Hírek

Ezerarcú Siófok – Hedon Sörfőzde

 

Ezerarcú Siófok rovatunk következő állomása a Hedon Sörfőzde, ahol a tulajdonossal, Tony Priorral beszélgettünk. Balatonvilágoson csendes, nyugodt környezetben, balatoni panorámával és egyedi helyben készült kézműves sörökkel találkozhatunk. Erről és még sok más érdekességről kérdeztük a Hedon világ megálmodóját.

Kérlek, mutasd be röviden a Hedon Sörfőzde történetét!

A Hedont 2014-ben alapította három gerilla sörfőző (a gerilla sörfőző más kézműves sörfőzde berendezéseit használja a sörfőzéshez). Bejártuk az egész országot, hogy megtaláljuk az ideális épületet saját főzdénkhez, így esett a választásunk Balatonvilágosra, mely balatoni panorámájával tökéletes helyszínnek bizonyult! 2015 augusztusában indítottuk el a sörfőzést, az országban akkor az egyik legmodernebbnek számító kisüzemi sörfőzdében. Az első sörünket, a Credót (Smash IPA) követte két zászlóshajónk, a Charlie Firpo (rozsos APA) és a Johnny Firpo (Blond Ale), valamint a díjnyertes Helmutunk (bajor búza sör). Kézműves söreink között megtalálható az IPA Colada névre hallgató ananászos IPA-nk, és két kiváló stoutunk, a Katalin cárnő (Foreign Extra Stout) és a Szergej (Russian Imperial Stout). „Legbalatonibb” söreink a Balatonvilágosi Pilsnerünk és a Helmut, melynek címkéjén az 1980-as évek tipikus kelet-német turistájának barátságos ábrázata látható.

 

Miért pont egy Balaton melletti helyszínre esett a választásotok?

A sörfőzde otthonaként azért választottuk Balatonvilágost, mert a helyszín gyönyörű, békés hangulatú! Szeretjük a szemünk elé táruló balatoni panorámát. Az elképzelésünk az volt, hogy főzdénk mellett létrehozunk egy sörözőt, így közvetlenül a sörfőzdéből kóstolhatják meg a vendégek söreinket. 2018-ban megnyitottuk 6000 m2-es főzdekertünket, ahol sok kikapcsolódási lehetőséget biztosítunk. A gyönyörű pázsiton babzsákokon pihenhetnek az idelátogatók, miközben friss, kisüzemi söreinket kóstolhatják egyenesen a hordóból. A csoportos szórakozást strandröplabda pálya, ping-pong és egyéb játéklehetőségek biztosítják. Hatalmas színpad áll rendelkezésre élőzenés rendezvényekhez is, a gyerekek részére pedig játszótér került kialakításra. Törekszünk arra, hogy együttműködő partnereinket is a régióból válasszuk ki, és hisszük, hogy főzdekertünk hamarosan a környék egyik legkedveltebb közösségi terévé válik.

Ez az év különleges a Covid járvány miatt. A jelenlegi szabályoknak milyen módon tudtok megfelelni? Hogy tudjátok megoldani a vendégek biztonságos fogadását?

A 6000 m2-es szabadtéri kerthelyiség egyik nagy előnye, hogy lehetővé teszi vendégeinknek, hogy egymástól biztonságos távolságban érezhessék jól magukat, kóstolhassák söreinket. A COVID-19-hez kapcsolódó kockázatok miatt felfüggesztettük főzdetúráinkat, de vendégeink az ablakon keresztül bepillanthatnak a sörkészítés folyamatába. A biztonság érdekében ideiglenesen egyszerhasználatos pohárra váltottuk üvegpoharainkat.

Terveztek újításokat a közeli/távoli jövőben?

Bővítjük márkánkat néhány új, nem sör alapú kézműves itallal. Az egyik ilyen új termékünk a jellegzetes, hidegen „készített” kávé. Ehhez a kávét a bányai pörkölőből szállítjuk, mely az egyik leghíresebb magyar pörkölő. A kiotói stílusú, lassú csepp módszerrel előállított kávé egy cseppje 18 óra alatt készül el és az eredmény egy gazdag ízvilágú, enyhe savasságú kávé. Igazán izgalmas opció, hogy hidegen készített kávénkat nitrogénnel vegyítjük, és így egy finom, krémes állagú hideg kávét kapunk belőle.

További hírek; fontos információk

A facebook.com/hellosiofok oldalon közzétett nyereményjáték szabályzata.

2020 nyara az elmúlt évekhez képest történelmi számokkal vonul majd be a turisztikai ágazat emlékezetébe. Soha nem látott csúcson a belföldi utazók és vendégéjszakák száma, ugyanakkor a fővárosi szálláshelyek továbbra is mélyrepülésben.

Meglepő adatok derültek ki a digitális forgalomfigyelésen alapuló LocSight elemzéséből: egy hónapnál is többet töltött idén a Balatonon a látogatók 28%-a. Természetesen köztük jelentős számban voltak azok, akik saját ingatlannal rendelkeznek a tónál.

Véget ért a szünidő, a nyár folyamán együttesen több száz pecsétet osztottak ki a siófoki partnerek a Kajlát kereső kisdiákok számára. Siófokon számos helyen várták kedvezménnyel a gyermekeket és családjaikat, akik pecsételő helyeket is szép számmal találtak.

A tavaszi nehézségek után, a vártnál sokkal szerencsésebben alakult a járvány ellenére is az idei nyári szezon, és egy igen erős július, augusztusi időszakot tudhat maga mögött a város, és a siófoki Tourinform iroda is.