Hírek

Hello Otthon x Hello Siófok - sÜssük el az időt otthon!

Miközben szerencsére egyre többen vagyunk, akiknek a munkája lehetővé teszi az otthoni munkát és az iskolás és óvodás gyerekek már lassan 2 hete otthonról tanulnak, az ország nagy része már felelősségteljesen csatlakozott a #maradjotthon kampányhoz. Próbáljuk ezzel minimálisra csökkenteni a lakhelyünk elhagyását, de ez bizony az eddig megszokott életünk, napirendünk átszervezésével jár. Idetartozik az is, hogy nem járunk napi rendszerességgel boltba, a szükséges élelmiszereket átgondoltan vásároljuk meg egy-egy vásárlás alkalmával, hogy minimálisra csökkentsük a kijárás és a találkozások számát.

Ahogy a mondás tartja, minden rosszban van valami jó. Jelen esetben sokkal több időt tölt együtt a család, több időnk van egymásra, a gyerekekre és magunkra is. Otthoni körülmények között is számos programlehetőséget találhatunk a család számára. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt élmény lehet a sütés-főzés a konyhában, és ha már a tudatos vásárlásnál és a konyhánál tartunk, mi lehetne hasznosabb és egyben szórakoztatóbb program is az egész család számára, mint a nagymama régi jól bevált kenyér receptje alapján elkészíteni saját napi pékárunkat. Ha a kenyérsütést már tökéletesre fejlesztettük, készíthetünk sós és édes péksüteményeket is a család apraja-nagyjának.

Munka után, esténként mi sem tétlenkedünk otthon, és természetesen a kenyérsütés sem maradt ki programjaink közül. Szeretnénk Veletek megosztani egy általunk kipróbált és jól bevált receptet:

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő (de ha van otthon, akkor 2,5 dkg friss élesztő), 3 dl langyos víz, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál cukor, 2-3 kávéskanál só.

A lisztbe beleszórjuk az élesztőt, a cukrot, ráöntjük a langyos vizet, majd ha felfutott, beleöntjük az olajat és a sót is. Bedagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Egy közepes jénait kivajazunk/olajozunk, meghintjük liszttel, majd beletesszük a tésztát. A tetejét bevagdossuk, és jól bekenjük vízzel. A jénai fedőjét is belülről bevizezzük, majd lefedjük a tálat.

Kb. 30-40 fokra állítjuk a sütőt, és betesszük a tésztát. Nem melegítjük elő a sütőt, így még egy kicsit tovább kel a tészta. A sütő aljába öntünk egy jó pohárnyi vizet. Kb. 10 perc múlva aztán nagyobb hőfokra kapcsoljuk a sütőt, 200 fokon kell sütni 20 percig, majd levenni a tál tetejét, és még 20 percig tovább sütni. Ha szép piros, akkor el is készült. Kivesszük és alaposan bekenjük megint vízzel.

Ha nem szeretsz sütni, vagy ez a kenyér most nem lett olyan meggyőző, és inkább profikra bíznád a munkát, annak sincs semmi akadálya!

Az alábbi siófoki pékségek házhozszállítással járulnak hozzá a napi teendőink megkönnyítéséhez:

  • Marcipán cukrászda: Délelőttönként házhoz szállítja a friss kenyeret. A rendelést a 30/49-280-45 telefonszámon minden nap délelőtt 11:00 óráig lehet leadni. (A Marci kenyér ára:360.-ft a Falusi rozs kenyér 240.-ft.)
  • Lipóti Pékség: A termékeit Siófokon ingyenesen kiszállítja (minimum rendelési érték: 1500 Ft). Siófok környéken 300 Ft a kiszállítás díja. Minden nap 11:30-ig van lehetőség telefonon a rendelést leadni, amit másnap 8:00-11:00 között kiszállítanak. A rendelés leadásánál a pékség kollégái megmondják rendelésünk összegét, amit (a pénzkezelés minimalizálása érdekében) előre össze kell készítenünk egy zacskóban vagy borítékban. A telefonszám: 06-20-578-4666

TIPP!: Ha fertőtlenítenéd a kenyér héját, tedd be 10 percre a 200 fokos sütőbe, az mindent visz!:)

A rendelés mellé mi azért mindenkit arra bíztatnánk, hogy próbálja ki az otthoni kenyérsütés élményét is, és kóstolja meg az általa készített kenyeret. Mindenkit büszkeséggel tölt el, ha a családi asztalra a saját készítésű kenyere kerül, főleg, ha a gyerekeket is beavattuk a sütés rejtelmeibe, és ők is segítettek a készítésben. Bátran használjuk ki az időt, vonjuk be a család minden tagját, és keressünk ehhez hasonló elfoglaltságokat, melyekre a mindennapi rohanó világunkba eddig nem volt időnk.

További hírek; fontos információk

Az állam 70%-kal támogatja a bérköltségeket, kedvezőbb SZÉP-kártya-kondíciókat vezetnek be, fejlesztési és felújítási programok, valamint képzési támogatások indulnak – újabb részletek derültek ki a kormányzati gazdaságvédelmi akciótervből.

A vidéki, ezen belül is a kis üzemméretű, családi vagy akár egyszemélyes turisztikai vállalkozások túlélését segítő intézkedéseket javasol nyolc szakmai szervezet, mely egy közös javaslatcsomagot juttatott el a Magyar Turisztikai Ügynökséghez és a Magyar Turisztikai Szövetség koronavírus-munkacsoportjához.

 

A kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek nyilvánosságra hozatala előtt minden szakmai szervezet igyekszik elkészíteni a saját iparágára vonatkozó javaslatokat és azt továbbítani a kormányzat felé. Nincs ez másként a turisztikai szervezetekkel sem, többek között a szállodák szövetsége és a magánszállásadók szövetsége is kiadta a javasolt intézkedéseket, ugyanakkor egy igazán lényeges kérdésben egyáltalán nincs egyetértés: ez nem más, mint a rövid távú lakáskiadás.

A koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben öt turisztikai szakmai szövetség (MSZÉSZ, MUISZ, MARESZ, MABEUSZ, VIMOSZ) gazdaságstabilizáló programcsomagra vonatkozó javaslatokat állított össze és nyújtott be a Kormánynak, amelyek az alábbi cikkben kerülnek kirészletezésre.

Mindenki életét gyökeresen felbolygatták a koronavírus elleni védekezés miatt bevezetett intézkedések. A szerencsés helyzetben lévők otthonról folytathatják tovább munkájukat. A home office a gyermekes családok esetében viszont egy igencsak kihívásokkal teli feladat. Az iskolák bezárásával minden diák otthonról a digitális oktatás keretein belül folytatja tanulmányait. Sok család hétköznapjait borította fel ez az új helyzet, de mindenki igyekszik a tőle telhető maximumon teljesíteni. Nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is gyökeresen megváltozott a megszokott napi rendje. Szerencsére az interneten rengeteg tippet olvashatunk azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük a kialakult helyzetet, de természetesen minden család egyedi, így biztosan egyéni megoldásokra is szükség lesz.