Hírek

Karantént rendeztek be a siófoki Napfény Hotelben

Teljes teltház a mai időkben a Balatonnál? Az 1961-ben, a siófoki hajóállomás melletti Jókai-parknál átadott, akkor fantasztikus modernnek megépített Napfény Hotelben igen. Mert március közepétől karantén-hotelként működik a három csillagos szálláshely.

A döntés háttere: Mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedések miatt gyakorlatilag behalt egy időre a turisztikai szektor, így a máskor előszezoni nyaralók vagy gyógyvendégként, látogatóként érkező vendégek is eltüntek a Balaton mindkét partján. Siófokon éppúgy, mint máshol. Azonban az 1961-ben, az akkori mérce szerinti csúcsmodern, 50 férőhelyes, akkor még a Pannónia Vállalat kezelésében működő szálláshelyen, amely a siófoki hajóállomás közelében, a Jókai-parknál helyezkedik el, kitehetnék a táblát: Megtelt. Mert a hotel üzemeltetője, Tóth Gergely, amikor rádöbbent, hogy a tavasz már biztos nem menthető, gondolt egyet, mérlegelt, és felajánlotta ingyenesen igénybe vehető, önkéntes karanténszállásnak Napfény Hotel elnevezésű szálláshelyét, amelyet március 17-től meg is nyitottak e célra.

A jelenlegi lakók: Mindegyik vendégszobában olyan, külföldről hazaérkezett magyarok laknak, akik önként vállalták a két hetes karantént, maguk, családjuk és környezetük érdekében. Van itt kintről érkezett fiatal munkavállaló - a legtöbben a fiatal vagy középkorosztály tagjai - és elsősorban férfiak. 3-4 szobában párok laknak, és akad, aki kedvenc háziállatát sem hagyta hátra: kutyával, macskával költözött be a négy fal közé.

Ahonnan érkeztek: Anglia, Ausztria, Hollandia, Maldív-szigetek, Vietnam - elég széles a paletta. A szálláshelyről érkezett információ szerint olyan országokból fogadják a hozzájuk ideiglenesen költözőket, amely még nem számít veszélyes területnek, és a lakóknak sem kell kirakni az ajtójukra a piros matricát. Vagyis nem bizonyított a fertőzésük, csak a biztonság érdekében tart a két héig történő teljes elkülönítés. És az is tény: nincs napi ellenőrzés a házban vagy a kapunál, ez egy önkéntes vállalás, mindenki a józan belátása szerint cselekedhet, hogy marad a négy fal között, vagy vállalva a kockázatot, tesz a szabadban egy sétát.

Napirend: A napi program nem bonyolult, sőt, nagyon is egyszerű és embert próbálóan egyforma: reggel a lakók kilincsére akasztják a reggeli csomagot, bekopogtatnak, a kitett szemetet elviszi a takarítószemélyzet, délben a meleg ebéd következik, vacsoraidőben az esti étkezés kerül a kilincsekre. A személyzet sehol nem megy be szobákba, gyakorlatilag senki nem érintkezik senkivel. A lakók az erkélyekre járhatnak ki levegőzni, cigarettázni, ha arra van igény. Maximum ott beszélgethetnek egymással, és persze gyönyörködhetnek a tó semmihez sem fogható látványában.

Felszerelés, üzemeltetés: A szobák felszereltsége egységes: egy felújítást követően teljesen rendben lévő ágy, kisasztalokkal, kanapé, asztal székkel, szekrény, lámpák, komplett fürdőhelyiség, tévékészülék, légkondi. Most épp ez utóbbin keresztül történik a szobák fűtése. Ingyenes internet elérhetőség, T-Mobil komplett szállodai tévécsomag - nagyjából ennyi, vagyis amennyi egy normális háromcsillagos szálloda szolgáltatási körétől elvárható. A szállodai személyzet gumikesztyűben, maszkban végzi a feladatát, az ételt az üzemeltető, Tóth Gergely egy másik házából viszik át, de segítenek a környékbeli éttermek és pékségek is a kényszerhelyzetben lévő szállóvendégek napi megfelelő ellátásában. A takarítás minden szobában egyénileg történik, a ház technikai személyzete nem léphet be a szobákba, az ajtóknál tovább senki emberfia nem mehet a ház dolgozói közül. Mosásra, vasalásra külső segítség igénybe vételével szintén nincs lehetőség. Nappali-éjszakai portaszolgálat természetesen van, ha bármi probléma adódik - betegség, valamilyen kérés -, a recepció segít, megoldják. A kutyát még nem vitte ki a tulajdonosa - az erkélyen állított fel a kiskutyának szobavécét, a macska is macskaalmon végzi el a dolgát.

Esti közös éneklés: Immár szokássá vált, hogy a Hotel Napfény alkalmi lakói esténként, sötétedés után, kiállnak mindannyian az erkélyükre, és közösen dalra fakadnak: együtt éneklik  Varga Miklós örökzöld slágerét, a "Vén Európát".


forrás: borsonline.hu, turizmusonline.hu

További hírek; fontos információk

A balatoni hajózás 175. jubileumának alkalmából országos művészeti pályázatot hirdet a BAHART 2021. május 1. és augusztus 13. között! Ünnepeljünk együtt és állítsunk méltóképp emléket a balatoni hajózás múltjának és jövőjének!

Engedd szabadon a kreativitásod, ragadj ki egy témát vagy részletet a balatoni hajózás 175 éves történelméből és alkoss egyedit bármilyen technikával!

Március 11-én megnyílt a Kovászvirág Pékműhely - Kézműves Pékség és Termelői Bolt Siófokon a Fő u. 111. címen.

Az, hogy megéri-e a pénzünket egy bármilyen típusú ingatlanba fektetni, sok tényezőtől függ. Mivel Siófok egy népszerű üdülőhely, így az adottságai alapján mindig vonzó lehet a befektetők számára. A

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.