Hírek

Siófoki orvosokkal konzultált Európa legjobb vitorlázója

 Újra lendületet kaphat a sportturizmus, a hajózás gyógyszer is lehet   

Ezen a hétvégén (június 6-7-én) elstartolt az év első vitorlásversenye. Az Ezüst Szalag regattán 118 hajó indult. Több siófoki hajós is ott volt a versenyen. A szombati rajt előtt, már pénteken is nagy volt a mozgolódás a balatonföldvári kikötőben. Különösen nagy tömeg verődött össze a híres Garuda versenyhajó környékén. Itt Király Zsolt, a legendás kormányos siófoki orvosokkal konzultált arról, hogyan lehet összekapcsolni a vitorlázást és az egészség megőrzését célzó akciókat. 

Király Zsolt, Magyarország egyik legismertebb vitorlázója, a tavalyi év Kékszalag-győztese úgy látja, hogy a vírushelyzet normalizálódása közeledtével újabb lendületet kaphat a sportturizmus. Ennek egyik oka, hogy a kijárási korlátozások rávilágítottak arra, milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak. Ebben a pár hétben még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek. Szerinte a versenyzők és a túravitorlások mellett, a céges csapatépítő tréningek is hamarosan megjelenhetnek a Balatonon, amely komoly lökést adhat a vitorlás életnek.  

Hasonlóan vélekedik a többnyire egészségügyi dolgozókból álló Garuda Sailing Team vezetője, Dr. Nagy Ákos is. Szerinte az utóbbi időben egyre tudatosabban figyelnek az emberek egészségi állapotukra. Ő személy szerint mindenkinek azt javasolja, hogy legalább egyszer próbálja ki a vitorlázást. Kortól, nemtől függetlenül bárkinek ajánlott ez a sport, hiszen meglehetősen intenzív kikapcsolódás, sokat nyújt a léleknek, de a testet is edzésben tartja. 

 A fedélzeti konzílium mellett, Király Zsolt az orvosokkal közös edzést is tartott. Az Ő útmutatásai alapján fejezték be a Garuda versenyhajó technikai beállításait, amely komoly felújításokon esett át az elmúlt évben. A csapat el is indult az év első versenyén, az Ezüst Szalagon. A verseny szombaton 18.00-kor kezdődött és vasárnap 14.00-kor ért véget.  A Garuda legénysége úgy véli, a verseny kiváló felkészülést is kínált az év legnagyobb versenyére, a Kékszalagra. Ezen a közel  80 kilométeres távon jól fel lehetett frissíteni az éjszakai hajóvezetés és  navigáció fortélyait, amelyek elengedhetetlenek lesznek majd a következő nagyobb versenyeken is.   

A képen Dr. Bujdosó Mihály, Király Zsolt, Dr. Nagy Ákos, Dr Dámóczi János látható. (A kép szabadon felhasználható. G.S.T. - megjelöléssel)

A hajózás gyógyszer is lehet? 

A magyar orvosok és hajósok egészséggel, vitorlázás szeretetével kapcsolatos véleményét erősíti meg több nemzetközi kutatás is. Ilyen például Wallace J. Nichols, a neves biológus felmérése, amelynek alapján írta a Blue Mind című könyvet. Ebben részletesen kifejti, hogy nem véletlen, hogy az emberek előszeretettel osztanak meg tengerparti, esetleg vitorlázós képeket magukról a közösségi médiában. Szerinte a víz közelében, a vízen vagy a víz alatt való tartózkodás boldogabbá teszi az embereket, csökkenti a stresszfaktorok hatását, növeli a jó közérzetünket és beindítja a kreatív gondolkodást. A kutató azt is állítja, hogy vizes sportok növelik a koncentrációt. A vízen való tartózkodás a későbbi munkára és társas kapcsolatokra is kihat. Nicols egy interjúban még azt is kifejti, hogy a hajózás egyfajta "gyógyszer" is lehet sokak számára. Szerinte a szakembereknek közösen át kellene gondolniuk, hogyan lehetne az egészségügyi megközelítés részévé tenni ezeket a kutatási eredményeket.

További hírek; fontos információk

Bár tavasszal ezt még gondolni sem mertük, júliusra enyhült a járvány okozta helyzet, és végre lesz lehetőségünk kikapcsolódni az üdítő siófoki nyári programoknak köszönhetően. A Kálmán Imre Kulturális Központ, a Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház, a SzínPart, a PLÁZS, a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület, a Balatoni Hajózás és minden egyes turisztikai szereplő azért dolgozik, hogy minél eseménydúsabb legyen a siófoki nyár 2020-ban is, a várostól megszokott, minden korosztályt megszólító kínálattal.

A Magyar Turisztikai Ügynökség tavalyi nagysikerű kampányának köszönhetően idén is útra kel Kajla, a magyar vizslakölyök, hogy a nyári szünet idejére kalandokkal szórakoztassa az iskolás diákokat és az ország rejtett kincseinek felfedezésre csábítsa az egész családot.

A Siófoki Önkormányzati Hivatal tájékoztatja a Siófokon tartózkodó vendégeket és lakosságot, hogy 2020. július 13-án és 14-én földi szúnyoggyérítés lesz a napnyugta utáni órákban a vasútvonallal és a Balaton-parttal határolt területen, valamint a Sóstói városrészben. Rossz idő esetén a védekezés július 15-én és 16-án fog megtörténni a napnyugta utáni órákban.

Ezerarcú Siófok rovatunk legújabb részében a Nagystrand kihagyhatatlan látnivalójáról, a Siófoki Óriáskerékről beszélgettünk Horváth Mihálynéval, aki férjével közösen álmodta meg az 50 méter magas magyar gyártmányú „gyémántkereket”. Az Óriáskerék sokak kedvence a siófoki nyárban, kicsik és nagyok, a nappali panoráma és a lenyűgöző naplemente miatt egyaránt rajonganak érte!

A facebook.com/hellosiofok oldalon közzétett nyereményjáték szabályzata.