Hírek

Szállodabezárások, elbocsátások miatt kongatják a vészharangot

Napokon belül változott meg a szállodaiparban a HR-helyzet: néhány hete még a munkaerő-toborzás, a jó szakemberek megtalálása jelentett nehézséget, ma a munkaerő megtartása okoz súlyos gondot Flesch Tamás MSZÉSZ-elnök szerint.

A koronavírus-járvány okozta válsághelyzet napról napra, sőt óráról órára új kihívások elé állítja a turizmust, s ezt leginkább a szállodaipar, a vendéglátás és a rendezvényszakma szenvedi meg.

Esetükben azonnali segítségre van szükség, hiszen az e területeken tevékenykedő cégek zöme kis- és középvállalkozás, amelyeknek annyi tartalékuk van, mint egy háztartásnak, miközben a veszteségeik exponenciálisan megnőttek. A tartalék maximum 1-2 hónapra elegendő, s ennek sokan már a végén járnak – hangsúlyozta Flesch Tamás.

Az Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta: a helyzet egyik pillanatról a másikra vált drámaivá, a foglalások gyakorlatilag lenullázódtak, elfogyott a vendég a szállodákból, és elkezdődtek a szállodai bezárások Budapesten és vidéken is.

Bár a szakember bízik benne, hogy az év második felére helyreállhat a vendégforgalom, nagy kérdés, hogy a vállalkozások miként tudják átvészelni ezt az időszakot.

A legfontosabb most a „kármentés", s ez leginkább a munkaerő megtartását jelenti. Egyik napról a másikra rengeteg ember veszíti el a munkáját ezekben a napokban, családok megélhetése került ezáltal veszélybe – hangsúlyozta.

A pontos kárt ma még nehéz megbecsülni, mert folyamatosan változik a helyzet, és keresik a megoldási lehetőségeket, mint a részmunkaidő, a szabadságolások, illetve bíznak az állami szerepvállalásban, melyre Orbán Viktor március 16-i beszédében utalt is.

Ám, mint Flesch Tamás kiemelte: sajnos a megoldás nem várhat, mert a vállalkozásoknak most kell döntéseket hozniuk, a helyzet azonnali beavatkozást igényel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére az MSZÉSZ, a MaReSz, a MUISZ, a MABEUSZ és a VIMOSZ az adatokat és az egyes területeken tapasztalt helyzetet elemezve összefoglalót készített, és javaslatokat fogalmazott meg a vállalkozásokat segítő intézkedésekre.

 

forrás: turizmus.com

További hírek; fontos információk

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.

Már Siófok város utcáit járva a Mikulás és segítője. Figyeljétek Ti is a fehér színű autókat, Integess a Mikulásnak felirattal.

Alig várjuk, hogy újra visszatérjen a városba a megszokott sürgés-forgás, de Siófok téli varázsa idén is Mindenkinek jár!:) Sok-sok játékkal, fotóval és videóval készülünk nektek decemberben, hogy ti is részesei lehessetek a Siófok nyújtotta téli élménynek, és együtt várjuk a karácsonyt!

A Balatonon, hazánk egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, az elmúlt években pörgés jellemezte az ingatlanpiacot. A koronavírus megjelenésével azonban ez megváltozott: visszaszorult a kereslet és megtorpantak az árak. 

Mostantól visszaigényelhetik november 11. és december 10. közötti foglalásaikra a bevételkiesésük 80%-át a szálláshely-szolgáltatók. Az érintettek az NTAK felületén keresztül, elektronikus űrlap kitöltésével igényelhetik a támogatást, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség még idén folyósít.