Én a teraszt emelném ki és vele együtt a szállodakomplexum külső megjelenését és a kültéri berendezéseit. Ugyanolyan harmóniára törekszünk, mint a belső kialakításnál. A teraszunkon térdelve a lemenő nap fényénél például egy lánykérés is igazán különleges lehet. Ilyen látványt és lehetőséget nem sok étterem tud nyújtani, ez szinte egyedülálló.

B.J.: Szinte bármilyen idő lehet, egy forró nyári nap végén a naplemente, egy az északi part felől közeledő vihar vagy csak viharos szél, esetleg hóesés, jég a Balatonon, a látvány minden esetben lenyűgöző.
A rohanástól mérgezett hétköznapokból kiszakadva ez a béke és nyugalom szigete lehet itt a Petőfi sétányon.

Hogyan biztosítják a négy évszakon át tartó változatos kínálatot?

B.J.: Rotációs rendszer van a süteményhűtőben. Vannak standard sütemények és olyanok, amiket a cukrászok kreativitása szül. A Mandara krémes és a Belga vitorla torta szinte mindig szerepel a vitrinben, mondhatni kihagyhatatlan. Egyre inkább az egészséges desszertek irányába orientálódunk cukor-, és lisztmentes süteményeket készítünk, használunk olyan összetevőket, mint például a chia mag, mandulaliszt, nyírfacukor, cukormentes termelői lekvárok.

Az alapanyag használat a környéken fellelhető hozzávalókat foglalja magában vagy a szezonokhoz illő ízeket akárhonnan a világból?

F.L.: A környékbeli kistermelőktől igyekszünk vásárolni, a zöldség és a gyümölcs tőlük származik, a vadhús Bőszénfáról a Zselicvad-tól érkezik, az Angus marhát pedig a balatonfenyvesi Terra Pannoniától szerezzük be. Lokálpatriótáknak számítunk ilyen téren, az itallap nagy részét is a helyi termelők boraival töltjük meg. Vannak különlegesebb alapanyagok, mint például a makréla vagy a vörös morgóhal, ami Franciaországból a párizsi Rugnis piacról jégágyon érkezik minden szerdán, ugyanúgy onnan hozatjuk a tejszínt és néhány sajtot is.

 Vannak sütemények az étlapon, amelyeket tipikus házias desszertként tartanak számon. Hogyan gondolták ezt újra, milyen fejlesztésen esnek át a hagyományos sütemények, hogy a Mandara étlapjára kerülhessenek?

B.J.: Tradicionális receptúra alapján készítünk mindent, újragondolt formában. A házias recepteket párosítjuk a minőségi alapanyagokkal.

 Saját egyedi receptúra alapján készítenek különböző italokat?

B.J.: Igen többféle italunk is saját recept alapján készül, mint például koktéljaink, kávékülönlegességeink, házi limonádéink és a jeges teáink.

Keleti desszerteket is készítenek vagy csak a főételek között szerepel keleti?

B.J.: Kókuszos és banános a legtöbb desszert keleten. Próbálkoztunk ilyesmivel, de a kitörő pozitív visszajelzés elmaradt. Nehéz a keleti desszerteket a magyarok szájízére szabni. Kint inkább nagyrészt gyümölcsből áll a desszert.

Mennyire lehet merész ételkombinációkkal előrukkolni a nyári bisztróban?

F.L.: Nem szeretnénk túlzásba vinni a merészséget az új ételekkel kapcsolatban, mi inkább a friss és jó minőségű alapanyagokra helyezzük a hangsúlyt. Minél több emberrel szeretnénk megismertetni az új konyhát, ezért stabilan hozzuk a kellemes, harmonizáló fogásokat.

A nyári forgatag hozza magával a betérő vendégeket, télen viszont erre nem lehet számítani. Mi a tapasztalat: elcsábulnak az emberek és megteszik az utat a minőségi süteményekért és forró italokért?

B.J.: Igen mondhatjuk, szerencsére mára már kialakult a törzsvendégkör a cukrászdában, akik ebben az időszakban is visszajárnak hozzánk.

 Milyen gyakran kaptok pozitív visszajelzést az alapanyagok magas minőségére? „Értő közönsége” van itt a minőségi hozzávalókból készített különleges bisztróételeknek, de főleg a desszerteknek?

B.J.: Már mondhatni igen, vendégeink értékelik a jó minőség felé irányuló törekvéseinket. A Facebook a legnagyobb értékelő felületünk, szerencsére egyre csak növekedik a kedvelőink/követőink száma. 2016 nyarán a Magyar Konyha magazin a legjobb 10 étterem közé választotta Mandarát a Balaton déli partján.

Milyen törekvésekkel igyekeznek a törzsvendégeket megtartani, illetve újakkal gyarapítani a kört?

B.J.: Vannak már olyan emberek, akik a kedvenc kávéjukért és süteményeikért jönnek hozzánk, szerencsére kialakult a törzsvendégkör itt közvetlen közelben is, a családok előszeretettel jönnek vagy rendelnek a cukrászdából tortát.
Teljesen egymásra támaszkodik a három egységünk. A nyugodtabb időszakokban a szálloda rész lép előtérbe és a szállóvendégek töltik meg a cukrászdát is. Folyamatosan újítjuk kínálatunkat, mint süteményekben, mint italainkban egyaránt.

A Mala Garden egy egész éven át nyitva tartó étterem, hotel és cukrászda, ami nyáron egy bisztró jellegű konyhával egészül ki. A vendéglátás minden eleme aprólékosan kidolgozott, a középpontban mindig maga a vendég áll. A vendégközpontú szemlélet itt nem csak egy csábító, mégis üres hívószó, hanem az újítások és mindenfajta bővülés mozgatórugója. A Mala tíz éve csempészte be Bali nyugalmát a sétányra és töltötte színültig finomgasztronómiával. Az évek során eszközölt tagolódásoknak hála egyre több színtéren tudja elvarázsolni a vendégeket és ez a tendencia egyre csak erősödni látszik.

A kitartó olvasók jutalma egy desszert összetevőinek leírása, egyenesen a Mandara cukrászainak kiskönyvéből:

Oreo kekszes sajttorta (10 adag):

 • Vaníliás pudingpor – 91 g
 • Kakaópor – 322 g
 • Porcukor – 148 g
 •  Sütőpor – 4,5 g
 • Vaníliás cukor – 32 g
 •  Whippak foly. cukrász hab – 0,30 l
 • Sajtkrém – 295 g
 • Sajtkrém Philadelphia – 45 g
 •  Vaj – 68 g
 • Tejföl – 0,23 l
 • Tejszín – 0,30 l
 •  Görög krémjoghurt kekszes – 341 g
 • Oreo keksz – 55 g
 •  Liszt gyermelyi BL55 – 80 g

Az interjút készítették: Hegedüs Orsolya és Laklia Ákos - a Siófoki Fürdőegylet-Turisztikai Egyesület munkatársai

További hírek; fontos információk

Siófokon nemcsak május utolsó vasárnapján, hanem egész hétvégén gyereknap lesz. Idén különleges állatos programokkal várja a kicsiket és a nagyobbakat a város május 25-én és 26-án. Lesz kutyabemutató, agility pálya, állatos játszóház, ismeretterjesztő műsorok és még egzotikus állatokkal is lehet majd találkozni. Emellett az Ezer Lámpás Éjszakája országos programsorozatához is kapcsolódik a város május 26-án.

Évek óta tartó trend, hogy a turizmusban egyre fontosabb az aktív pihenés és a sport. Siófok a balatoni régió legnagyobb településeként nemcsak az egyik legtöbb sportegyesülettel és tömegsportolási lehetőséggel rendelkező város, de számos színvonalas sportrendezvénynek is otthont ad, így egész évben várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat és a sportok iránt érdeklődőket.

 

A város marketingkommunikációjáért felelős Siófoki Fürdőegylet-Turisztikai Egyesület az idei évben az élményekre, az aktív turizmusra koncentrál. A számos rendezvényt, különböző sportolási lehetőséget összefogó programsorozat első állomása a Sóstói Tekergő volt. A kerékpáros túra a balatonvilágosi magas-partra vezetett, majd a Hedon Sörfőzdébe is ellátogattak a résztvevők, onnan pedig a sóstói halastó partján lévő Víztükör Étterembe vezetett az útjuk.

Új nagyrendezvénnyel gazdagodik 2019-ben a Siófoki programkínálat. Idén először, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Strand Szezonnyitót május 17-19. között, megünnepelve a nyári szezon kezdetét. Az ingyenes rendezvényen fellép Király Viktor és a Magna Cum Laude is.

A benevezett magyarországi települések már készülnek a változatos megmérettetésekre, így az amatőr vitorlásversenyre, a Sió-csatornán zajló sárkányhajó versenyre, valamint a Települési Ízek Utcájában zajló főzőversenyre. A minden bizonnyal látványos és izgalmas versenyeken kívűl színvonalas bemutatkozó műsorokkal is készülnek a települések, melyekre majd a nagyszínpadon kerül sor.