Hírek

Szállodabezárások, elbocsátások miatt kongatják a vészharangot

Napokon belül változott meg a szállodaiparban a HR-helyzet: néhány hete még a munkaerő-toborzás, a jó szakemberek megtalálása jelentett nehézséget, ma a munkaerő megtartása okoz súlyos gondot Flesch Tamás MSZÉSZ-elnök szerint.

A koronavírus-járvány okozta válsághelyzet napról napra, sőt óráról órára új kihívások elé állítja a turizmust, s ezt leginkább a szállodaipar, a vendéglátás és a rendezvényszakma szenvedi meg.

Esetükben azonnali segítségre van szükség, hiszen az e területeken tevékenykedő cégek zöme kis- és középvállalkozás, amelyeknek annyi tartalékuk van, mint egy háztartásnak, miközben a veszteségeik exponenciálisan megnőttek. A tartalék maximum 1-2 hónapra elegendő, s ennek sokan már a végén járnak – hangsúlyozta Flesch Tamás.

Az Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta: a helyzet egyik pillanatról a másikra vált drámaivá, a foglalások gyakorlatilag lenullázódtak, elfogyott a vendég a szállodákból, és elkezdődtek a szállodai bezárások Budapesten és vidéken is.

Bár a szakember bízik benne, hogy az év második felére helyreállhat a vendégforgalom, nagy kérdés, hogy a vállalkozások miként tudják átvészelni ezt az időszakot.

A legfontosabb most a „kármentés", s ez leginkább a munkaerő megtartását jelenti. Egyik napról a másikra rengeteg ember veszíti el a munkáját ezekben a napokban, családok megélhetése került ezáltal veszélybe – hangsúlyozta.

A pontos kárt ma még nehéz megbecsülni, mert folyamatosan változik a helyzet, és keresik a megoldási lehetőségeket, mint a részmunkaidő, a szabadságolások, illetve bíznak az állami szerepvállalásban, melyre Orbán Viktor március 16-i beszédében utalt is.

Ám, mint Flesch Tamás kiemelte: sajnos a megoldás nem várhat, mert a vállalkozásoknak most kell döntéseket hozniuk, a helyzet azonnali beavatkozást igényel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére az MSZÉSZ, a MaReSz, a MUISZ, a MABEUSZ és a VIMOSZ az adatokat és az egyes területeken tapasztalt helyzetet elemezve összefoglalót készített, és javaslatokat fogalmazott meg a vállalkozásokat segítő intézkedésekre.

 

forrás: turizmus.com

További hírek; fontos információk

A Siófok sokszínűségét bemutató rovatunkban legutóbb a megújult Sió Welness Medical Beauty szalon tulajdonosával, Illyés Krisztinával és férjével Krichenbaum Pállal készítettünk interjút. A beszélgetés során szó esett a megújult arculatról, az új gépekről és kezelésekről, a koronavírus okozta nehézségekről és a jövőbeni fejlesztésekről, tervekről.

- avagy MIRŐL és HOGYAN írj, hogy eloszlasd a vendégeid utazással kapcsolatos bizonytalanságait
(forrás: szibea.hu)

Az újranyitás kapujában állunk és körvonalazódni látszanak, hogy marketingesként mi most a legfontosabb feladat. Olyan információkkal kell a vendégeket ellátni, amelyek meggyőzik őket arról, hogy a szálláshelyen a nyaralás alatt sem fenyegeti veszély az egészségüket és végre biztonságosan kiléphetnek a négy fal közül.

Siófok Pünkösd hétvégéjén nyitásra készül! Természetesen minden biztonsági előírásnak megfelelve, vigyázva Rátok, de már mindenki készen áll arra, hogy visszatérjen az élet Siófokra.

Az idei tavasz rendkívül nehéz helyzetbe hozta Siófok vállalkozóit is, gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez annak érdekében, hogy ne álljon meg teljesen az élet. Szerencsére a kitartás és a városi szintű összefogás lassan, de biztosan meghozta gyümölcsét, és az enyhítések után, mostanra már újra nyílnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, rövidesen visszatér az élet Siófok utcáira.

2020. május 9. (szombat) 0 órától május 10. (vasárnap) 24 óráig újra korlátozások lesznek érvényben Siófok területén – jelentette be Facebook oldalán dr. Lengyel Róbert, a város polgármestere.