Hírek

Karantént rendeztek be a siófoki Napfény Hotelben

Teljes teltház a mai időkben a Balatonnál? Az 1961-ben, a siófoki hajóállomás melletti Jókai-parknál átadott, akkor fantasztikus modernnek megépített Napfény Hotelben igen. Mert március közepétől karantén-hotelként működik a három csillagos szálláshely.

A döntés háttere: Mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedések miatt gyakorlatilag behalt egy időre a turisztikai szektor, így a máskor előszezoni nyaralók vagy gyógyvendégként, látogatóként érkező vendégek is eltüntek a Balaton mindkét partján. Siófokon éppúgy, mint máshol. Azonban az 1961-ben, az akkori mérce szerinti csúcsmodern, 50 férőhelyes, akkor még a Pannónia Vállalat kezelésében működő szálláshelyen, amely a siófoki hajóállomás közelében, a Jókai-parknál helyezkedik el, kitehetnék a táblát: Megtelt. Mert a hotel üzemeltetője, Tóth Gergely, amikor rádöbbent, hogy a tavasz már biztos nem menthető, gondolt egyet, mérlegelt, és felajánlotta ingyenesen igénybe vehető, önkéntes karanténszállásnak Napfény Hotel elnevezésű szálláshelyét, amelyet március 17-től meg is nyitottak e célra.

A jelenlegi lakók: Mindegyik vendégszobában olyan, külföldről hazaérkezett magyarok laknak, akik önként vállalták a két hetes karantént, maguk, családjuk és környezetük érdekében. Van itt kintről érkezett fiatal munkavállaló - a legtöbben a fiatal vagy középkorosztály tagjai - és elsősorban férfiak. 3-4 szobában párok laknak, és akad, aki kedvenc háziállatát sem hagyta hátra: kutyával, macskával költözött be a négy fal közé.

Ahonnan érkeztek: Anglia, Ausztria, Hollandia, Maldív-szigetek, Vietnam - elég széles a paletta. A szálláshelyről érkezett információ szerint olyan országokból fogadják a hozzájuk ideiglenesen költözőket, amely még nem számít veszélyes területnek, és a lakóknak sem kell kirakni az ajtójukra a piros matricát. Vagyis nem bizonyított a fertőzésük, csak a biztonság érdekében tart a két héig történő teljes elkülönítés. És az is tény: nincs napi ellenőrzés a házban vagy a kapunál, ez egy önkéntes vállalás, mindenki a józan belátása szerint cselekedhet, hogy marad a négy fal között, vagy vállalva a kockázatot, tesz a szabadban egy sétát.

Napirend: A napi program nem bonyolult, sőt, nagyon is egyszerű és embert próbálóan egyforma: reggel a lakók kilincsére akasztják a reggeli csomagot, bekopogtatnak, a kitett szemetet elviszi a takarítószemélyzet, délben a meleg ebéd következik, vacsoraidőben az esti étkezés kerül a kilincsekre. A személyzet sehol nem megy be szobákba, gyakorlatilag senki nem érintkezik senkivel. A lakók az erkélyekre járhatnak ki levegőzni, cigarettázni, ha arra van igény. Maximum ott beszélgethetnek egymással, és persze gyönyörködhetnek a tó semmihez sem fogható látványában.

Felszerelés, üzemeltetés: A szobák felszereltsége egységes: egy felújítást követően teljesen rendben lévő ágy, kisasztalokkal, kanapé, asztal székkel, szekrény, lámpák, komplett fürdőhelyiség, tévékészülék, légkondi. Most épp ez utóbbin keresztül történik a szobák fűtése. Ingyenes internet elérhetőség, T-Mobil komplett szállodai tévécsomag - nagyjából ennyi, vagyis amennyi egy normális háromcsillagos szálloda szolgáltatási körétől elvárható. A szállodai személyzet gumikesztyűben, maszkban végzi a feladatát, az ételt az üzemeltető, Tóth Gergely egy másik házából viszik át, de segítenek a környékbeli éttermek és pékségek is a kényszerhelyzetben lévő szállóvendégek napi megfelelő ellátásában. A takarítás minden szobában egyénileg történik, a ház technikai személyzete nem léphet be a szobákba, az ajtóknál tovább senki emberfia nem mehet a ház dolgozói közül. Mosásra, vasalásra külső segítség igénybe vételével szintén nincs lehetőség. Nappali-éjszakai portaszolgálat természetesen van, ha bármi probléma adódik - betegség, valamilyen kérés -, a recepció segít, megoldják. A kutyát még nem vitte ki a tulajdonosa - az erkélyen állított fel a kiskutyának szobavécét, a macska is macskaalmon végzi el a dolgát.

Esti közös éneklés: Immár szokássá vált, hogy a Hotel Napfény alkalmi lakói esténként, sötétedés után, kiállnak mindannyian az erkélyükre, és közösen dalra fakadnak: együtt éneklik  Varga Miklós örökzöld slágerét, a "Vén Európát".


forrás: borsonline.hu, turizmusonline.hu

További hírek; fontos információk

A tavaszi veszélyhelyzet megnehezítette a turisztikai ágazatban dolgozók mindennapjait, és ez Siófokon sem volt másként. A helyi turisztikai szereplők kitartása, rugalmas hozzállása és a városi szintű együttműködés szerencsére lehetővé tette, hogy Pünkösd hétvégéjén elinduljon az igazi, várva várt siófoki nyár, tele siófoki élményekkel!

A helyi szolgáltatásokat, vendéglátókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunk újabb részével jelentkezünk, ezúttal a siófoki Hotel Yacht**** Wellness & Business-ből, ahol Mile Csaba szállodaigazgatóval beszélgettünk a tavaszi helyzet okozta nehézségekről, a megoldásokról és a jövőről.

 

A Siófok sokszínűségét bemutató rovatunkban legutóbb a megújult Sió Welness Medical Beauty szalon tulajdonosával, Illyés Krisztinával és férjével Krichenbaum Pállal készítettünk interjút. A beszélgetés során szó esett a megújult arculatról, az új gépekről és kezelésekről, a koronavírus okozta nehézségekről és a jövőbeni fejlesztésekről, tervekről.

- avagy MIRŐL és HOGYAN írj, hogy eloszlasd a vendégeid utazással kapcsolatos bizonytalanságait
(forrás: szibea.hu)

Az újranyitás kapujában állunk és körvonalazódni látszanak, hogy marketingesként mi most a legfontosabb feladat. Olyan információkkal kell a vendégeket ellátni, amelyek meggyőzik őket arról, hogy a szálláshelyen a nyaralás alatt sem fenyegeti veszély az egészségüket és végre biztonságosan kiléphetnek a négy fal közül.

Siófok Pünkösd hétvégéjén nyitásra készül! Természetesen minden biztonsági előírásnak megfelelve, vigyázva Rátok, de már mindenki készen áll arra, hogy visszatérjen az élet Siófokra.

Az idei tavasz rendkívül nehéz helyzetbe hozta Siófok vállalkozóit is, gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez annak érdekében, hogy ne álljon meg teljesen az élet. Szerencsére a kitartás és a városi szintű összefogás lassan, de biztosan meghozta gyümölcsét, és az enyhítések után, mostanra már újra nyílnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, rövidesen visszatér az élet Siófok utcáira.