Hírek

Könnyid László: nehéz hónapok elé néz a turisztikai szakma

Április nehéz hónap lesz a turizmus számára, de minden eszközünk megvan ahhoz, hogy Magyarország turizmusa az elsők között álljon helyre a koronavírus-járvány lecsengése után – nyilatkozta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese.

A turisztikai szolgáltatóknak rendkívüli helyzettel kell szembenézniük, az ágazat önhibáján kívül omlott össze szinte egyik percről a másikra – mondta az MTÜ vezérigazgató-helyettese a Trend Fm március 13-i adásában.

A hazai turizmus egészen február végéig nagyon jól tartotta magát: ugyan csökkenő dinamikában, de kellő számú foglalás volt még a rendszerben Budapesten és vidéken is, és úgy tűnt, nem lesznek működési nehézségek. Majd március első hetének a végétől, miután a vírushelyzet a régió valamennyi országába begyűrűzött, ugrásszerűen romlott a helyzet.

(A forgalmi mutatók drasztikus romlását részletesen is bemutatta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy csütörtöki háttérbeszélgetésen – a szerk.)

A trendekből egyelőre az látszik, hogy április rendkívül nehéz lesz a szektor számára, várhatóan a mélypont abban a hónapban fog bekövetkezni.

Lesznek olyan szálláshelyek és éttermek, amelyek vendég hiányában logikusan és kényszerűen bezárnak, de addig több lépésben igyekeznek majd költséget csökkenteni, például kényszerszabadságra küldik a dolgozókat, a szállodák emeleteket zárnak le stb.

Könnyid László úgy gondolja, hogy egy optimális forgatókönyv esetén május végén, júniusban elindulhat az ágazat felépülése, és van arra esély, hogy a főszezonban javuljon a helyzet. De jelenleg a fókusz a védekezésen van.

A foglalási mutatók szerint drámaian visszazuhant a belföldiek külföldre irányuló utazási kedve, például a horvátországi foglalások terén erőteljes csökkenés látható.

Ez a tendencia segíthet is a magyar turizmusnak a talpra állásban, országos szinten ugyanis eleve jelentős mértékű, mintegy 50 százalékos itthon a belföldi vendégéjszakák aránya.

A turizmus rendkívül sérülékeny ágazat – a 2001. szeptember 11-i terrortámadások vagy a 2008-as gazdasági válság után például nagyon hirtelen tudott nagyon mélyre zuhanni –, viszont jó a regenerálódó képessége is – folytatta Könnyid László.

Várható, hogy a most lemondott programok nagy részét később pótolják az utazók, sőt jelenleg az a jellemző, hogy sok rendezvényt, üzleti utat, sporteseményt nem lemondanak, hanem elhalasztanak.

 

forrás: turizmus.com

További hírek; fontos információk

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.

Már Siófok város utcáit járva a Mikulás és segítője. Figyeljétek Ti is a fehér színű autókat, Integess a Mikulásnak felirattal.

Alig várjuk, hogy újra visszatérjen a városba a megszokott sürgés-forgás, de Siófok téli varázsa idén is Mindenkinek jár!:) Sok-sok játékkal, fotóval és videóval készülünk nektek decemberben, hogy ti is részesei lehessetek a Siófok nyújtotta téli élménynek, és együtt várjuk a karácsonyt!

A Balatonon, hazánk egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, az elmúlt években pörgés jellemezte az ingatlanpiacot. A koronavírus megjelenésével azonban ez megváltozott: visszaszorult a kereslet és megtorpantak az árak. 

Mostantól visszaigényelhetik november 11. és december 10. közötti foglalásaikra a bevételkiesésük 80%-át a szálláshely-szolgáltatók. Az érintettek az NTAK felületén keresztül, elektronikus űrlap kitöltésével igényelhetik a támogatást, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség még idén folyósít.