Hírek

Balaton levezető rendszerének korszerűsítése lakossági rendezvény

A „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma sajtónyilvános lakossági rendezvényt tart, melyen ismertetésre kerülnek a Balatont érintő középtávú fejlesztések és azok kapcsolata a Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése című projekttel.

Balaton levezető rendszerének korszerűsítése lakossági rendezvény • 2018.09.12. (szerda) • Hotel Azúr (Siófok, Erkel Ferenc u. 2/c)

 

PROGRAM:

 

• 14.30 - 15.00: regisztráció

 

• 15.00 - 15.05: köszöntő

 

• 15.05 - 16.20: Tájékoztató előadások

- Gondolatok a Balaton vízjárásáról, vízháztartásáról és vízszintszabályozásáról – Varga György, Országos Vízügyi Főigazgatóság

- A Balaton vízszintszabályozása, módosítás hatásai – Tombácz Endre, ÖKO Zrt.

- „Mi a jó Balaton?” – Fülöp Bence OVF-Balaton Munkacsoport

 

• 16.20 - 16.50: kérdések, hozzászólások

 

• 16.50 - 17.00 esemény lezárása

 

Meghívott vendégek:

• Witzmann Mihály – országgyűlési képviselő

• dr. Lengyel Róbert - Siófok polgármestere

• Balatoni Hajózási Zrt.

• Balaton Fejlesztési Tanács /Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

• Balatoni Szövetség

• Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt.

• Nők a Balatonért Egyesület (NABE)

• Balaton Világörökségért Alapítvány

 

A Balaton sekély vizű tó, amely vízfelületéhez viszonyítva kis vízgyűjtővel rendelkezik, így vízháztartása gyorsan és gyakran aggasztó módon reagál a klíma változásaira, a felmelegedést kísérő jelenségekre.

A klímaváltozás hatásainak mérséklése a tóban történő többlettárózás megteremtését igényli, melyhez kiemelt fontosságú a levezető rendszer rugalmasságának növelése.

A Balatont érintő, folyamatban lévő Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló projekteken túl a 1861/2016 (XII.27.) Kormány Határozat további 41,5 milliárd Ft támogatást biztosít a balatoni térség fejlesztésére, a fenntartható gazdálkodás és vízhasználat javítására az ehhez szükséges infrastruktúrális feltételek biztosításával.

 

A rendezvényre szeretettel várja a lakosokat, üdülőtulajdonosokat és minden kedves érdeklődőt az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma!

További hírek; fontos információk

A tavalyi együttműködés sikere után idén ismét saját sorozattal érkezik a budapesti Játékszín a siófoki SzínPartra. Júliusban és augusztusban összesen hat szombat estén át láthatja a siófoki közönség a Játékszín legnépszerűbb darabjait, például a Menopauzát és a Legénybúcsút olyan sztárokkal, mint Hernádi Judit, Bánsági Ildikó, Gálvölgyi János, Szulák Andrea, Kovács Patrícia, Dobó Kata, Nagy Sándor, Csonka András és Szente Vajk.

Aki járt már Siófokon, azon belül is Szabadifürdőn, biztosan találkozott a tradicionális ízeket felsorakoztató János Vendéglővel. A családias hangulat, a magyaros ételek, a környékbeli alapanyagok használata és az ott dolgozók hozzáállása teszi igazán különlegessé az atmoszférát, ami nem véletlenül késztet visszatérésre mindenkit, akinek valaha volt alkalma megállni ott egy ebédre.  Interjúnk során Kovács Jánossal, a János Vendéglő tulajdonosával beszélgettünk a vendéglátásról, a Balatonról és a sikerhez vezető útról.

Idén is megrendezésre kerül az "Az Év Fürdője 2019" szavazás, ahol a siófoki Galerius Élményfürdő és Wellness Központ-ra is lehet szavazni:

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) országos nyári kampányának célja, hogy a kisiskolások jobban megismerjék Magyarországot és annak nevezetességeit. A kampány segítségével a gyermekek tanulhatnak az ország látványosságairól és természeti kincseiről, emellett virtuálisan és személyesen is felfedezhetik Magyarország csodáit Kajla, a kíváncsi magyar vizslakölyök segítségével.

Várhatóan hatszáznál több hajó áll majd rajthoz a július közepén rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjon a szervező Magyar Vitorlás Szövetség várakozása szerint. Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye nemcsak a vitorlázás, hanem a Balaton ünnepe is, így hozzájárul a helyi turizmus fejlődéséhez, a sport, és ezen belül a vitorlázás népszerűsítéséhez.