News

Useful information

Ezerarcú Siófok – Balatoni Hajózási Zrt.

 Az élményhez hajó visz!

A siófoki élményekért felelős szolgáltatókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunkban ezúttal a Balatoni Hajózási Zrt.-vel készítettünk interjút. Beszélgettünk a biztonságról, az ügyfélközpontúságról, a környezetvédelemről és az élményekkel teli balatoni hajózásról.

 

Kérjük, mutassátok be röviden a Balatoni Hajózási Zrt. szolgáltatásait!

A Balatoni Hajózási Zrt. egy tradicionális vállalat, mely 1846 óta szállítja a vendégeket a Balaton vizén, ezáltal hosszú évtizedek óta a Balaton Régió egyik legmeghatározóbb vállalkozása. Tevékenységünk nagy részben a turisztikai piacra koncentrálódik, azzal szorosan összefügg. A Balaton Régiót érintő mind három megyében jelen vagyunk, ezzel mi vagyunk a legnagyobb hajózási cég a Balatonon. A településeket összekötő menetrendi hajójáratok mellett séta- és programhajó lehetőségekkel is várjuk az érdeklődőket. Folyamatosan megújuló programpalettánknak állandó eleme a Balaton északi és déli partját összekötő kompszolgáltatás, amely az egyetlen, az év minden napján elérhető hajózási lehetőség a Balatonon.  Az elmúlt több mint 174 év alatt a BAHART és a hajózás a balatoni turizmus alappillérévé vált.

 

Milyen változásokat hozott a cég életében a járvány és a veszélyhelyzet? Mire világított rá a veszélyhelyzet?

A COVID-19 okozta helyzetrevaló tekintettel áprilisban arra kényszerültünk, hogy a személyhajózási szezon hagyományos húsvéti indítását elhalasszuk. Később, a járványügyi helyzet új, enyhébb fázisba lépésével, igazodva a központi kormányzati intézkedésekhez, ugyan megváltozott utazási feltételekkel, de 2020. május 30-án elindíthattuk az első menetrendi és sétahajójáratokat. Az idei évben rendhagyó keretek között, ünnepélyes megnyitó nélkül vette kezdetét a 174. hajózási szezon a Balatonon. Az eddigi évekkel ellentétben nem tettük közzé előre az egész éves menetrendet, helyette először kéthetes periódusokban határoztuk meg az indulási időpontokat és igyekeztünk folyamatosan és rugalmasan alkalmazkodni a forgalom alakulásához és az utasigényekhez.

Sajnos a legnagyobb rendezvényeinket - mint a Nemzeti Regatta vagy a BAHART Regatta vitorlásverseny-sorozat - az idei évben a vírus miatt le kellett mondanunk.

A vészhelyzet rávilágított arra, hogy jobban vigyázzunk egymásra.

 

A jelenlegi szabályoknak milyen módon tudtok megfelelni? Hogy tudjátok megoldani az utasok biztonságos fogadását?

Mindig is kiemelt hangsúlyt fektettünk a biztonságra, a járványhelyzetnek köszönhetően pedig erre még jobban odafigyelünk. A személyhajózási szolgáltatások biztonságosabbá tétele érdekében átmeneti utazási feltételeket kellett meghatároznunk, melyeket igyekeztünk a kormányzati döntésekhez igazodva folyamatosan enyhíteni. A szezonkezdéskor a legnagyobb befogadóképességű hajóinkat indítottuk el, hogy biztonságosan betartható legyen az akkor még kötelező távolságtartás. A maszkhasználat a hajók zárt utastereiben továbbra is kötelező, melyre hangos utastájékoztatással és plakátokkal is igyekszünk felhívni a figyelmet mind a kikötőinkben, mind a hajóinkon.

 

Terveztek újításokat a közeli/távoli jövőben?

Természetesen folyamatosan kiemelt hangsúlyt helyezünk a szolgáltatásaink, az utaskiszolgálás folyamatos fejlesztésére, a szolgáltatáskínálatunk utasigényeknek történő megfeleltetésére. A bevezetett újításokról, változásokról pedig rendszeresen megkérdezzük az utazóközönséget is, hiszen mindezt az utasok elégedettségének növelése érdekében tesszük. Néha egy-egy komolyabb, nagyösszegű beruházás mellett egy ügyfélbarát gesztust, a hajó fedélzetén eltöltött utazás kényelmesebbé, izgalmasabbá, élménydúsabbá tételét is nagyra értékelik utasaink. Bár még a főidény közepén vagyunk, már megkezdődött a következő év tervezése is, hiszen a 175. éves balatoni hajózást méltó módon szeretnénk majd megünnepelni.

 

Van-e olyan újítás, amelyet a vírushelyzet miatt kellett bevezetni, de a továbbiakban, biztonságosabb időkben is alkalmazni fogtok?

A kialakult helyzet nagyban megnehezítette a 174. hajózási szezon menetrendjének tervezését, így a megszokottól eltérően az idei évben először azt a döntést hoztuk, hogy szórólapok nélkül indítjuk el a hajózási szezont. A változtatás kezdetben az utasok részéről is nagymértékű megértést igényelt, viszont mostanra magabiztosan állíthatjuk, hogy a szórólapok elhagyása nem befolyásolja az utasok hajózási kedvét. Többen mobiltelefonnal készítenek képet a kikötőkben kihelyezett plakátokról, mások pedig felkeresik online felületeinket. Nagy öröm számunkra, hogy az idei szezonban rekord számú felhasználó követi napról napra híreinket honlapunkon és a közösségi médiában is.

A szórólapok elhagyását a járványügyi helyzet kialakulása előtt is már mérlegeltük. A változtatás mellett felsorakoztatott érvek közül legfontosabbnak a környezet védelmét tartjuk. Mint felelős vállalat igyekszünk a károsanyag kibocsátásunkat minimalizálni, és ebbe az is beletartozik, hogy védjük a fákat!

 

Mit üzennétek a jövőben Siófokra látogatóknak?

Mindenképp érdemes kipróbálniuk valamely szolgáltatásunkat, hiszen az élmény garantált és nem igazi a balatoni nyaralás hajózás nélkül! Mottónk sem véletlenül az, hogy Ha Balaton, akkor Hajózás!

 

 

fotók: Stadler István

More news, important information

We inform the residents and guests of Siófok that the prologue of Tour de Hongrie international bicycle race will take place on 11th June. A closed circle route will be introduced (shown on the map) to ensure the safety of the race. Periodic traffic restriciton is expected in the area of the route the day before. 

 

June 11th 2019 from 13:00 to 18:30 : full roadblock on the circle route.

Vehicles can not access the route shown on the map in this period. 

On the pass points shown on the map periodic pedestrian crossing will be available.

For more information visit www.siofok.hu

 

 

On 14 August 2018, Tour de Hongrie bicycle race will start from Siófok. Regarding this traffic changes are expected during the day.

With 8 winning applications, the Tourism Association of Siófok has received the following title Marketing Capital for Siófok.

 

Hundreds of children and adults were doing sports in Siófok on May 30, the Challenge Day, which gave the city to third place in the competition.

In 2018, Balaton Hajózási Zrt. Will organize the National Regatta, the National Sailing Club of Hungary Settlement at Siófok on June 9-10. On the occasion of the 50th anniversary of Siófok's birth, 50 settlements will be hosted by the organizers - says BAHART in his statement.