Hírek

Gyorsfelmérés a TDM-ek helyzetéről

A Magyar TDM Szövetség március 17-én indított online kérdőíves felmérést a jelenlegi helyzetről. Tíz kérdésre tíz válasz az érintettektől.

Kik vettek részt? A szervezetek tagságában jelentős hányadot képviselnek a kis üzemméretű mikro- és kisvállalkozások, akiket jóval súlyosabban érinthet egy elhúzódó válsághelyzet, tekintettel alacsony szintű tartalékaikra. A válaszadók 59%-a főtevékenységi köre szálláskiadás, míg a vendéglátósok 16%-kal képviseltették magukat. 88 attrakció (12%) és további 85, a turizmushoz közvetetten kapcsolódó vállalkozás is választ adott a tíz kérdésre. A vidéki Magyarország szinte minden pontjáról beérkezett, összesen 731 választ dolgoztak fel a felmérés készítői.

Árbevételek, tartalékok: A 2020. évi árbevételekre vonatkozó várakozásokat vizsgáló kérdésre a válaszok alapján az látható, hogy ez a vállalkozói kör a tavalyi árbevételeik 42%-át valószínűsítik jelen pillanatban. Ettől jelentősen elmaradnak a szálláshelyek várakozásai. A KKV szektorra jellemző adatok a turisztikai vállalkozások szintjén is megmutatkoznak, a válaszadók jelzése szerint egyharmaduk egyáltalán nem rendelkezik kellő tartalékkal, további egyharmaduk legfeljebb 3 hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik.

Munkaerő-kérdés: A munkaerő megtartása a válságot követő újrainduláshoz alapvető feltétel, ezért fontos tényező, hogy mekkora összeg finanszírozását kell a vállalkozásoknak megoldaniuk. A 2020. évre vonatkozó várakozásokra érkezett válaszok 33%-a válaszában a járvány utáni időszakra koncentrálva próbálta meghatározni az idei év eredményeit, további 24% árbevételeit és a működési költségeit mérlegelte. A felmérés szerint a vállalkozók 43%-a a bizonytalansági tényezők sokasága miatt nem bocsátkozott konkrét üzleti adatok megbecsülésére. A legpesszimistábban ez utóbbi csoport ítéli meg az idei év kilátásait, egy ötös skálán mérve 1,9 értéket elérve az átlagos 2,3-hoz képest. A járvány utáni időszakra fókuszálók a legoptimistábbak, az ő értékük 2,84. A rendkívüli helyzet súlyosan, és érzékenyen érinti az egész ágazatot.

Ágazati problémák: A felmérésben résztvevők által megjelölt területek, ahol segítséget várnának a kormányzattól, egybe esik az utóbbi napokban napvilágra került kormányzati intézkedéscsomaggal, mint a munkabért terhelő járulékok megfizetésére és csökkentése (57%), a munkahelyek megtartását célzó intézkedések (12%) és a hiteltörlesztési moratórium bevezetése (11%). Ezeken kívül 28% tartaná fontosnak a helyi adók – elsősorban az iparűzési adó – terén foganatosított változtatásokat, 27% számítana újrakezdési támogatásra és 25%-uk jelezte, hogy a járvány lecsengését követő marketing tevékenységéhez várna segítséget. A helyi TDM szervezetektől a legtöbb vállalkozás (69%) a folyamatos tájékoztatást várja, valamint 63%-uk érdekeik képviseletét.

 A felmérés eredményeiről részletesen itt olvashatnak.


forrás: MTDMSZ, turizmusonline

További hírek; fontos információk

A tavaszi veszélyhelyzet megnehezítette a turisztikai ágazatban dolgozók mindennapjait, és ez Siófokon sem volt másként. A helyi turisztikai szereplők kitartása, rugalmas hozzállása és a városi szintű együttműködés szerencsére lehetővé tette, hogy Pünkösd hétvégéjén elinduljon az igazi, várva várt siófoki nyár, tele siófoki élményekkel!

A helyi szolgáltatásokat, vendéglátókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunk újabb részével jelentkezünk, ezúttal a siófoki Hotel Yacht**** Wellness & Business-ből, ahol Mile Csaba szállodaigazgatóval beszélgettünk a tavaszi helyzet okozta nehézségekről, a megoldásokról és a jövőről.

 

A Siófok sokszínűségét bemutató rovatunkban legutóbb a megújult Sió Welness Medical Beauty szalon tulajdonosával, Illyés Krisztinával és férjével Krichenbaum Pállal készítettünk interjút. A beszélgetés során szó esett a megújult arculatról, az új gépekről és kezelésekről, a koronavírus okozta nehézségekről és a jövőbeni fejlesztésekről, tervekről.

- avagy MIRŐL és HOGYAN írj, hogy eloszlasd a vendégeid utazással kapcsolatos bizonytalanságait
(forrás: szibea.hu)

Az újranyitás kapujában állunk és körvonalazódni látszanak, hogy marketingesként mi most a legfontosabb feladat. Olyan információkkal kell a vendégeket ellátni, amelyek meggyőzik őket arról, hogy a szálláshelyen a nyaralás alatt sem fenyegeti veszély az egészségüket és végre biztonságosan kiléphetnek a négy fal közül.

Siófok Pünkösd hétvégéjén nyitásra készül! Természetesen minden biztonsági előírásnak megfelelve, vigyázva Rátok, de már mindenki készen áll arra, hogy visszatérjen az élet Siófokra.

Az idei tavasz rendkívül nehéz helyzetbe hozta Siófok vállalkozóit is, gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez annak érdekében, hogy ne álljon meg teljesen az élet. Szerencsére a kitartás és a városi szintű összefogás lassan, de biztosan meghozta gyümölcsét, és az enyhítések után, mostanra már újra nyílnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, rövidesen visszatér az élet Siófok utcáira.