Hírek

Ezerarcú Siófok – Balatoni Hajózási Zrt.

 Az élményhez hajó visz!

A siófoki élményekért felelős szolgáltatókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunkban ezúttal a Balatoni Hajózási Zrt.-vel készítettünk interjút. Beszélgettünk a biztonságról, az ügyfélközpontúságról, a környezetvédelemről és az élményekkel teli balatoni hajózásról.

 

Kérjük, mutassátok be röviden a Balatoni Hajózási Zrt. szolgáltatásait!

A Balatoni Hajózási Zrt. egy tradicionális vállalat, mely 1846 óta szállítja a vendégeket a Balaton vizén, ezáltal hosszú évtizedek óta a Balaton Régió egyik legmeghatározóbb vállalkozása. Tevékenységünk nagy részben a turisztikai piacra koncentrálódik, azzal szorosan összefügg. A Balaton Régiót érintő mind három megyében jelen vagyunk, ezzel mi vagyunk a legnagyobb hajózási cég a Balatonon. A településeket összekötő menetrendi hajójáratok mellett séta- és programhajó lehetőségekkel is várjuk az érdeklődőket. Folyamatosan megújuló programpalettánknak állandó eleme a Balaton északi és déli partját összekötő kompszolgáltatás, amely az egyetlen, az év minden napján elérhető hajózási lehetőség a Balatonon.  Az elmúlt több mint 174 év alatt a BAHART és a hajózás a balatoni turizmus alappillérévé vált.

 

Milyen változásokat hozott a cég életében a járvány és a veszélyhelyzet? Mire világított rá a veszélyhelyzet?

A COVID-19 okozta helyzetrevaló tekintettel áprilisban arra kényszerültünk, hogy a személyhajózási szezon hagyományos húsvéti indítását elhalasszuk. Később, a járványügyi helyzet új, enyhébb fázisba lépésével, igazodva a központi kormányzati intézkedésekhez, ugyan megváltozott utazási feltételekkel, de 2020. május 30-án elindíthattuk az első menetrendi és sétahajójáratokat. Az idei évben rendhagyó keretek között, ünnepélyes megnyitó nélkül vette kezdetét a 174. hajózási szezon a Balatonon. Az eddigi évekkel ellentétben nem tettük közzé előre az egész éves menetrendet, helyette először kéthetes periódusokban határoztuk meg az indulási időpontokat és igyekeztünk folyamatosan és rugalmasan alkalmazkodni a forgalom alakulásához és az utasigényekhez.

Sajnos a legnagyobb rendezvényeinket - mint a Nemzeti Regatta vagy a BAHART Regatta vitorlásverseny-sorozat - az idei évben a vírus miatt le kellett mondanunk.

A vészhelyzet rávilágított arra, hogy jobban vigyázzunk egymásra.

 

A jelenlegi szabályoknak milyen módon tudtok megfelelni? Hogy tudjátok megoldani az utasok biztonságos fogadását?

Mindig is kiemelt hangsúlyt fektettünk a biztonságra, a járványhelyzetnek köszönhetően pedig erre még jobban odafigyelünk. A személyhajózási szolgáltatások biztonságosabbá tétele érdekében átmeneti utazási feltételeket kellett meghatároznunk, melyeket igyekeztünk a kormányzati döntésekhez igazodva folyamatosan enyhíteni. A szezonkezdéskor a legnagyobb befogadóképességű hajóinkat indítottuk el, hogy biztonságosan betartható legyen az akkor még kötelező távolságtartás. A maszkhasználat a hajók zárt utastereiben továbbra is kötelező, melyre hangos utastájékoztatással és plakátokkal is igyekszünk felhívni a figyelmet mind a kikötőinkben, mind a hajóinkon.

 

Terveztek újításokat a közeli/távoli jövőben?

Természetesen folyamatosan kiemelt hangsúlyt helyezünk a szolgáltatásaink, az utaskiszolgálás folyamatos fejlesztésére, a szolgáltatáskínálatunk utasigényeknek történő megfeleltetésére. A bevezetett újításokról, változásokról pedig rendszeresen megkérdezzük az utazóközönséget is, hiszen mindezt az utasok elégedettségének növelése érdekében tesszük. Néha egy-egy komolyabb, nagyösszegű beruházás mellett egy ügyfélbarát gesztust, a hajó fedélzetén eltöltött utazás kényelmesebbé, izgalmasabbá, élménydúsabbá tételét is nagyra értékelik utasaink. Bár még a főidény közepén vagyunk, már megkezdődött a következő év tervezése is, hiszen a 175. éves balatoni hajózást méltó módon szeretnénk majd megünnepelni.

 

Van-e olyan újítás, amelyet a vírushelyzet miatt kellett bevezetni, de a továbbiakban, biztonságosabb időkben is alkalmazni fogtok?

A kialakult helyzet nagyban megnehezítette a 174. hajózási szezon menetrendjének tervezését, így a megszokottól eltérően az idei évben először azt a döntést hoztuk, hogy szórólapok nélkül indítjuk el a hajózási szezont. A változtatás kezdetben az utasok részéről is nagymértékű megértést igényelt, viszont mostanra magabiztosan állíthatjuk, hogy a szórólapok elhagyása nem befolyásolja az utasok hajózási kedvét. Többen mobiltelefonnal készítenek képet a kikötőkben kihelyezett plakátokról, mások pedig felkeresik online felületeinket. Nagy öröm számunkra, hogy az idei szezonban rekord számú felhasználó követi napról napra híreinket honlapunkon és a közösségi médiában is.

A szórólapok elhagyását a járványügyi helyzet kialakulása előtt is már mérlegeltük. A változtatás mellett felsorakoztatott érvek közül legfontosabbnak a környezet védelmét tartjuk. Mint felelős vállalat igyekszünk a károsanyag kibocsátásunkat minimalizálni, és ebbe az is beletartozik, hogy védjük a fákat!

 

Mit üzennétek a jövőben Siófokra látogatóknak?

Mindenképp érdemes kipróbálniuk valamely szolgáltatásunkat, hiszen az élmény garantált és nem igazi a balatoni nyaralás hajózás nélkül! Mottónk sem véletlenül az, hogy Ha Balaton, akkor Hajózás!

 

 

fotók: Stadler István

További hírek; fontos információk

A Balaton legmodernebb és legnagyobb befogadóképességű szabadtéri előadóhelye az idei nyáron is számos színházi előadással és koncerttel várja a kultúra szerelemeseit, akik egy üde nyári kulturális felfrissülésre vágynak. Július végétől egy hónapon keresztül 11 eseménnyel készülnek a SzínParton.

A siófoki Tourinform iroda már a kezdetek óta kutyabarát helyként üzemel. A Víztorony aljában elhelyezkedő irodánkban szívesen fogadjuk a négylábú kedvenceket. A mindennapokban sok kutyás vendég látogat el hozzánk, ahol a simogatás mellett friss víz is várja a kutyusokat. Emellett kollégáink részletes tájékoztatást adnak a kutyabarát szálláshelyekről, szolgáltatókról és programokról is, hogy a Siófokon töltött időt maximálisan kihasználják a kutyával érkezők, és a pihenés a négylábú családtagok számára is nagyszerűen teljen.

Hétvégén indul a SzínPart idei nyári évada, amelynek nyitó előadásán örökzöld nyári slágerekkel várja a közönséget Szulák Andrea és Csonka András is. Ez alkalomból kérdeztük a két előadóművészt - akik mindketten a Balaton szerelmesei - a Balatonról, nyárról, színházról és siófoki élményeikről.

Lassan minden nyertes e-mail fiókjába megérkeznek a Támogatói okiratok a Kisfaludy Program magánszálláshelyeknek szóló pályázatának kiírójától. Ez a dokumentum, és a Kisfaludy Program weboldalán található mellékletek is fontos szabályokat tartalmaznak a fejlesztések megvalósítását és a pénzügyi elszámolást illetően. Az alábbiakban az erre vonatkozó információkat foglaljuk össze.

A siófoki Tourinform irodában a betérő vendégek tájékoztatása mellett különböző termékek értékesítésével is foglalkozunk. Jegyek koncertekre, színházi előadásokra, kiállításokra és más eseményekre, városnéző programokra, könyvek, térképek és egyéb kiadványok - sok minden megtalálható nálunk!