Hírek

Gyorsfelmérés a TDM-ek helyzetéről

A Magyar TDM Szövetség március 17-én indított online kérdőíves felmérést a jelenlegi helyzetről. Tíz kérdésre tíz válasz az érintettektől.

Kik vettek részt? A szervezetek tagságában jelentős hányadot képviselnek a kis üzemméretű mikro- és kisvállalkozások, akiket jóval súlyosabban érinthet egy elhúzódó válsághelyzet, tekintettel alacsony szintű tartalékaikra. A válaszadók 59%-a főtevékenységi köre szálláskiadás, míg a vendéglátósok 16%-kal képviseltették magukat. 88 attrakció (12%) és további 85, a turizmushoz közvetetten kapcsolódó vállalkozás is választ adott a tíz kérdésre. A vidéki Magyarország szinte minden pontjáról beérkezett, összesen 731 választ dolgoztak fel a felmérés készítői.

Árbevételek, tartalékok: A 2020. évi árbevételekre vonatkozó várakozásokat vizsgáló kérdésre a válaszok alapján az látható, hogy ez a vállalkozói kör a tavalyi árbevételeik 42%-át valószínűsítik jelen pillanatban. Ettől jelentősen elmaradnak a szálláshelyek várakozásai. A KKV szektorra jellemző adatok a turisztikai vállalkozások szintjén is megmutatkoznak, a válaszadók jelzése szerint egyharmaduk egyáltalán nem rendelkezik kellő tartalékkal, további egyharmaduk legfeljebb 3 hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik.

Munkaerő-kérdés: A munkaerő megtartása a válságot követő újrainduláshoz alapvető feltétel, ezért fontos tényező, hogy mekkora összeg finanszírozását kell a vállalkozásoknak megoldaniuk. A 2020. évre vonatkozó várakozásokra érkezett válaszok 33%-a válaszában a járvány utáni időszakra koncentrálva próbálta meghatározni az idei év eredményeit, további 24% árbevételeit és a működési költségeit mérlegelte. A felmérés szerint a vállalkozók 43%-a a bizonytalansági tényezők sokasága miatt nem bocsátkozott konkrét üzleti adatok megbecsülésére. A legpesszimistábban ez utóbbi csoport ítéli meg az idei év kilátásait, egy ötös skálán mérve 1,9 értéket elérve az átlagos 2,3-hoz képest. A járvány utáni időszakra fókuszálók a legoptimistábbak, az ő értékük 2,84. A rendkívüli helyzet súlyosan, és érzékenyen érinti az egész ágazatot.

Ágazati problémák: A felmérésben résztvevők által megjelölt területek, ahol segítséget várnának a kormányzattól, egybe esik az utóbbi napokban napvilágra került kormányzati intézkedéscsomaggal, mint a munkabért terhelő járulékok megfizetésére és csökkentése (57%), a munkahelyek megtartását célzó intézkedések (12%) és a hiteltörlesztési moratórium bevezetése (11%). Ezeken kívül 28% tartaná fontosnak a helyi adók – elsősorban az iparűzési adó – terén foganatosított változtatásokat, 27% számítana újrakezdési támogatásra és 25%-uk jelezte, hogy a járvány lecsengését követő marketing tevékenységéhez várna segítséget. A helyi TDM szervezetektől a legtöbb vállalkozás (69%) a folyamatos tájékoztatást várja, valamint 63%-uk érdekeik képviseletét.

 A felmérés eredményeiről részletesen itt olvashatnak.


forrás: MTDMSZ, turizmusonline

További hírek; fontos információk

Ezerarcú Siófok rovatunk eheti részében a város egyik legkedveltebb attrakciójáról, a Fordított Házról beszélgettünk a tulajdonossal, Stasiak Marekkal. Siófokon a Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésében fejtetőn álló, nem mindennapi látványosságon már 4. éve messziről megakadhat a szemünk. Ezt a különleges turistalátványosságot egy lengyel vállalkozó hozta elsőként Magyarországra a Balatonhoz.

Balázs Fecó exkluzív nagykoncerttel érkezik 2020. augusztus 14-én a siófoki SzínPartra. A koncert 20:30-kor kezdődik. 

Demjén Ferenc turnéja Siófokra is ellátogat! 2020. augusztus 22-én felcsendülnek az örökzöld dalok a SzínParton.

A Balaton legmodernebb és legnagyobb befogadóképességű szabadtéri előadóhelye az idei nyáron is számos színházi előadással és koncerttel várja a kultúra szerelemeseit, akik egy üde nyári kulturális felfrissülésre vágynak. Július végétől egy hónapon keresztül 11 eseménnyel készülnek a SzínParton.

Siófok képviselő testülete elfogadta a közterületen történő szeszesital fogyasztás korlátozásáról és a szeszesitalt forgalmazó üzletekről szóló rendeletet. Ennek értelmében 2020. augusztus 1-től kezdődően tilossá válik Siófok városán belül a közterületeken történő alkoholfogyasztás, illetve az üzletek mindennapjaiban is változás várható.