Hírek

Válsághelyzetben is együtt Siófok turizmusáért!

A világszintű koronavírus-járvány válogatás nélkül a gazdaság minden ágazatát megrázza. A világ turizmusa még sajnos soha nem volt ilyen drámai helyzetben, mint most. A turisztikai szektor az elsők közé tartozott az országban, ahol már március elején érezhető volt, hogy drasztikus visszaesés fog következni. Az ágazat érzékenységéből fakadóan egyből megérzi a változásokat, gyorsan és rugalmasan reagál a gazdasági változásokra, ez amennyire a jelenlegi helyzetben hátrány a későbbiekben a vírusból való kilábalás során előnnyé kovácsolódhat, és ezt a rugalmasságot kell majd kihasználnunk a válság kezelése során is.

Az Európába érkező repülőjáratok száma minimálisra csökkent, a légiutas-forgalom szinte teljesen visszaesett, a szállásfoglalási adatok alapján a legtöbb szálloda nem tehetett mást, egyetlen felelős döntésként a bezárás, vagy üzemszünet mellett kellett, hogy döntsön és minden reklámkampányt leállítottak a járvány végéig. Az európai turizmus szinte teljesen a nullára esett vissza. Jelenlegi információnk szerint a vírus júniusban tetőzhet majd, így reményeink szerint a nyár második fele még megmenthető lesz. Ez a tendencia nemcsak az európai turizmusban, de hazai és természetesen siófoki viszonylatban is egyértelműen így alakul. A lehetséges megoldásokon a Magyar Turisztikai Ügynökség mellett több szakmai szervezet, mint a Magyar TDM Szövetség is erején felül dolgozik és kutatások segítségével próbálják feltérképezni a jelenlegi helyzetet, hogy minél több információ birtokában a legmegfelelőbb intézkedésekkel segítsék a bajba jutott szakembereket, vállalkozókat, munkavállalókat.

Siófokon mára már az összes szálloda üzemszünetet jelentett be, az éttermek közül is sokan döntöttek a bezárás mellett, azonban vannak, akik még kiszállítással a lakosság rendelkezésére állnak. Emellett rengeteg helyi vállalkozó a rendkívüli helyzetrevaló tekintettel vállalja az ételekhez való alapanyagok – hús, zöldségek, mirelit áruk, kenyér - kiszállítást is, könnyítve ezzel a lakosság életét. Hatalmas összefogás érzékelhető a városban, a vállalkozóktól a magánszemélyekig, mindenki a maga módján és a lehetőségihez mérten segíti a másikat, tesz hozzá a közösséghez, szolgálva ezzel minnyájunk érdekét a vírus elleni küzdelemben.

Helyi szinten a Siófoki Fürdőegylet -Turisztikai Egyesület és a Tourinform iroda is folyamatosan tájékoztatja az online felületein és hírlevélben az érdekelteket a legfrissebb információkról. A világjárvány miatt kialakult helyzetben kiemelt figyelmet fordítunk ezeknek a híreknek a kommunikációjára. Rengeteg információval találkozunk a témával kapcsolatban, de hiteles forrásnak csak a szakmai szervezetektől érkező források szolgálnak. Jelenleg kijelenthetjük, hogy a turizmus szinte leállt. Várakozásaink szerint azonban a vírus sikeres megfékezése utáni első körben a hazai kereslet fog élénkülni, a belföldi piac fog megmozdulni, ami optimista reményeink szerint július elején megtörténik majd, mely Siófoknak kiemelten jó lehetőség lehet. A pesszimista előrejelzések szerint sajnos már csak az ősz és az év vége menthető. A Tourinform iroda munkatársai is kiemelt figyelmet fordítanak a válság kezelésére és a városi kommunikációt is ennek megfelelően alakítjuk, hiszen a célunk az, hogy a nehéz helyzet ellenére is, ha már lehetőségünk adódik rá, és sikeresen túlléptünk a járványon, akkor idén is rengeteg turista érkezzen Siófokra az év fennmaradó részében, megőrizve ezzel továbbra is a város vezető pozícióját a turisztikai élvonalban. Ezekkel a lehetőségekkel élve, és ha a nyári szezont a helyzethez alkalmazkodva tervezzük meg, még több lehetőségünk nyílik majd az év további részében is, és érdemes lesz kihasználnunk az őszi időszakot is, amihez az Egyesület munkatársai is minden segítséget megadnak majd. Az idei évben a hangsúlyt főként a belföldi turistára kell helyeznünk és a legfőbb cél, hogy arányaiban a külföldi vendégek kiesését is kompenzálni tudjuk. Most azonban még csak terveink vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen kommunikációval, milyen tartalommal és a fő kérdésünk - rajtunk kívülálló okok miatt - hogy mikor tudjuk újraindítani a város turizmusát. A naprakész információk figyelése segítségünkre lehet a válság átvészelésében és folyamatos ötleteket adhat az újrakezdéshez, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a versenytársainkat sem, hiszen mindenki hasonló helyzetben van, és első lépésként a legfontosabb az lesz, hogy a rajtnál ki, hogy reagál és milyen lépéssel tud újra berobbanni a piacra. Tervezzük a városvezetéssel közösen társadalmi egyeztetések szűk szegmensek szerinti lebonyolítását a közeljövőben, ezzel is a közös gondolkodás vonalát erősítve.

A legfontosabb jelenleg az, hogy Siófok összes vállalkozója, szakmai szervezete, intézménye és a városvezetés közös gondolkodással és egy közös céllal összefogva lábaljon ki a válsághelyzetből. A turisztikai szereplők közötti kommunikáció, a társadalmi egyeztetés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy 2021 kezdetén újra büszkén állíthassuk, hogy Siófokon kezdődik a Balaton!

További hírek; fontos információk

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.

Már Siófok város utcáit járva a Mikulás és segítője. Figyeljétek Ti is a fehér színű autókat, Integess a Mikulásnak felirattal.

Alig várjuk, hogy újra visszatérjen a városba a megszokott sürgés-forgás, de Siófok téli varázsa idén is Mindenkinek jár!:) Sok-sok játékkal, fotóval és videóval készülünk nektek decemberben, hogy ti is részesei lehessetek a Siófok nyújtotta téli élménynek, és együtt várjuk a karácsonyt!

A Balatonon, hazánk egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, az elmúlt években pörgés jellemezte az ingatlanpiacot. A koronavírus megjelenésével azonban ez megváltozott: visszaszorult a kereslet és megtorpantak az árak. 

Mostantól visszaigényelhetik november 11. és december 10. közötti foglalásaikra a bevételkiesésük 80%-át a szálláshely-szolgáltatók. Az érintettek az NTAK felületén keresztül, elektronikus űrlap kitöltésével igényelhetik a támogatást, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség még idén folyósít.