Hírek

Könnyid László: nehéz hónapok elé néz a turisztikai szakma

Április nehéz hónap lesz a turizmus számára, de minden eszközünk megvan ahhoz, hogy Magyarország turizmusa az elsők között álljon helyre a koronavírus-járvány lecsengése után – nyilatkozta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese.

A turisztikai szolgáltatóknak rendkívüli helyzettel kell szembenézniük, az ágazat önhibáján kívül omlott össze szinte egyik percről a másikra – mondta az MTÜ vezérigazgató-helyettese a Trend Fm március 13-i adásában.

A hazai turizmus egészen február végéig nagyon jól tartotta magát: ugyan csökkenő dinamikában, de kellő számú foglalás volt még a rendszerben Budapesten és vidéken is, és úgy tűnt, nem lesznek működési nehézségek. Majd március első hetének a végétől, miután a vírushelyzet a régió valamennyi országába begyűrűzött, ugrásszerűen romlott a helyzet.

(A forgalmi mutatók drasztikus romlását részletesen is bemutatta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy csütörtöki háttérbeszélgetésen – a szerk.)

A trendekből egyelőre az látszik, hogy április rendkívül nehéz lesz a szektor számára, várhatóan a mélypont abban a hónapban fog bekövetkezni.

Lesznek olyan szálláshelyek és éttermek, amelyek vendég hiányában logikusan és kényszerűen bezárnak, de addig több lépésben igyekeznek majd költséget csökkenteni, például kényszerszabadságra küldik a dolgozókat, a szállodák emeleteket zárnak le stb.

Könnyid László úgy gondolja, hogy egy optimális forgatókönyv esetén május végén, júniusban elindulhat az ágazat felépülése, és van arra esély, hogy a főszezonban javuljon a helyzet. De jelenleg a fókusz a védekezésen van.

A foglalási mutatók szerint drámaian visszazuhant a belföldiek külföldre irányuló utazási kedve, például a horvátországi foglalások terén erőteljes csökkenés látható.

Ez a tendencia segíthet is a magyar turizmusnak a talpra állásban, országos szinten ugyanis eleve jelentős mértékű, mintegy 50 százalékos itthon a belföldi vendégéjszakák aránya.

A turizmus rendkívül sérülékeny ágazat – a 2001. szeptember 11-i terrortámadások vagy a 2008-as gazdasági válság után például nagyon hirtelen tudott nagyon mélyre zuhanni –, viszont jó a regenerálódó képessége is – folytatta Könnyid László.

Várható, hogy a most lemondott programok nagy részét később pótolják az utazók, sőt jelenleg az a jellemző, hogy sok rendezvényt, üzleti utat, sporteseményt nem lemondanak, hanem elhalasztanak.

 

forrás: turizmus.com

További hírek; fontos információk

A Siófok sokszínűségét bemutató rovatunkban legutóbb a megújult Sió Welness Medical Beauty szalon tulajdonosával, Illyés Krisztinával és férjével Krichenbaum Pállal készítettünk interjút. A beszélgetés során szó esett a megújult arculatról, az új gépekről és kezelésekről, a koronavírus okozta nehézségekről és a jövőbeni fejlesztésekről, tervekről.

- avagy MIRŐL és HOGYAN írj, hogy eloszlasd a vendégeid utazással kapcsolatos bizonytalanságait
(forrás: szibea.hu)

Az újranyitás kapujában állunk és körvonalazódni látszanak, hogy marketingesként mi most a legfontosabb feladat. Olyan információkkal kell a vendégeket ellátni, amelyek meggyőzik őket arról, hogy a szálláshelyen a nyaralás alatt sem fenyegeti veszély az egészségüket és végre biztonságosan kiléphetnek a négy fal közül.

Siófok Pünkösd hétvégéjén nyitásra készül! Természetesen minden biztonsági előírásnak megfelelve, vigyázva Rátok, de már mindenki készen áll arra, hogy visszatérjen az élet Siófokra.

Az idei tavasz rendkívül nehéz helyzetbe hozta Siófok vállalkozóit is, gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez annak érdekében, hogy ne álljon meg teljesen az élet. Szerencsére a kitartás és a városi szintű összefogás lassan, de biztosan meghozta gyümölcsét, és az enyhítések után, mostanra már újra nyílnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, rövidesen visszatér az élet Siófok utcáira.

2020. május 9. (szombat) 0 órától május 10. (vasárnap) 24 óráig újra korlátozások lesznek érvényben Siófok területén – jelentette be Facebook oldalán dr. Lengyel Róbert, a város polgármestere.