Hírek

Könnyid László: nehéz hónapok elé néz a turisztikai szakma

Április nehéz hónap lesz a turizmus számára, de minden eszközünk megvan ahhoz, hogy Magyarország turizmusa az elsők között álljon helyre a koronavírus-járvány lecsengése után – nyilatkozta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese.

A turisztikai szolgáltatóknak rendkívüli helyzettel kell szembenézniük, az ágazat önhibáján kívül omlott össze szinte egyik percről a másikra – mondta az MTÜ vezérigazgató-helyettese a Trend Fm március 13-i adásában.

A hazai turizmus egészen február végéig nagyon jól tartotta magát: ugyan csökkenő dinamikában, de kellő számú foglalás volt még a rendszerben Budapesten és vidéken is, és úgy tűnt, nem lesznek működési nehézségek. Majd március első hetének a végétől, miután a vírushelyzet a régió valamennyi országába begyűrűzött, ugrásszerűen romlott a helyzet.

(A forgalmi mutatók drasztikus romlását részletesen is bemutatta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy csütörtöki háttérbeszélgetésen – a szerk.)

A trendekből egyelőre az látszik, hogy április rendkívül nehéz lesz a szektor számára, várhatóan a mélypont abban a hónapban fog bekövetkezni.

Lesznek olyan szálláshelyek és éttermek, amelyek vendég hiányában logikusan és kényszerűen bezárnak, de addig több lépésben igyekeznek majd költséget csökkenteni, például kényszerszabadságra küldik a dolgozókat, a szállodák emeleteket zárnak le stb.

Könnyid László úgy gondolja, hogy egy optimális forgatókönyv esetén május végén, júniusban elindulhat az ágazat felépülése, és van arra esély, hogy a főszezonban javuljon a helyzet. De jelenleg a fókusz a védekezésen van.

A foglalási mutatók szerint drámaian visszazuhant a belföldiek külföldre irányuló utazási kedve, például a horvátországi foglalások terén erőteljes csökkenés látható.

Ez a tendencia segíthet is a magyar turizmusnak a talpra állásban, országos szinten ugyanis eleve jelentős mértékű, mintegy 50 százalékos itthon a belföldi vendégéjszakák aránya.

A turizmus rendkívül sérülékeny ágazat – a 2001. szeptember 11-i terrortámadások vagy a 2008-as gazdasági válság után például nagyon hirtelen tudott nagyon mélyre zuhanni –, viszont jó a regenerálódó képessége is – folytatta Könnyid László.

Várható, hogy a most lemondott programok nagy részét később pótolják az utazók, sőt jelenleg az a jellemző, hogy sok rendezvényt, üzleti utat, sporteseményt nem lemondanak, hanem elhalasztanak.

 

forrás: turizmus.com

További hírek; fontos információk

Balázs Fecó exkluzív nagykoncerttel érkezik 2020. augusztus 14-én a siófoki SzínPartra. A koncert 20:30-kor kezdődik. 

A Balaton legmodernebb és legnagyobb befogadóképességű szabadtéri előadóhelye az idei nyáron is számos színházi előadással és koncerttel várja a kultúra szerelemeseit, akik egy üde nyári kulturális felfrissülésre vágynak. Július végétől egy hónapon keresztül 11 eseménnyel készülnek a SzínParton.

 Az élményhez hajó visz!

A siófoki élményekért felelős szolgáltatókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunkban ezúttal a Balatoni Hajózási Zrt.-vel készítettünk interjút. Beszélgettünk a biztonságról, az ügyfélközpontúságról, a környezetvédelemről és az élményekkel teli balatoni hajózásról.

A siófoki Tourinform iroda már a kezdetek óta kutyabarát helyként üzemel. A Víztorony aljában elhelyezkedő irodánkban szívesen fogadjuk a négylábú kedvenceket. A mindennapokban sok kutyás vendég látogat el hozzánk, ahol a simogatás mellett friss víz is várja a kutyusokat. Emellett kollégáink részletes tájékoztatást adnak a kutyabarát szálláshelyekről, szolgáltatókról és programokról is, hogy a Siófokon töltött időt maximálisan kihasználják a kutyával érkezők, és a pihenés a négylábú családtagok számára is nagyszerűen teljen.

Hétvégén indul a SzínPart idei nyári évada, amelynek nyitó előadásán örökzöld nyári slágerekkel várja a közönséget Szulák Andrea és Csonka András is. Ez alkalomból kérdeztük a két előadóművészt - akik mindketten a Balaton szerelmesei - a Balatonról, nyárról, színházról és siófoki élményeikről.