Hírek

Siófoki orvosokkal konzultált Európa legjobb vitorlázója

 Újra lendületet kaphat a sportturizmus, a hajózás gyógyszer is lehet   

Ezen a hétvégén (június 6-7-én) elstartolt az év első vitorlásversenye. Az Ezüst Szalag regattán 118 hajó indult. Több siófoki hajós is ott volt a versenyen. A szombati rajt előtt, már pénteken is nagy volt a mozgolódás a balatonföldvári kikötőben. Különösen nagy tömeg verődött össze a híres Garuda versenyhajó környékén. Itt Király Zsolt, a legendás kormányos siófoki orvosokkal konzultált arról, hogyan lehet összekapcsolni a vitorlázást és az egészség megőrzését célzó akciókat. 

Király Zsolt, Magyarország egyik legismertebb vitorlázója, a tavalyi év Kékszalag-győztese úgy látja, hogy a vírushelyzet normalizálódása közeledtével újabb lendületet kaphat a sportturizmus. Ennek egyik oka, hogy a kijárási korlátozások rávilágítottak arra, milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak. Ebben a pár hétben még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek. Szerinte a versenyzők és a túravitorlások mellett, a céges csapatépítő tréningek is hamarosan megjelenhetnek a Balatonon, amely komoly lökést adhat a vitorlás életnek.  

Hasonlóan vélekedik a többnyire egészségügyi dolgozókból álló Garuda Sailing Team vezetője, Dr. Nagy Ákos is. Szerinte az utóbbi időben egyre tudatosabban figyelnek az emberek egészségi állapotukra. Ő személy szerint mindenkinek azt javasolja, hogy legalább egyszer próbálja ki a vitorlázást. Kortól, nemtől függetlenül bárkinek ajánlott ez a sport, hiszen meglehetősen intenzív kikapcsolódás, sokat nyújt a léleknek, de a testet is edzésben tartja. 

 A fedélzeti konzílium mellett, Király Zsolt az orvosokkal közös edzést is tartott. Az Ő útmutatásai alapján fejezték be a Garuda versenyhajó technikai beállításait, amely komoly felújításokon esett át az elmúlt évben. A csapat el is indult az év első versenyén, az Ezüst Szalagon. A verseny szombaton 18.00-kor kezdődött és vasárnap 14.00-kor ért véget.  A Garuda legénysége úgy véli, a verseny kiváló felkészülést is kínált az év legnagyobb versenyére, a Kékszalagra. Ezen a közel  80 kilométeres távon jól fel lehetett frissíteni az éjszakai hajóvezetés és  navigáció fortélyait, amelyek elengedhetetlenek lesznek majd a következő nagyobb versenyeken is.   

A képen Dr. Bujdosó Mihály, Király Zsolt, Dr. Nagy Ákos, Dr Dámóczi János látható. (A kép szabadon felhasználható. G.S.T. - megjelöléssel)

A hajózás gyógyszer is lehet? 

A magyar orvosok és hajósok egészséggel, vitorlázás szeretetével kapcsolatos véleményét erősíti meg több nemzetközi kutatás is. Ilyen például Wallace J. Nichols, a neves biológus felmérése, amelynek alapján írta a Blue Mind című könyvet. Ebben részletesen kifejti, hogy nem véletlen, hogy az emberek előszeretettel osztanak meg tengerparti, esetleg vitorlázós képeket magukról a közösségi médiában. Szerinte a víz közelében, a vízen vagy a víz alatt való tartózkodás boldogabbá teszi az embereket, csökkenti a stresszfaktorok hatását, növeli a jó közérzetünket és beindítja a kreatív gondolkodást. A kutató azt is állítja, hogy vizes sportok növelik a koncentrációt. A vízen való tartózkodás a későbbi munkára és társas kapcsolatokra is kihat. Nicols egy interjúban még azt is kifejti, hogy a hajózás egyfajta "gyógyszer" is lehet sokak számára. Szerinte a szakembereknek közösen át kellene gondolniuk, hogyan lehetne az egészségügyi megközelítés részévé tenni ezeket a kutatási eredményeket.

További hírek; fontos információk

A facebook.com/hellosiofok oldalon közzétett nyereményjáték szabályzata.

2020 nyara az elmúlt évekhez képest történelmi számokkal vonul majd be a turisztikai ágazat emlékezetébe. Soha nem látott csúcson a belföldi utazók és vendégéjszakák száma, ugyanakkor a fővárosi szálláshelyek továbbra is mélyrepülésben.

Meglepő adatok derültek ki a digitális forgalomfigyelésen alapuló LocSight elemzéséből: egy hónapnál is többet töltött idén a Balatonon a látogatók 28%-a. Természetesen köztük jelentős számban voltak azok, akik saját ingatlannal rendelkeznek a tónál.

Véget ért a szünidő, a nyár folyamán együttesen több száz pecsétet osztottak ki a siófoki partnerek a Kajlát kereső kisdiákok számára. Siófokon számos helyen várták kedvezménnyel a gyermekeket és családjaikat, akik pecsételő helyeket is szép számmal találtak.

A tavaszi nehézségek után, a vártnál sokkal szerencsésebben alakult a járvány ellenére is az idei nyári szezon, és egy igen erős július, augusztusi időszakot tudhat maga mögött a város, és a siófoki Tourinform iroda is.