Hírek

Kijárási korlátozás: alapos indok nélkül a belföldi foglalás is vis maior kategória

A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) kormányrendelet több előírása a szállodákat és az éttermeket is érinti, ezekre hívja fel a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A rendelet szállodákra és éttermekre vonatkozó előírásai a következők:

2. § Vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Az előírás érvényesítése az üzemeltető felelőssége.

(Megjegyzés: ez felülírja a korábbi rendeletet a 15 óráig tartó nyitva tartásról. Viszont a korlátozás továbbra sem vonatkozik azokra a vendéglátó üzletekre, amelyek a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 22. pontja szerinti helyen (azaz szálláshelyen) üzemelnek és kizárólag a 2. § 23. pontja szerinti szolgáltatást (azaz szálláshely-szolgáltatást) igénybe vevőknek nyújtanak a 2. § 30. pont szerinti szolgáltatást (azaz vendéglátást). Tehát a szállodai vendégnek az előre megrendelt étkezéseket az étteremben fel lehet szolgálni.)

A szálloda elhagyásának indokai

A szállodának tájékoztatni kell arról a szállóvendégeket, hogy milyen indokkal és milyen feltételekkel tartózkodhatnak a szállodán kívül. Az alapos indokokról a 4. §, az egyéb indokokról az 5. § rendelkezik.

5. § Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

 
Szabadidős vendégek tartózkodásának korlátozása

A szállodában jelenleg tartózkodó vendégek a rendelet előírásainak betartásával tartózkodhatnak a szállodában, viszont új szabadidős célú vendégek fogadására – a szövetség jogásza szerint jelenleg – nincs lehetőség április 11-ig.

A külföldi vendégek érkezése a korábbi rendeletek alapján vis maior kategóriába esik, s ezen rendelettel április 11-ig már a belföldi szabadidős vendégek egy része is ebbe a kategóriába tartozik, amennyiben a szerződés ettől eltérő rendelkezést nem tartalmaz.

Amennyiben a vendégek a rendeletben meghatározott alapos indokkal érkeznek – építőmunkások, üzletemberek stb.– a következő két hétben, a rendelet 4. § (1)  bekezdése alapján – miután az a) pontban foglaltak szerint „a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség” teljesítése alapos indoknak minősül – ők megszállhatnak a szállodában.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége felhívja a szállodák figyelmét, hogy a szállodák bezárása továbbra is a tulajdonos/üzemeltető saját hatáskörében meghozandó döntés, tehát a jelen helyzet nem minősül az Mt.-ben megfogalmazott „elháríthatatlan külső oknak”, hatósági szállodabezárásról nincsen rendelkezés.

 

forrás: turizmus.com

További hírek; fontos információk

A tavaszi veszélyhelyzet megnehezítette a turisztikai ágazatban dolgozók mindennapjait, és ez Siófokon sem volt másként. A helyi turisztikai szereplők kitartása, rugalmas hozzállása és a városi szintű együttműködés szerencsére lehetővé tette, hogy Pünkösd hétvégéjén elinduljon az igazi, várva várt siófoki nyár, tele siófoki élményekkel!

A helyi szolgáltatásokat, vendéglátókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunk újabb részével jelentkezünk, ezúttal a siófoki Hotel Yacht**** Wellness & Business-ből, ahol Mile Csaba szállodaigazgatóval beszélgettünk a tavaszi helyzet okozta nehézségekről, a megoldásokról és a jövőről.

 

A Siófok sokszínűségét bemutató rovatunkban legutóbb a megújult Sió Welness Medical Beauty szalon tulajdonosával, Illyés Krisztinával és férjével Krichenbaum Pállal készítettünk interjút. A beszélgetés során szó esett a megújult arculatról, az új gépekről és kezelésekről, a koronavírus okozta nehézségekről és a jövőbeni fejlesztésekről, tervekről.

- avagy MIRŐL és HOGYAN írj, hogy eloszlasd a vendégeid utazással kapcsolatos bizonytalanságait
(forrás: szibea.hu)

Az újranyitás kapujában állunk és körvonalazódni látszanak, hogy marketingesként mi most a legfontosabb feladat. Olyan információkkal kell a vendégeket ellátni, amelyek meggyőzik őket arról, hogy a szálláshelyen a nyaralás alatt sem fenyegeti veszély az egészségüket és végre biztonságosan kiléphetnek a négy fal közül.

Siófok Pünkösd hétvégéjén nyitásra készül! Természetesen minden biztonsági előírásnak megfelelve, vigyázva Rátok, de már mindenki készen áll arra, hogy visszatérjen az élet Siófokra.

Az idei tavasz rendkívül nehéz helyzetbe hozta Siófok vállalkozóit is, gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez annak érdekében, hogy ne álljon meg teljesen az élet. Szerencsére a kitartás és a városi szintű összefogás lassan, de biztosan meghozta gyümölcsét, és az enyhítések után, mostanra már újra nyílnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, rövidesen visszatér az élet Siófok utcáira.