Hírek

Balaton levezető rendszerének korszerűsítése lakossági rendezvény

A „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma sajtónyilvános lakossági rendezvényt tart, melyen ismertetésre kerülnek a Balatont érintő középtávú fejlesztések és azok kapcsolata a Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése című projekttel.

Balaton levezető rendszerének korszerűsítése lakossági rendezvény • 2018.09.12. (szerda) • Hotel Azúr (Siófok, Erkel Ferenc u. 2/c)

 

PROGRAM:

 

• 14.30 - 15.00: regisztráció

 

• 15.00 - 15.05: köszöntő

 

• 15.05 - 16.20: Tájékoztató előadások

- Gondolatok a Balaton vízjárásáról, vízháztartásáról és vízszintszabályozásáról – Varga György, Országos Vízügyi Főigazgatóság

- A Balaton vízszintszabályozása, módosítás hatásai – Tombácz Endre, ÖKO Zrt.

- „Mi a jó Balaton?” – Fülöp Bence OVF-Balaton Munkacsoport

 

• 16.20 - 16.50: kérdések, hozzászólások

 

• 16.50 - 17.00 esemény lezárása

 

Meghívott vendégek:

• Witzmann Mihály – országgyűlési képviselő

• dr. Lengyel Róbert - Siófok polgármestere

• Balatoni Hajózási Zrt.

• Balaton Fejlesztési Tanács /Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

• Balatoni Szövetség

• Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt.

• Nők a Balatonért Egyesület (NABE)

• Balaton Világörökségért Alapítvány

 

A Balaton sekély vizű tó, amely vízfelületéhez viszonyítva kis vízgyűjtővel rendelkezik, így vízháztartása gyorsan és gyakran aggasztó módon reagál a klíma változásaira, a felmelegedést kísérő jelenségekre.

A klímaváltozás hatásainak mérséklése a tóban történő többlettárózás megteremtését igényli, melyhez kiemelt fontosságú a levezető rendszer rugalmasságának növelése.

A Balatont érintő, folyamatban lévő Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló projekteken túl a 1861/2016 (XII.27.) Kormány Határozat további 41,5 milliárd Ft támogatást biztosít a balatoni térség fejlesztésére, a fenntartható gazdálkodás és vízhasználat javítására az ehhez szükséges infrastruktúrális feltételek biztosításával.

 

A rendezvényre szeretettel várja a lakosokat, üdülőtulajdonosokat és minden kedves érdeklődőt az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma!

További hírek; fontos információk

Úttörő dologra készül az Edda Siófokon: az ország egyik legnépszerűbb rockzenekara lesz az első, amely koncertet ad a tavaly átadott Kiss Szilárd Sportcsarnokban, március 16-án, 20 órakor. A VIP-jegyet váltók az Edda legújabb, 44 év című koncertkiadványát is ajándékba kapják.

A gyorsan elhervadó virágcsokrok és édességek helyett az idei Valentin-napon segítsd a Siófoki Állatvédő Alapítványt.

A csodálatos téli Balaton látványa mellett más miatt is érdemes februárban Siófokra látogatni: a hónap közepéig lehet korcsolyázni a hajóállomáson kialakított egyedülálló Jégkikötőben, Valentin-napon pedig számos érdekességgel várja a szerelmeseket a város.

A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.

A belföldi turizmus forgalma közel 10 százalékkal növekedett a 2018-as évben, a foglalások kétharmada 1-2 éjszakára szólt, az utazások alkalmával jellemzően apartmanok, vendégházak vagy panziók voltak a legnépszerűbb szálláshelyek. Átlagosan az emberek 46 830 forintot fizettek alkalmanként a szálláshelyeken, míg az úti célokat tekintve Budapest, Siófok, Eger és Hajdúszoboszló voltak a legkeresettebbek a tavalyi évben.