Nachrichten

Ezerarcú Siófok – Balatoni Hajózási Zrt.

 Az élményhez hajó visz!

A siófoki élményekért felelős szolgáltatókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunkban ezúttal a Balatoni Hajózási Zrt.-vel készítettünk interjút. Beszélgettünk a biztonságról, az ügyfélközpontúságról, a környezetvédelemről és az élményekkel teli balatoni hajózásról.

 

Kérjük, mutassátok be röviden a Balatoni Hajózási Zrt. szolgáltatásait!

A Balatoni Hajózási Zrt. egy tradicionális vállalat, mely 1846 óta szállítja a vendégeket a Balaton vizén, ezáltal hosszú évtizedek óta a Balaton Régió egyik legmeghatározóbb vállalkozása. Tevékenységünk nagy részben a turisztikai piacra koncentrálódik, azzal szorosan összefügg. A Balaton Régiót érintő mind három megyében jelen vagyunk, ezzel mi vagyunk a legnagyobb hajózási cég a Balatonon. A településeket összekötő menetrendi hajójáratok mellett séta- és programhajó lehetőségekkel is várjuk az érdeklődőket. Folyamatosan megújuló programpalettánknak állandó eleme a Balaton északi és déli partját összekötő kompszolgáltatás, amely az egyetlen, az év minden napján elérhető hajózási lehetőség a Balatonon.  Az elmúlt több mint 174 év alatt a BAHART és a hajózás a balatoni turizmus alappillérévé vált.

 

Milyen változásokat hozott a cég életében a járvány és a veszélyhelyzet? Mire világított rá a veszélyhelyzet?

A COVID-19 okozta helyzetrevaló tekintettel áprilisban arra kényszerültünk, hogy a személyhajózási szezon hagyományos húsvéti indítását elhalasszuk. Később, a járványügyi helyzet új, enyhébb fázisba lépésével, igazodva a központi kormányzati intézkedésekhez, ugyan megváltozott utazási feltételekkel, de 2020. május 30-án elindíthattuk az első menetrendi és sétahajójáratokat. Az idei évben rendhagyó keretek között, ünnepélyes megnyitó nélkül vette kezdetét a 174. hajózási szezon a Balatonon. Az eddigi évekkel ellentétben nem tettük közzé előre az egész éves menetrendet, helyette először kéthetes periódusokban határoztuk meg az indulási időpontokat és igyekeztünk folyamatosan és rugalmasan alkalmazkodni a forgalom alakulásához és az utasigényekhez.

Sajnos a legnagyobb rendezvényeinket - mint a Nemzeti Regatta vagy a BAHART Regatta vitorlásverseny-sorozat - az idei évben a vírus miatt le kellett mondanunk.

A vészhelyzet rávilágított arra, hogy jobban vigyázzunk egymásra.

 

A jelenlegi szabályoknak milyen módon tudtok megfelelni? Hogy tudjátok megoldani az utasok biztonságos fogadását?

Mindig is kiemelt hangsúlyt fektettünk a biztonságra, a járványhelyzetnek köszönhetően pedig erre még jobban odafigyelünk. A személyhajózási szolgáltatások biztonságosabbá tétele érdekében átmeneti utazási feltételeket kellett meghatároznunk, melyeket igyekeztünk a kormányzati döntésekhez igazodva folyamatosan enyhíteni. A szezonkezdéskor a legnagyobb befogadóképességű hajóinkat indítottuk el, hogy biztonságosan betartható legyen az akkor még kötelező távolságtartás. A maszkhasználat a hajók zárt utastereiben továbbra is kötelező, melyre hangos utastájékoztatással és plakátokkal is igyekszünk felhívni a figyelmet mind a kikötőinkben, mind a hajóinkon.

 

Terveztek újításokat a közeli/távoli jövőben?

Természetesen folyamatosan kiemelt hangsúlyt helyezünk a szolgáltatásaink, az utaskiszolgálás folyamatos fejlesztésére, a szolgáltatáskínálatunk utasigényeknek történő megfeleltetésére. A bevezetett újításokról, változásokról pedig rendszeresen megkérdezzük az utazóközönséget is, hiszen mindezt az utasok elégedettségének növelése érdekében tesszük. Néha egy-egy komolyabb, nagyösszegű beruházás mellett egy ügyfélbarát gesztust, a hajó fedélzetén eltöltött utazás kényelmesebbé, izgalmasabbá, élménydúsabbá tételét is nagyra értékelik utasaink. Bár még a főidény közepén vagyunk, már megkezdődött a következő év tervezése is, hiszen a 175. éves balatoni hajózást méltó módon szeretnénk majd megünnepelni.

 

Van-e olyan újítás, amelyet a vírushelyzet miatt kellett bevezetni, de a továbbiakban, biztonságosabb időkben is alkalmazni fogtok?

A kialakult helyzet nagyban megnehezítette a 174. hajózási szezon menetrendjének tervezését, így a megszokottól eltérően az idei évben először azt a döntést hoztuk, hogy szórólapok nélkül indítjuk el a hajózási szezont. A változtatás kezdetben az utasok részéről is nagymértékű megértést igényelt, viszont mostanra magabiztosan állíthatjuk, hogy a szórólapok elhagyása nem befolyásolja az utasok hajózási kedvét. Többen mobiltelefonnal készítenek képet a kikötőkben kihelyezett plakátokról, mások pedig felkeresik online felületeinket. Nagy öröm számunkra, hogy az idei szezonban rekord számú felhasználó követi napról napra híreinket honlapunkon és a közösségi médiában is.

A szórólapok elhagyását a járványügyi helyzet kialakulása előtt is már mérlegeltük. A változtatás mellett felsorakoztatott érvek közül legfontosabbnak a környezet védelmét tartjuk. Mint felelős vállalat igyekszünk a károsanyag kibocsátásunkat minimalizálni, és ebbe az is beletartozik, hogy védjük a fákat!

 

Mit üzennétek a jövőben Siófokra látogatóknak?

Mindenképp érdemes kipróbálniuk valamely szolgáltatásunkat, hiszen az élmény garantált és nem igazi a balatoni nyaralás hajózás nélkül! Mottónk sem véletlenül az, hogy Ha Balaton, akkor Hajózás!

 

 

fotók: Stadler István

Weitere Neuigkeiten, wichtige Informationen

Ab 0:00 Uhr am 9. Mai (Samstag) bis 24 Uhr am 10. Mai (Sonntag) werden neue Beschränkungen in Siófok einleiten, was für die ganze Wochenende gelten.Die Beschränkungen hat dr. Róbert Lengyel (Bürgermeister von Siófok) im Facebook angemeldet.

 

 

Mit der Milderung der Beschränkungen kann man zahlreich aus den Terrassen und den Gartenlokalen der Restaurant, Konditorei, Bäckereien, Cafés in Siófok wieder vor Ort verbrauchen. In den gastgebenden Geschäfte darf man sich nur aufhalten, wo man mit Mitnahme oder Auslieferung bestellen kann! Bei diesen Geschäften ist die Tragung der Maske verbindlich!

 

Der Umbau der Baross Brücke (zwischen die Indóház Strasse und der Kreisverkehr der Vitorlás Strasse) hat auf unbestimmte Zeit ausgesetzt.

 

Ab 0:00 Uhr am 1. Mai (Freitag) bis 24 Uhr am 3. Mai (Sonntag) werden neue Beschränkungen in Siófok einleiten, was für die ganze Wochenende gelten.Die Beschränkungen hat dr. Róbert Lengyel (Bürgermeister von Siófok) im Facebook angemeldet.

Informationen über die Maßnahmen, die Verschließungen, sowie die Programmwegfallen wegend des Coronavirus (COVID-19) in Siófok.

Wir erfrischen und erweitern laufend diese List!