Hírek

Szállodabezárások, elbocsátások miatt kongatják a vészharangot

Napokon belül változott meg a szállodaiparban a HR-helyzet: néhány hete még a munkaerő-toborzás, a jó szakemberek megtalálása jelentett nehézséget, ma a munkaerő megtartása okoz súlyos gondot Flesch Tamás MSZÉSZ-elnök szerint.

A koronavírus-járvány okozta válsághelyzet napról napra, sőt óráról órára új kihívások elé állítja a turizmust, s ezt leginkább a szállodaipar, a vendéglátás és a rendezvényszakma szenvedi meg.

Esetükben azonnali segítségre van szükség, hiszen az e területeken tevékenykedő cégek zöme kis- és középvállalkozás, amelyeknek annyi tartalékuk van, mint egy háztartásnak, miközben a veszteségeik exponenciálisan megnőttek. A tartalék maximum 1-2 hónapra elegendő, s ennek sokan már a végén járnak – hangsúlyozta Flesch Tamás.

Az Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta: a helyzet egyik pillanatról a másikra vált drámaivá, a foglalások gyakorlatilag lenullázódtak, elfogyott a vendég a szállodákból, és elkezdődtek a szállodai bezárások Budapesten és vidéken is.

Bár a szakember bízik benne, hogy az év második felére helyreállhat a vendégforgalom, nagy kérdés, hogy a vállalkozások miként tudják átvészelni ezt az időszakot.

A legfontosabb most a „kármentés", s ez leginkább a munkaerő megtartását jelenti. Egyik napról a másikra rengeteg ember veszíti el a munkáját ezekben a napokban, családok megélhetése került ezáltal veszélybe – hangsúlyozta.

A pontos kárt ma még nehéz megbecsülni, mert folyamatosan változik a helyzet, és keresik a megoldási lehetőségeket, mint a részmunkaidő, a szabadságolások, illetve bíznak az állami szerepvállalásban, melyre Orbán Viktor március 16-i beszédében utalt is.

Ám, mint Flesch Tamás kiemelte: sajnos a megoldás nem várhat, mert a vállalkozásoknak most kell döntéseket hozniuk, a helyzet azonnali beavatkozást igényel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére az MSZÉSZ, a MaReSz, a MUISZ, a MABEUSZ és a VIMOSZ az adatokat és az egyes területeken tapasztalt helyzetet elemezve összefoglalót készített, és javaslatokat fogalmazott meg a vállalkozásokat segítő intézkedésekre.

 

forrás: turizmus.com

További hírek; fontos információk

Balázs Fecó exkluzív nagykoncerttel érkezik 2020. augusztus 14-én a siófoki SzínPartra. A koncert 20:30-kor kezdődik. 

A Balaton legmodernebb és legnagyobb befogadóképességű szabadtéri előadóhelye az idei nyáron is számos színházi előadással és koncerttel várja a kultúra szerelemeseit, akik egy üde nyári kulturális felfrissülésre vágynak. Július végétől egy hónapon keresztül 11 eseménnyel készülnek a SzínParton.

 Az élményhez hajó visz!

A siófoki élményekért felelős szolgáltatókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunkban ezúttal a Balatoni Hajózási Zrt.-vel készítettünk interjút. Beszélgettünk a biztonságról, az ügyfélközpontúságról, a környezetvédelemről és az élményekkel teli balatoni hajózásról.

A siófoki Tourinform iroda már a kezdetek óta kutyabarát helyként üzemel. A Víztorony aljában elhelyezkedő irodánkban szívesen fogadjuk a négylábú kedvenceket. A mindennapokban sok kutyás vendég látogat el hozzánk, ahol a simogatás mellett friss víz is várja a kutyusokat. Emellett kollégáink részletes tájékoztatást adnak a kutyabarát szálláshelyekről, szolgáltatókról és programokról is, hogy a Siófokon töltött időt maximálisan kihasználják a kutyával érkezők, és a pihenés a négylábú családtagok számára is nagyszerűen teljen.

Hétvégén indul a SzínPart idei nyári évada, amelynek nyitó előadásán örökzöld nyári slágerekkel várja a közönséget Szulák Andrea és Csonka András is. Ez alkalomból kérdeztük a két előadóművészt - akik mindketten a Balaton szerelmesei - a Balatonról, nyárról, színházról és siófoki élményeikről.