Hírek

A koronavírus megfertőzte az üdülőhelyek ingatlanpiacát is – Siófokon már csak stagnálnak az árak

A Balatonon, hazánk egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, a közelmúltban pörgés jellemezte az ingatlanpiacot. A koronavírus megjelenésével azonban ez megváltozott: visszaszorult a kereslet és megtorpantak az árak. De nemcsak a nyaralópiaci szegmensben, hanem az egész országban lassulás állt be.

A balatoni ingatlanárak már nem szárnyalnak

Vannak még olyan üdülőhelyek a Balatonon, ahol idén tovább érvényesül a korábbi éveket jellemző áremelkedés. Persze azt is meg kell jegyeznünk, hogy idén már sokkal mérsékeltebb a drágulás.

Az ingatlannet.hu 2020 első öt hónapjának adatai alapján ilyen emelkedő tendenciát mutat az árakban Zalakaros, ahol a családi házak átlag négyzetméter ára 7 százalékkal 240 ezer forintra nőtt, és ilyenek a zamárdi házak is, ahol 5 százalékkal 570 ezer forintra drágult egy négyzetméter. Kis mértékben ugyan, de drágultak a családi házak Hévizen is, itt egy négyzetméter idén májusban átlag 350 ezer forintba került.

2020 januárja és májusa között csak stagnáltak az átlagárak Balatonfüreden, Tihanyban és Siófokon is. A családi házak átlagára Balatonfüreden 660 ezer Ft/m², Tihanyban 610 ezer Ft/m², Siófokon pedig 470 ezer Ft/m², körül alakult.

A vizsgált időszak alatt akadtak olyan települések is, ahol már megjelent az árcsökkenés jele. Fonyódon és Badacsonytomajon 3-4 százalékkal átlagosan 310-320 ezer Ft/m² közé esett a családi házak átlagára. Balatonlellén átlagosan 10 százalékkal 280 ezer forintra csökkentek a házak árai. Szigligeten pedig már nagyobb áresés is bekövetkezett a családi házaknál, öt hónap alatt 30 százalékot estek vissza az átlagárak, így áprilisban átlagosan 420 ezer Ft/m²-ért kerültek eladásra.

 

Siófok ingatlanpiaca országos viszonylatban

Érdemes kitekintést tenni és egy pillantást vetni hogyan alakultak az ingatlanpiaci árak idén a megyeszékhelyeken. Akárcsak Siófokon, a fővárosban, Győrben és Debrecenben is megtorpantak az árak egy szinten.

Budapest családi házainak átlagára idén 550 ezer Ft/m² körül stagnált, ami négyzetméterenként átlagosan 100 ezer forinttal több a siófokiakénál. A Győrben és Debrecenben eladó házak 2020-as 350-360 ezer Ft/m² körüli átlagra, így Siófokhoz képest 100 ezer Ft/m²-rel voltak olcsóbbak.

 

 

A koronavírus hatása a keresletre

A járvány hatása nem egységesen érvényesül a Balaton partjain. A déli part települései megcsappant a kereslet. Ez pontosabban azt jelenti, hogy például Siófokon, Zamárdin, Fonyódon, Balatonlellén és Balatonszemesen idén márciusban az előző évekhez mérten körülbelül 80 százalékkal csökkent a nyaralók iránti érdeklődés.

Ezzel ellentétben a Balaton nyugati és északi részén – Keszthely és Tapolca vonzáskörzetében – nincs jelentős változás a keresletben. Keszthelyen a nyaralók, Tapolcán a kisebb értékű építési telkek a népszerűbbek. Itt egyelőre a járvány miatt még nem esett vissza a vásárlói kedv.

 

Az elemzést az Ingatlannet.hu szerkesztősége készítette.

További hírek; fontos információk

Bár tavasszal ezt még gondolni sem mertük, júliusra enyhült a járvány okozta helyzet, és végre lesz lehetőségünk kikapcsolódni az üdítő siófoki nyári programoknak köszönhetően. A Kálmán Imre Kulturális Központ, a Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház, a SzínPart, a PLÁZS, a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület, a Balatoni Hajózás és minden egyes turisztikai szereplő azért dolgozik, hogy minél eseménydúsabb legyen a siófoki nyár 2020-ban is, a várostól megszokott, minden korosztályt megszólító kínálattal.

A Magyar Turisztikai Ügynökség tavalyi nagysikerű kampányának köszönhetően idén is útra kel Kajla, a magyar vizslakölyök, hogy a nyári szünet idejére kalandokkal szórakoztassa az iskolás diákokat és az ország rejtett kincseinek felfedezésre csábítsa az egész családot.

A Siófoki Önkormányzati Hivatal tájékoztatja a Siófokon tartózkodó vendégeket és lakosságot, hogy 2020. július 13-án és 14-én földi szúnyoggyérítés lesz a napnyugta utáni órákban a vasútvonallal és a Balaton-parttal határolt területen, valamint a Sóstói városrészben. Rossz idő esetén a védekezés július 15-én és 16-án fog megtörténni a napnyugta utáni órákban.

Ezerarcú Siófok rovatunk legújabb részében a Nagystrand kihagyhatatlan látnivalójáról, a Siófoki Óriáskerékről beszélgettünk Horváth Mihálynéval, aki férjével közösen álmodta meg az 50 méter magas magyar gyártmányú „gyémántkereket”. Az Óriáskerék sokak kedvence a siófoki nyárban, kicsik és nagyok, a nappali panoráma és a lenyűgöző naplemente miatt egyaránt rajonganak érte!

A facebook.com/hellosiofok oldalon közzétett nyereményjáték szabályzata.