Hírek

A Magánszállásadók Szövetsége reagált a MSZÉSZ javaslatcsomagjára

A kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek nyilvánosságra hozatala előtt minden szakmai szervezet igyekszik elkészíteni a saját iparágára vonatkozó javaslatokat és azt továbbítani a kormányzat felé. Nincs ez másként a turisztikai szervezetekkel sem, többek között a szállodák szövetsége és a magánszállásadók szövetsége is kiadta a javasolt intézkedéseket, ugyanakkor egy igazán lényeges kérdésben egyáltalán nincs egyetértés: ez nem más, mint a rövid távú lakáskiadás.

Utóbbi szervezet igyekszik belevonni a magánszállásadókat is a turizmus leállásának elszenvedői közé, míg a szállodai szövetség a hotelek védelmében olyan javaslattal állt elő, amely lényegében kivégezné a szállodák legnagyobb vetélytársát ezen a piacon.

Egy nappal korábban jelent meg öt turisztikai szakmai szövetségnek (MSZÉSZ, MUISZ, MARESZ, MABEUSZ, VIMOSZ) a javaslata Orbán Viktor gazdaságstabilizáló programcsomagjára vonatkozóan. A szállodák szövetsége, valamint a többi szervezet közösen egy azonnali hatállyal, egy közép távon és egy hosszú távon életbe léptethető intézkedéscsomagra tett javaslatot. 

A legsürgetőbbek között szerepel a turisztikai fejlesztési hozzájárulás eltörlése, az áfatúlfizetés 15 napon belüli visszautalása, míg középtávon olyan javaslatokat fogalmaztak meg, mint például a SZÉP-kártya adómentesség és a rövid távú lakáskiadás újraszabályozása.

Utóbbi szabályozással lényegében kivégeznék a magán lakáskiadókat, legyen szó mondjuk balatoni nyaralókról (a nyári szezonon kívül - de ezt még később kifejtjük), vagy Airbnb-s lakásokról.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a javaslat értelmében 2020. július 1-től szabályozni kellene a rövid távú lakáskiadást: 

"A fővárosi szállodaipar válságból való kilábalását nagyban segítené, ha a magánlakások rövid távú bérbeadását újraszabályoznák, s évi 120 napban, a főszezon idejére (május 15.-szeptember 15.) korlátoznák a kiadható napok számát. Erre több nemzetközi példa is van. Ilyen Amszterdam, London, Barcelona, s ezt tervezik Prágában is. Ezt az is indokolja, hogy a szállodai szobáknak nincs menekülőútja, míg a bérlakás piac meg tudja találni közép-, hosszú távú bérlőit is, s így a lakhatási problémák is megszűnnének a fővárosban.

Az utóbbi években, nagyrészt Budapesten rohamosan terjedt el a rövid távú lakáskiadás, s jelent egyre nagyobb problémát az ott megjelenő magas arányú szürkegazdaság. Ezt az is bizonyítja, hogy tudomásunk szerint a szállodák 100%-a csatlakozott az NTAK-hoz, míg a lakások esetében ez a szám csak kb. 60%. Fővárosunkban az engedéllyel rendelkező magánlakásokban 2018-ban 3,34 millió vendégéjszakát regisztráltak, amiből 3,1 milliót külföldi vendégek töltöttek el. Az előbbi a szállodákban regisztrált vendégéjszakák 36,1%-a, az utóbbi a hotelekben regisztrált külföldi vendégéjszakák 38%-a volt."

 

A magánszállásadók szövetsége reagált

Erre, illetve a javaslat még néhány pontjára reflektált a Magánszállásadók Országos Szövetsége, mely szerint a leírtak egyes részei súlyosan diszkriminatívak, versenykorlátozóak, növelnék a munkanélküliséget, és lassítanák a gazdaság válság utáni turizmus magára találását, miközben közös érdek a szektor mielőbbi talpra állítása. 

"Szervezeteink, a MOSZ (Magánszállásadók Országos Szövetsége), a FATOSZ, a MAKE, valamint a Felelős Rövid Távú Lakáskiadók Szövetsége több mint 40 000 szálláskiadó magánszemélyt, mikró-, és kisvállalkozást képvisel országszerte. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és partnerszervezetei olyan javaslatokat fogalmaznak meg, amikről az érintettekkel, a magánszállásadókkal, nem egyeztettek, szakmai feszültséget kívánnak szítani, akkor, amikor mind az országon belül, mind a turizmuson belül széleskörű összefogásra van szükség.

Javaslatuk jórészt Budapest problémáira koncentrál, a vidék kimarad. Másrészt előírnák egy versenytársuknak, a magánszálláshelyeknek, hogy maximum 120 napot lehessenek nyitva Budapesten egy évben, megszabnák, hogy az emberek a lakásukat miképpen hasznosítsák! Teszik ezt hamis európai példára hivatkozva, mert sem Prágában (nem is tervezik), sem Londonban nincsen korlátozva a lakások kiadhatósága! A vállalkozás szabadságának ilyetén megsértése országunk Alaptörvényébe ütközik, és sérti a tulajdon szentségét, és a szektor de facto megszűnését okozná.

Még az ő állításuk szerint is a tavalyi évben az engedéllyel rendelkező, adót fizető magánszállásokban 3,1 millió vendégéjszakát töltöttek el külföldiek. Javaslatuk alapján az ország lemondhatna ennek a vendégéjszaka számnak jórészéről. A turizmus újra indulása után, a közép-európai régióban versenyhátrányba kerülhet Budapest, ha a turizmus egyik húzó ágazatát a rövidtávú szálláshelyet választókat nem tudja megszólítani - akik egyébként sem foglalnának hotelben- ezért több millió vendégéjszakával kevesebb foglalás valósulna meg.

Minden bizonyítást nélkülöz az az állításuk, hogy a magánszállásadók csak 60%-a regisztrált az NTAK rendszerbe. A Magyar Turisztikai Ügynökség, ilyen számot nem hozott nyilvánosságra, valamint jelezzük, hogy a 40 000 magánszálláshelynek eddig négy hónapja volt regisztrálni (beleértve az időszakosan működő, még ki nem nyitott szállásokat is), míg az összesen 1100 hazai szállodának majd hat hónap kellett, mire valamennyien elvégezték e kötelességüket! "

A MSZÉSZ és partnerszervezetinek javaslataira reagálva a magánszálláshelyek érdekeit is szem előtt tartó szervezetek az alábbi javaslatokat fogalmazták meg a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kormány részére:

  1. A kiadható napok számának korlátozásának elvetése!
  2. A szobánkénti tételes átalányadó elengedése 2020-as valamint 2021-es évre.
  3. A Turizmus Fejlesztési Hozzájárulás elengedése az évi 12. millió Forint bevételt el nem érő magánszálláshelyek részére.
  4. Kérjük, hogy a szektort érintő bérjellegű támogatásokat az önfoglalkoztatók is igénybe vehessék.
  5. A szálláshely szolgáltatást végző magánszemélyek így szerzett bevételét fel kelljen tüntetni az éves adóbevallásban, hogy az így szerzett bevétel kimutatható legyen. 
  6. Gyorsítsák fel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ és a nagy szálláshely közvetítő oldalak (pl. Airbnb, Booking.com, Szállás.hu) közötti adatkapcsolat kiépítést, és valósítsák meg, hogy kizárólag legális szálláshelyek hirdethessenek a platformokon.

 

 

Amennyiben a szállodaszövetség által javasolt 120 napban maximált rövid távú lakáskiadás bekerül a válságkezelő csomagba, az komoly átrendeződést indít el a kiadó lakások piacán. A vásárlások tekintetében a befektetői kereslet jócskán leapadna, ami látható, lefelé nyomó hatást gyakorolhat az árakra is. Az intézkedés természetesen a nyaralópiacot is érintené, főként azokban a vidéki régiókban, ahol nem kifejezetten a nyári szezonban fogadnak vendégeket a szálláshelyek. A fogyasztói kosarakat is átalakíthatná ez az intézkedés, ugyanis a külföldi mellett, a belföldi, nem üzleti célú turizmus egy részében is nagy szerepük volt a nem szállodai tartózkodásoknak.

 

forrás: portfolio.hu

További hírek; fontos információk

A tavaszi veszélyhelyzet megnehezítette a turisztikai ágazatban dolgozók mindennapjait, és ez Siófokon sem volt másként. A helyi turisztikai szereplők kitartása, rugalmas hozzállása és a városi szintű együttműködés szerencsére lehetővé tette, hogy Pünkösd hétvégéjén elinduljon az igazi, várva várt siófoki nyár, tele siófoki élményekkel!

A helyi szolgáltatásokat, vendéglátókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunk újabb részével jelentkezünk, ezúttal a siófoki Hotel Yacht**** Wellness & Business-ből, ahol Mile Csaba szállodaigazgatóval beszélgettünk a tavaszi helyzet okozta nehézségekről, a megoldásokról és a jövőről.

 

A Siófok sokszínűségét bemutató rovatunkban legutóbb a megújult Sió Welness Medical Beauty szalon tulajdonosával, Illyés Krisztinával és férjével Krichenbaum Pállal készítettünk interjút. A beszélgetés során szó esett a megújult arculatról, az új gépekről és kezelésekről, a koronavírus okozta nehézségekről és a jövőbeni fejlesztésekről, tervekről.

- avagy MIRŐL és HOGYAN írj, hogy eloszlasd a vendégeid utazással kapcsolatos bizonytalanságait
(forrás: szibea.hu)

Az újranyitás kapujában állunk és körvonalazódni látszanak, hogy marketingesként mi most a legfontosabb feladat. Olyan információkkal kell a vendégeket ellátni, amelyek meggyőzik őket arról, hogy a szálláshelyen a nyaralás alatt sem fenyegeti veszély az egészségüket és végre biztonságosan kiléphetnek a négy fal közül.

Siófok Pünkösd hétvégéjén nyitásra készül! Természetesen minden biztonsági előírásnak megfelelve, vigyázva Rátok, de már mindenki készen áll arra, hogy visszatérjen az élet Siófokra.

Az idei tavasz rendkívül nehéz helyzetbe hozta Siófok vállalkozóit is, gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez annak érdekében, hogy ne álljon meg teljesen az élet. Szerencsére a kitartás és a városi szintű összefogás lassan, de biztosan meghozta gyümölcsét, és az enyhítések után, mostanra már újra nyílnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, rövidesen visszatér az élet Siófok utcáira.