Hírek

Ezerarcú Siófok?! Interjú Szabó Csabával, a BlueDot Bistro chefjével

A virtuóz szakácsteljesítmény ellenére nem elég gyakran emlegetett BlueDot Bistro a siófoki vitorláskikötő szomszédjában található Hotel Yacht Wellness & Business **** étterme. Kíváncsiak voltunk, mi a titka a remek hangulatnak, a csodás ételkölteményeknek, ezért utána jártunk, kinek köszönhetjük a kifogástalan étlapot, és mit tartogat az étterem a jövendőbeli vendégei számára.

Szabó Csaba idén januárban vette át az irányítást a konyha felett: a számos elismeréssel rendelkező Chef garancia a felejthetetlen tóparti gasztro élményekre. Vele beszélgettünk eredményeiről és a BlueDot Bistro működéséről.

 • Mi volt a cél az étterem megnyitásával és ki álmodta meg jelenlegi formájában?

A régi épületszárnyhoz épült egy újabb főszárny, ahol helyet kapott az étterem bővítése - ma már a bisztró - mely már lassan 3 éve üzemel.

 • Mikor döntöttek úgy, hogy az étterem nemcsak a hotel vendégeinek lesz elérhető, hanem külső vendégek számára is?

A kezdetektől fogva úgy volt, hogy külsős vendégek is jöhetnek. A grill terasz júliusban és augusztusban üzemel és még több embert vonz, és persze a hajósok körében is népszerűek vagyunk a barbecue teraszunk miatt.

 • Mi az étterem fő célkitűzése? Ketté lehet/kell ezt választani a hotel vendégei és a betérő vendégek esetében? Van eltérés a kínálatban egyik, illetve másik esetben?

Nincs eltérés, az a’ la carte-ból mindenki tud választani. Nem teszünk különbséget a vendégeink között.

 • Változott az irány és a felfogás, amikor Ön került a konyha élére? Ha igen, hogyan és miben nyilvánul ez meg? Befolyásolta a többek között Hortobágyi Csárdában betöltött üzletvezetőchef pozíciója a Bisztró világát?

Alapjában véve minden chefnek van egy irányvonala, amiről megismerszik a munkássága, és minden, amit képvisel. Természetesen a saját stílusomnak megfelelően alakítottam ki az étlapot, ezért nem is gondolnám, hogy befolyásolt a csárda, dolgoztam már bisztró jellegű étteremben 2 évig Törökbálinton.

 • Mi szél hozta Önt Siófokra? Hogy és miért lett a BlueDot Bistro chefje?

Már a nyitáskor megkerestek, viszont akkor nem tudtam volna jönni a szakács olimpiai felkészülésem miatt. Végül harmadszori kérésre ültünk le beszélni, és lassan 1 éve vagyok itt, Siófokon.

 • Ha már szóba került a szakács olimpia elmondaná milyen eredményeket ért el?

Először 2012-ben 4. lettem. A bazeli világkupán 2013-ban bronzot nyertem egyedüli magyarként. A luxemburgi világbajnokságon 2014-ben újabb bronz következett, majd 2016-ban egyéni aranyérmet nyertem az olimpián. Az én kategóriám egyébként a culinary art, ahol 850-900 induló van, a verseny pedig 5 napig tart.

 • Mit lehet még tudni erről a culinary art kategóriáról?

A zsűritagok négy szempont szerint értékelnek, ami összesen 100 pontot jelent. Külön pontozzák az első benyomást, vagyis a designt, majd megnézik, hogy ami a tányéron van, megfelel-e a jelenlegi követelményeknek. Ezután az ízek harmóniáját pontozzák, mennyire felel meg az asztalon lévő kártya kiírásainak, és mennyire láthatóak a használt eljárások. Idén például egy újabb kikötés, hogy a finger food csoportjában nem használhatunk már evőeszközöket sem.

 • Úgy értesültünk, hogy idén már nem indul a szakács világbajnokságon. Mi ennek az oka?

A felkészülési időt nyilván mindig a családomtól veszem el. Idén azonban még utoljára rávettek, hogy induljak el, ami rengeteg lemondással jár ugyan, mégis úgy döntöttem, hogy megpróbálom.

 • Tudhatunk bármit arról, hogy idén milyen étellel indul a versenyen?

Nem szoktam erről információt kiadni, hiszen a versenytársak könnyen meríthetnek belőle. Egyébként mindent a design tervezésével kell kezdeni: milyen a tányér, milyen asztalon legyen, és ezután legalább háromszor le kell próbálni az ételt.

 • Ha az ételről nem is, a designról kaphatunk információt?

Változtattam az eddigi olimpiai design-on, ezúttal teljesen más lesz. Sok minden meg fog jelenni: fekete kavics, fehér kavics, izlandi zuzmó, ezeknek pedig nagy rész már készen is van.

 • Visszakanyarodva a BlueDothoz, a bisztró konyháját hogyan jellemezné?

Inkább hagyományos ételek jellemzik, nem nagy étlappal, de évente kétszer megújulva. Úgy fogalmaznék, hogy hagyományos ételek új köntösben.

 • A BlueDot inkább étterem és csak a nevében bisztró?

Alapjában véve bisztró jellegű, de ezt is próbáljuk új formába önteni. Nem csárda hangulatú, de nem is fine dining. A tálalásban az új kor elvárásainak igyekszünk eleget tenni.

 • Milyen alapanyagokkal dolgoznak leginkább?

Megvannak a saját környékbeli beszállítóink, nagykereskedőink.  Ha valami különlegesebb dolgot kérünk, azt ma már könnyedén, 2-3 héttel előre meg tudjuk rendelni. A fő beszállítónk a Halker, akiktől bármilyen tengeri halat, herkentyűt kérhetünk, például a versenyre is tőlük kapom a vörös márnát.

 • Hogyan épül fel az étlap? Változik időnként?

Az étlap rövid és áttekinthető, ezért is jó egy bisztró ellentétben egy csárdával, ahol az étlapon olykor szinte „egymásra ülnek” az ételek. Már nem divat a 30 oldalas étlap, aminek az olvasása közben elfárad a vendég. Próbálunk a szezonalitásnak is megfelelni, hiszen az emberek megszokják az étlapot, és vágynak az újra, ezért évi két alkalommal újítunk is. Külön étlapunk van a gyerekeknek, rájuk is gondoltunk.

 • Mindenhol hallani a borzasztó méreteket öltő munkaerőhiányról. Önök hogyan/honnan szereznek embert a konyhára, mit tesznek azért, hogy megtartsák őket?

Küzdöttünk vele hónapokon keresztül, de sikerült egy ütőképes csapatot összeraknunk,  ami tudom, hogy ritka, pedig két házat is viszünk, a bisztró mellett a Móló éttermet is. A munkaerő megtartásában segíthet, hogy szállodánkban versenyképes munkabért biztosítunk, ami tapasztalataim alapján rendkívül ritka. A munkaidő tekintetében is rugalmasak vagyunk, ezért a túlóra is minimális. Ezen kívül dolgozóink szállást is kaphatnak, ha szükséges.

 • Konyhán belül hogyan osztják meg a feladatokat? Vannak az ételeknek specialistái?

Vannak alap emberek, akik már itt voltak akkor is, amikor elkezdtem itt dolgozni. Később Hajdú-Biharból - ahonnan én is jöttem - érkezett két fiatal. Ők nem külön az én kérésemre, viszont valószínűleg befolyásolhatta őket, hogy itt tőlem tanulhatnak.

 • Tehát akkor elmondható, hogy fogadnak be fiatal, feltörekvő szakácsokat?

Igen, több tanulóm is volt már, akiket versenyre készítettem fel. A bisztróban dolgozó fiúknak is felajánlottam, hogy segítek nekik a magyarországi versenyeken indulni.

 • Néhány éve a BBQ betört a mainstreambe, egyre többen foglalkoznak ilyen jellegű ételkészítéssel, Önöknél is van például szmóker. Hogy került be a kínálatba a bbq?

A BBQ teraszunk a konyha könnyítésére is kiváló. Az marhaszegytől a csirkemellig minden megtalálható különböző salátákkal. A hétvégéken külön grill teraszunk van. Ilyenkor a konyháról csak leves és desszert jön, a főétel pedig csak a grill teraszé.

 • Úgy hallottuk, hogy szerveznek időnként tematikus esteket a különböző nemzetek konyháinak fogásait felvonultatva. Hová kalauzolják el a vendégeket legközelebb?

Francia, spanyol és amerikai estek is voltak már. Az amerikai hétről külön kiemelném a sajtburger levesünket, ebben a levesben a sajt volt a fő hozzávaló, de a mustár ketchup uborka jégsaláta mind megtalálható volt benne, ahogy egy rendes sajtburgerben is. Ősszel és télen kéthetente várható majd tematikus est, szombatonként svédasztalos tálalással. Amire még lehet számítani, az például egy orosz est.

 • Tudna mondani egy kiemelkedően kedvelt BlueDot ételkülönlegességet?

A brassói szűzpecsenyét például teljesen újragondoltuk. Fokhagymás zöldborsókrémen tálaljuk parázsburgonyával, sous vide-olt sertés szűzzel, bacon chipsszel. Ahogy a sajtburger levesünkben, ebben is benne van minden, ami az eredeti receptben, de teljesen máshogy tálaljuk.

 • Mi a BlueDot legnagyobb vonzereje, mik a BlueDot adta élmény legfőbb összetevői?

Több is van, eleve már maga a panoráma is lenyűgöző, és az étlapunk is csalogató lett. A hétvégi grill teraszunk hangulata, a tematikus estek szervezése, a változatos repertoárunk mind hatalmas vonzerőt jelent.

Interjúnk során kiderült milyen végtelen kreativitással dolgozik Szabó Csaba chef, aki szakmájában is folyamatosan fejlődik már szakács olimpiai aranyéremmel a zsebében is. Megismerhettük a BlueDot saját különlegességeit a tematikus hetektől kezdve egészen a BBQ teraszig. A BlueDot egy kiegyensúlyozottan működő bistro, mely megtalálta az arany középutat a bisztrókínálat és a hagyományosabb magyaros ételek között. Ehhez az arany középúthoz pedig mi sem illik jobban, mint a Balaton selymes vízén tükröződő aranyhíd, mely a BlueDot Bistro egyedülálló elhelyezkedésének köszönhetően egyenesen a mólóról élvezhető a szenzációs fogások mellett. Ezen jellemzők összessége jelenti azt a BlueDot élményt, melyet mindenképpen meg kell tapasztalni egyszer.

 

 

Képek forrása: BlueDot Bistro Facebook oldal és hotel-yacht.hu

További hírek; fontos információk

A Siófok sokszínűségét bemutató rovatunkban legutóbb a megújult Sió Welness Medical Beauty szalon tulajdonosával, Illyés Krisztinával és férjével Krichenbaum Pállal készítettünk interjút. A beszélgetés során szó esett a megújult arculatról, az új gépekről és kezelésekről, a koronavírus okozta nehézségekről és a jövőbeni fejlesztésekről, tervekről.

- avagy MIRŐL és HOGYAN írj, hogy eloszlasd a vendégeid utazással kapcsolatos bizonytalanságait
(forrás: szibea.hu)

Az újranyitás kapujában állunk és körvonalazódni látszanak, hogy marketingesként mi most a legfontosabb feladat. Olyan információkkal kell a vendégeket ellátni, amelyek meggyőzik őket arról, hogy a szálláshelyen a nyaralás alatt sem fenyegeti veszély az egészségüket és végre biztonságosan kiléphetnek a négy fal közül.

Siófok Pünkösd hétvégéjén nyitásra készül! Természetesen minden biztonsági előírásnak megfelelve, vigyázva Rátok, de már mindenki készen áll arra, hogy visszatérjen az élet Siófokra.

Az idei tavasz rendkívül nehéz helyzetbe hozta Siófok vállalkozóit is, gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez annak érdekében, hogy ne álljon meg teljesen az élet. Szerencsére a kitartás és a városi szintű összefogás lassan, de biztosan meghozta gyümölcsét, és az enyhítések után, mostanra már újra nyílnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, rövidesen visszatér az élet Siófok utcáira.

2020. május 9. (szombat) 0 órától május 10. (vasárnap) 24 óráig újra korlátozások lesznek érvényben Siófok területén – jelentette be Facebook oldalán dr. Lengyel Róbert, a város polgármestere.