Hírek

A gasztroturisták is felfedezték Siófokot

Illatos, amerikai stílusú barbeque, páratlan kikötői látvány és a mesterszakács ízei, különlegesen elkészített balatoni halak. Az elmúlt néhány évben Budapest után a Balaton partján is lezajlott a gasztroforradalom, így a tópart legnagyobb városában, Siófokon is egyre több izgalmas hellyel találkozhatunk. A városba nem csak az ősszel is gazdag programkínálat, például az október 5-7-i Siófoki Halfesztivál, hanem a színvonalas és változatos éttermi kínálat miatt is egyre inkább érdemes ellátogatni. Összeállításunkban a Balaton-part egyik legjobb pizzázója, autentikus barbecue étterem, újhullámos bisztró és egy díjnyertes mesterszakács konyhája is szerepel.

2018-ban újra megnyílt a Déli Part BBQ, amely Szántódról Siófokra, pontosan a Sió csatorna mellé költözött. Így már egész évben tudják fogadni a vendégeket, nem kell bezárni a szezon végén a népszerű éttermet. Hétközben jobbnál jobb hamburgereket lehet kapni, péntektől pedig működik a barbecue Barica Jósef, alias Dzsozi tulajdonos és pitmaster felügyeletével. Dzsozi ezeken a napokon hajnalban kel, hogy a hatalmas tölgyfatüzelésű szmókerben hosszú órákig tartó füstöléssel úgy készülhessenek el a hagyományos amerikai barbecue fogások – marhaszegy, sertésoldalas és tarja - ahogy az elő van írva. A pitmaster a Facebookon szokta közzétenni, hogy éppen mit fog sütni a hétvégén. A tematikus estekről is itt lehet tájékozódni, ugyanis meglepetésekkel is készül a szezonon kívüli időszakra a Déli Part BBQ. Dzsozi elárulta, hogy whiskyvacsorát terveznek, illetve egy Michelin-csillagos séf is a vendégük lesz, aki a köreteket készíti majd a húsok mellé.

A pitmaster szerint Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár a barbecue-s szakma, ennek megfelelően kevés olyan hely van, ahol a fogások valóban úgy készülnek, ahogy az amerikai hagyományok megkívánják. Dzsozi lassan négy éve foglalkozik barbecue-val, és úgy tervezi, hogy októberre meglesz a 300. megsütött marhaszegye, amit nagyon kevés ember mondhat el még magáról Magyarországon. Ha valaki nem csak autentikus barbecue ízekre vágyik, hanem kíváncsi is arra, hogy hogyan készülnek el a húsok, Dzsozit bármikor meglátogathatja a szmóker mellett, és még egy tájékoztató füzetet is készítettek a kíváncsi vendégeknek.

Gyönyörű helyen, a siófoki kikötőben várja a vendégeket a Hotel Yacht a’la carte étterme, a Blue Dot Bistro. A déli-part egyik legszebb kilátását kínáló terasza mellett a Blue Dot a helyi alapanyagok felhasználása miatt is erősen kötődik a Balatonhoz: Szabó Csaba séf a tejtermékeket, a zöldségeket és a húsokat is igyekszik a környékről beszerezni. Az étlapon a jellegzetes bisztróételek mellett hagyományos magyar fogások picit újraértelmezett verzióit is megtalálhatjuk, például a brassói aprópecsenyét.

A hotel vendégei mellett a hajósok kedvenc helyévé vált a Blue Dot, amelyet már a Magyar Konyha 2017-es balatoni kalauza beválasztott a legjobb kikötői éttermek közé. Szabó Csaba mesterszakács az év elején vette át a konyhát, jelenleg pedig nagy megmérettetésre készül: novemberben lesz a szakácsvilágbajnokság Luxeumburgban, amelyen egyéniben indul, miután 2016-ban az erfurti szakácsolimpián aranyérmet nyert.

Ne tévesszen meg senkit a nyaralóházak között szerényen megbújó külső, a Balatonszéplakon található Rozmaring Kiskert Vendéglőt és Pizzériát az egyik legjelentősebb étteremkalauz, a Gault&Millau is az ajánlott helyek között sorolta fel legújabb magyar kiadásában. Ezt az elismerést a Rozmaring a remek konyha és jó ár-érték arány mellett a barátságos és közvetlen felszolgálással érdemelte ki. A Rozmaring a kifejezetten a Balatonra koncentráló étteremajánlóknak is rendszeres szereplője, többek között idén nyáron is bekerült a legjobb tíz déli parti hely közé a Magyar Konyha gasztrokalauzában. Az elsősorban pizzákat és olaszos tésztaételeket kínáló vendéglő szezonon kívül szerdától vasárnapig fogadja a vendégeket.

Az összeállításból nem hiányozhat a balatoni gasztroforradalom megkerülhetetlen szereplője, Bezerics Dani sem, aki misszóként tekint a tó népszerűsítésére és a régió fejlesztésére. Először Balatonbogláron nyitotta meg a Palettát, később pedig Siófokon és Budapesten is nyílt egy-egy a népszerű bisztróból. Bezerincs Dani kulináris ars poeticájában alapvető, hogy helyi termelőktől szerezze be a minőségi alapanyagokat, majd ezekből a legmodernebb gasztronómiai módszerekkel készítsen mindenki szerethető és elérhető ételeket. Így született meg a kedvecnek számító Pulled Ponty szendvics vagy a Bazalt Burger is, amelyet a siófoki Aranyparton is elfogyaszthatunk még legalább szeptember végéig.

Siófok, ahol büszkén mondhatják, hogy „Itt kezdődik a Balaton” a gasztronómiában is. Minden hétvégén izgalmas programokkal várja a turistákat Siófok, amely idén ünnepli várossá avatásának 50. évfordulóját!

További hírek; fontos információk

A tavalyi együttműködés sikere után idén ismét saját sorozattal érkezik a budapesti Játékszín a siófoki SzínPartra. Júliusban és augusztusban összesen hat szombat estén át láthatja a siófoki közönség a Játékszín legnépszerűbb darabjait, például a Menopauzát és a Legénybúcsút olyan sztárokkal, mint Hernádi Judit, Bánsági Ildikó, Gálvölgyi János, Szulák Andrea, Kovács Patrícia, Dobó Kata, Nagy Sándor, Csonka András és Szente Vajk.

Aki járt már Siófokon, azon belül is Szabadifürdőn, biztosan találkozott a tradicionális ízeket felsorakoztató János Vendéglővel. A családias hangulat, a magyaros ételek, a környékbeli alapanyagok használata és az ott dolgozók hozzáállása teszi igazán különlegessé az atmoszférát, ami nem véletlenül késztet visszatérésre mindenkit, akinek valaha volt alkalma megállni ott egy ebédre.  Interjúnk során Kovács Jánossal, a János Vendéglő tulajdonosával beszélgettünk a vendéglátásról, a Balatonról és a sikerhez vezető útról.

Idén is megrendezésre kerül az "Az Év Fürdője 2019" szavazás, ahol a siófoki Galerius Élményfürdő és Wellness Központ-ra is lehet szavazni:

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) országos nyári kampányának célja, hogy a kisiskolások jobban megismerjék Magyarországot és annak nevezetességeit. A kampány segítségével a gyermekek tanulhatnak az ország látványosságairól és természeti kincseiről, emellett virtuálisan és személyesen is felfedezhetik Magyarország csodáit Kajla, a kíváncsi magyar vizslakölyök segítségével.

Várhatóan hatszáznál több hajó áll majd rajthoz a július közepén rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjon a szervező Magyar Vitorlás Szövetség várakozása szerint. Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye nemcsak a vitorlázás, hanem a Balaton ünnepe is, így hozzájárul a helyi turizmus fejlődéséhez, a sport, és ezen belül a vitorlázás népszerűsítéséhez.