Hírek

Hello Otthon x Hello Siófok - Home office gyerekkel

Mindenki életét gyökeresen felbolygatták a koronavírus elleni védekezés miatt bevezetett intézkedések. A szerencsés helyzetben lévők otthonról folytathatják tovább munkájukat. A home office a gyermekes családok esetében viszont egy igencsak kihívásokkal teli feladat. Az iskolák bezárásával minden diák otthonról a digitális oktatás keretein belül folytatja tanulmányait. Sok család hétköznapjait borította fel ez az új helyzet, de mindenki igyekszik a tőle telhető maximumon teljesíteni. Nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is gyökeresen megváltozott a megszokott napi rendje. Szerencsére az interneten rengeteg tippet olvashatunk azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük a kialakult helyzetet, de természetesen minden család egyedi, így biztosan egyéni megoldásokra is szükség lesz.

A home office és a szülői feldadatok összehangolása szintén minden szülőre egy nagyobb nyomást helyez. Tanulás közben sokszor kell magyaráznunk, ellenőrizni, motiválni és dicsérni a gyerekek munkáját, ezért a megszokottnál is nagyobb teher nehezedik ránk. Az iskola végeztével pedig nem ér véget a nap, hiszen gyermekeinket ezt követően is le kell foglalnunk, hogy munkánkat is zavartalanul befejezhessük. Van, aki könnyebben, van, aki nehezebben veszi az akadályokat, rugalmas a munkája, de sajnos több munkahelyen a munkáltatók nem tudják mivel jár a digitális oktatás. Ezt a helyzetet még pluszban nehezíti, hogy az egész család együtt van a nap 24 órájában, otthonról dolgozunk, tanulunk és még a szabadidőnket is a házban, vagy a kertben töltjük.

Ha már kialakítottuk a napi rutinunkat , akkor rengeteg lehetőséggel találkozhatunk az online világban, ami segítségünkre lesz, és ötleteket ad, hogy mivel is töltsék az időt gyermekeink, míg mi befejezzük a munkát, vagy éppen elvégezzük a házimunkát. Talán a kisebbekkel a legnehezebb megértetnünk, hogy muszáj még egy kicsit dolgoznunk és addig még nélkülünk kell elfoglalniuk magukat.

A bölcsis-ovis korosztály és a kisiskolások számára végeláthatatlan mennyiségű kreatív feladat, kézműves foglalkozás lehet a megoldás erre az időszakra. A kamaszok mellől otthonról dolgozni talán könnyebb lehet, hiszen ők már önállóbbak, de motiválni biztosan nehezebb őket a tanulásra, hiszen nagy kísértés lehet számukra, hogy az iskola és az általuk kedvelt online felületek, valamint számítógépes játékok egy térben és időben találhatóak.

Az online világ lehetőségeit kihasználva egyre több intézmény kínál és oszt meg virtuális tartalmakat közösségi felületein az érdeklődőkkel. Céljuk ezzel, hogy otthoni környezetben is szórakoztassanak és elérhetővé tegyék az előadásokat, koncerteket.

A siófoki BRTK könyvtár dolgozói a könyvtár Facebook (@Brtk Könyvtár Siófok) oldalán, a Könyvtári mesék kezdeményezés keretein belül meséket olvasnak fel a gyermekek számára minden nap.
A #pecsikulturaliscsatorna jelöléssel tartalmakat találhatunk a Facebook-on, ahol videósorozatban színészek kedvenc veresiket mondják el nekünk, bepillantást nyerhetünk a Pannon Filharmonikusok zenei világába, színpadi játékokat láthatunk és kifejezetten gyerekeknek szóló bábszínházi előadásokat is megtekinthetünk.
Művészek által virtuális rajzórák keretében, ingyenesen sajátíthatják el a gyerekek például az unikornis rajzolás rejtelmeit.

A „Szívet az ablakra” kezdeményezéshez csatlakozva gyermekeinkkel közösen rajzolhatunk egy szívet, amelyet jól látható helyre kiragasztva hálánkat fejezhetjük ki mindenkinek, aki értünk dolgozik ebben a nehéz helyzetben. A gyerekekkel közösen elkészítve talán könnyebb velük megértetni, miért nem mehetnek most óvodába, iskolába, miért nem játszhatnak a játszótéren és miért nem megyünk most a nagyszülőkhöz. Könnyebben elmagyarázhatjuk nekik, hogy mindezt azokért a mentősökért, tűzoltókért, rendőrökért, egészségügyi dolgozókért készítettük, akik nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak és nap, mint nap az életüket kockáztatva dolgoznak értünk. Szintén hálánk kifejezésének jeléül tapsolhatunk minden este 8 órakor az értünk dolgozókért.

Úgy gondoljuk, hogy rengeteg lehetőségünk adódik, amire eddig nem volt időnk, vagy nem is gondoltunk volna, hogy mi erre is képesek vagyunk, így nem csak negatív hozadéka van a jelenlegi helyzetnek. A gyerekekkel tanulva feleleveníthetjük az iskolában tanultakat, rengeteget számolhatunk fejben, újra megismerhetjük az állatokat, növényeket, felélénkíthetjük passzív nyelvtudásunkat és a tesi órákat bepótolva pedig az egész családot aktív mozgásra ösztönözhetjük.

A pozitív hozzáállásunk és a humor sokat segíthet a kényszerpihenő átvészelésére. A lényeg pedig, hogy továbbra is maradjunk otthon, hiszen rengeteg elfoglaltságot találhatunk a család minden tagja számára, melyre az online világ is számos lehetőséget kínál, és használjuk ki a felszabadult időnket, melyet most családunkra fordíthatunk.

 

További hírek; fontos információk

Balázs Fecó exkluzív nagykoncerttel érkezik 2020. augusztus 14-én a siófoki SzínPartra. A koncert 20:30-kor kezdődik. 

A Balaton legmodernebb és legnagyobb befogadóképességű szabadtéri előadóhelye az idei nyáron is számos színházi előadással és koncerttel várja a kultúra szerelemeseit, akik egy üde nyári kulturális felfrissülésre vágynak. Július végétől egy hónapon keresztül 11 eseménnyel készülnek a SzínParton.

 Az élményhez hajó visz!

A siófoki élményekért felelős szolgáltatókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunkban ezúttal a Balatoni Hajózási Zrt.-vel készítettünk interjút. Beszélgettünk a biztonságról, az ügyfélközpontúságról, a környezetvédelemről és az élményekkel teli balatoni hajózásról.

A siófoki Tourinform iroda már a kezdetek óta kutyabarát helyként üzemel. A Víztorony aljában elhelyezkedő irodánkban szívesen fogadjuk a négylábú kedvenceket. A mindennapokban sok kutyás vendég látogat el hozzánk, ahol a simogatás mellett friss víz is várja a kutyusokat. Emellett kollégáink részletes tájékoztatást adnak a kutyabarát szálláshelyekről, szolgáltatókról és programokról is, hogy a Siófokon töltött időt maximálisan kihasználják a kutyával érkezők, és a pihenés a négylábú családtagok számára is nagyszerűen teljen.

Hétvégén indul a SzínPart idei nyári évada, amelynek nyitó előadásán örökzöld nyári slágerekkel várja a közönséget Szulák Andrea és Csonka András is. Ez alkalomból kérdeztük a két előadóművészt - akik mindketten a Balaton szerelmesei - a Balatonról, nyárról, színházról és siófoki élményeikről.