Hírek

Válsághelyzetben is együtt Siófok turizmusáért!

A világszintű koronavírus-járvány válogatás nélkül a gazdaság minden ágazatát megrázza. A világ turizmusa még sajnos soha nem volt ilyen drámai helyzetben, mint most. A turisztikai szektor az elsők közé tartozott az országban, ahol már március elején érezhető volt, hogy drasztikus visszaesés fog következni. Az ágazat érzékenységéből fakadóan egyből megérzi a változásokat, gyorsan és rugalmasan reagál a gazdasági változásokra, ez amennyire a jelenlegi helyzetben hátrány a későbbiekben a vírusból való kilábalás során előnnyé kovácsolódhat, és ezt a rugalmasságot kell majd kihasználnunk a válság kezelése során is.

Az Európába érkező repülőjáratok száma minimálisra csökkent, a légiutas-forgalom szinte teljesen visszaesett, a szállásfoglalási adatok alapján a legtöbb szálloda nem tehetett mást, egyetlen felelős döntésként a bezárás, vagy üzemszünet mellett kellett, hogy döntsön és minden reklámkampányt leállítottak a járvány végéig. Az európai turizmus szinte teljesen a nullára esett vissza. Jelenlegi információnk szerint a vírus júniusban tetőzhet majd, így reményeink szerint a nyár második fele még megmenthető lesz. Ez a tendencia nemcsak az európai turizmusban, de hazai és természetesen siófoki viszonylatban is egyértelműen így alakul. A lehetséges megoldásokon a Magyar Turisztikai Ügynökség mellett több szakmai szervezet, mint a Magyar TDM Szövetség is erején felül dolgozik és kutatások segítségével próbálják feltérképezni a jelenlegi helyzetet, hogy minél több információ birtokában a legmegfelelőbb intézkedésekkel segítsék a bajba jutott szakembereket, vállalkozókat, munkavállalókat.

Siófokon mára már az összes szálloda üzemszünetet jelentett be, az éttermek közül is sokan döntöttek a bezárás mellett, azonban vannak, akik még kiszállítással a lakosság rendelkezésére állnak. Emellett rengeteg helyi vállalkozó a rendkívüli helyzetrevaló tekintettel vállalja az ételekhez való alapanyagok – hús, zöldségek, mirelit áruk, kenyér - kiszállítást is, könnyítve ezzel a lakosság életét. Hatalmas összefogás érzékelhető a városban, a vállalkozóktól a magánszemélyekig, mindenki a maga módján és a lehetőségihez mérten segíti a másikat, tesz hozzá a közösséghez, szolgálva ezzel minnyájunk érdekét a vírus elleni küzdelemben.

Helyi szinten a Siófoki Fürdőegylet -Turisztikai Egyesület és a Tourinform iroda is folyamatosan tájékoztatja az online felületein és hírlevélben az érdekelteket a legfrissebb információkról. A világjárvány miatt kialakult helyzetben kiemelt figyelmet fordítunk ezeknek a híreknek a kommunikációjára. Rengeteg információval találkozunk a témával kapcsolatban, de hiteles forrásnak csak a szakmai szervezetektől érkező források szolgálnak. Jelenleg kijelenthetjük, hogy a turizmus szinte leállt. Várakozásaink szerint azonban a vírus sikeres megfékezése utáni első körben a hazai kereslet fog élénkülni, a belföldi piac fog megmozdulni, ami optimista reményeink szerint július elején megtörténik majd, mely Siófoknak kiemelten jó lehetőség lehet. A pesszimista előrejelzések szerint sajnos már csak az ősz és az év vége menthető. A Tourinform iroda munkatársai is kiemelt figyelmet fordítanak a válság kezelésére és a városi kommunikációt is ennek megfelelően alakítjuk, hiszen a célunk az, hogy a nehéz helyzet ellenére is, ha már lehetőségünk adódik rá, és sikeresen túlléptünk a járványon, akkor idén is rengeteg turista érkezzen Siófokra az év fennmaradó részében, megőrizve ezzel továbbra is a város vezető pozícióját a turisztikai élvonalban. Ezekkel a lehetőségekkel élve, és ha a nyári szezont a helyzethez alkalmazkodva tervezzük meg, még több lehetőségünk nyílik majd az év további részében is, és érdemes lesz kihasználnunk az őszi időszakot is, amihez az Egyesület munkatársai is minden segítséget megadnak majd. Az idei évben a hangsúlyt főként a belföldi turistára kell helyeznünk és a legfőbb cél, hogy arányaiban a külföldi vendégek kiesését is kompenzálni tudjuk. Most azonban még csak terveink vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen kommunikációval, milyen tartalommal és a fő kérdésünk - rajtunk kívülálló okok miatt - hogy mikor tudjuk újraindítani a város turizmusát. A naprakész információk figyelése segítségünkre lehet a válság átvészelésében és folyamatos ötleteket adhat az újrakezdéshez, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a versenytársainkat sem, hiszen mindenki hasonló helyzetben van, és első lépésként a legfontosabb az lesz, hogy a rajtnál ki, hogy reagál és milyen lépéssel tud újra berobbanni a piacra. Tervezzük a városvezetéssel közösen társadalmi egyeztetések szűk szegmensek szerinti lebonyolítását a közeljövőben, ezzel is a közös gondolkodás vonalát erősítve.

A legfontosabb jelenleg az, hogy Siófok összes vállalkozója, szakmai szervezete, intézménye és a városvezetés közös gondolkodással és egy közös céllal összefogva lábaljon ki a válsághelyzetből. A turisztikai szereplők közötti kommunikáció, a társadalmi egyeztetés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy 2021 kezdetén újra büszkén állíthassuk, hogy Siófokon kezdődik a Balaton!

További hírek; fontos információk

A Siófok sokszínűségét bemutató rovatunkban legutóbb a megújult Sió Welness Medical Beauty szalon tulajdonosával, Illyés Krisztinával és férjével Krichenbaum Pállal készítettünk interjút. A beszélgetés során szó esett a megújult arculatról, az új gépekről és kezelésekről, a koronavírus okozta nehézségekről és a jövőbeni fejlesztésekről, tervekről.

- avagy MIRŐL és HOGYAN írj, hogy eloszlasd a vendégeid utazással kapcsolatos bizonytalanságait
(forrás: szibea.hu)

Az újranyitás kapujában állunk és körvonalazódni látszanak, hogy marketingesként mi most a legfontosabb feladat. Olyan információkkal kell a vendégeket ellátni, amelyek meggyőzik őket arról, hogy a szálláshelyen a nyaralás alatt sem fenyegeti veszély az egészségüket és végre biztonságosan kiléphetnek a négy fal közül.

Siófok Pünkösd hétvégéjén nyitásra készül! Természetesen minden biztonsági előírásnak megfelelve, vigyázva Rátok, de már mindenki készen áll arra, hogy visszatérjen az élet Siófokra.

Az idei tavasz rendkívül nehéz helyzetbe hozta Siófok vállalkozóit is, gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez annak érdekében, hogy ne álljon meg teljesen az élet. Szerencsére a kitartás és a városi szintű összefogás lassan, de biztosan meghozta gyümölcsét, és az enyhítések után, mostanra már újra nyílnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, rövidesen visszatér az élet Siófok utcáira.

2020. május 9. (szombat) 0 órától május 10. (vasárnap) 24 óráig újra korlátozások lesznek érvényben Siófok területén – jelentette be Facebook oldalán dr. Lengyel Róbert, a város polgármestere.