Hírek

Hello Otthon x Hello Siófok - sÜssük el az időt otthon!

Miközben szerencsére egyre többen vagyunk, akiknek a munkája lehetővé teszi az otthoni munkát és az iskolás és óvodás gyerekek már lassan 2 hete otthonról tanulnak, az ország nagy része már felelősségteljesen csatlakozott a #maradjotthon kampányhoz. Próbáljuk ezzel minimálisra csökkenteni a lakhelyünk elhagyását, de ez bizony az eddig megszokott életünk, napirendünk átszervezésével jár. Idetartozik az is, hogy nem járunk napi rendszerességgel boltba, a szükséges élelmiszereket átgondoltan vásároljuk meg egy-egy vásárlás alkalmával, hogy minimálisra csökkentsük a kijárás és a találkozások számát.

Ahogy a mondás tartja, minden rosszban van valami jó. Jelen esetben sokkal több időt tölt együtt a család, több időnk van egymásra, a gyerekekre és magunkra is. Otthoni körülmények között is számos programlehetőséget találhatunk a család számára. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt élmény lehet a sütés-főzés a konyhában, és ha már a tudatos vásárlásnál és a konyhánál tartunk, mi lehetne hasznosabb és egyben szórakoztatóbb program is az egész család számára, mint a nagymama régi jól bevált kenyér receptje alapján elkészíteni saját napi pékárunkat. Ha a kenyérsütést már tökéletesre fejlesztettük, készíthetünk sós és édes péksüteményeket is a család apraja-nagyjának.

Munka után, esténként mi sem tétlenkedünk otthon, és természetesen a kenyérsütés sem maradt ki programjaink közül. Szeretnénk Veletek megosztani egy általunk kipróbált és jól bevált receptet:

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő (de ha van otthon, akkor 2,5 dkg friss élesztő), 3 dl langyos víz, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál cukor, 2-3 kávéskanál só.

A lisztbe beleszórjuk az élesztőt, a cukrot, ráöntjük a langyos vizet, majd ha felfutott, beleöntjük az olajat és a sót is. Bedagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Egy közepes jénait kivajazunk/olajozunk, meghintjük liszttel, majd beletesszük a tésztát. A tetejét bevagdossuk, és jól bekenjük vízzel. A jénai fedőjét is belülről bevizezzük, majd lefedjük a tálat.

Kb. 30-40 fokra állítjuk a sütőt, és betesszük a tésztát. Nem melegítjük elő a sütőt, így még egy kicsit tovább kel a tészta. A sütő aljába öntünk egy jó pohárnyi vizet. Kb. 10 perc múlva aztán nagyobb hőfokra kapcsoljuk a sütőt, 200 fokon kell sütni 20 percig, majd levenni a tál tetejét, és még 20 percig tovább sütni. Ha szép piros, akkor el is készült. Kivesszük és alaposan bekenjük megint vízzel.

Ha nem szeretsz sütni, vagy ez a kenyér most nem lett olyan meggyőző, és inkább profikra bíznád a munkát, annak sincs semmi akadálya!

Az alábbi siófoki pékségek házhozszállítással járulnak hozzá a napi teendőink megkönnyítéséhez:

  • Marcipán cukrászda: Délelőttönként házhoz szállítja a friss kenyeret. A rendelést a 30/49-280-45 telefonszámon minden nap délelőtt 11:00 óráig lehet leadni. (A Marci kenyér ára:360.-ft a Falusi rozs kenyér 240.-ft.)
  • Lipóti Pékség: A termékeit Siófokon ingyenesen kiszállítja (minimum rendelési érték: 1500 Ft). Siófok környéken 300 Ft a kiszállítás díja. Minden nap 11:30-ig van lehetőség telefonon a rendelést leadni, amit másnap 8:00-11:00 között kiszállítanak. A rendelés leadásánál a pékség kollégái megmondják rendelésünk összegét, amit (a pénzkezelés minimalizálása érdekében) előre össze kell készítenünk egy zacskóban vagy borítékban. A telefonszám: 06-20-578-4666

TIPP!: Ha fertőtlenítenéd a kenyér héját, tedd be 10 percre a 200 fokos sütőbe, az mindent visz!:)

A rendelés mellé mi azért mindenkit arra bíztatnánk, hogy próbálja ki az otthoni kenyérsütés élményét is, és kóstolja meg az általa készített kenyeret. Mindenkit büszkeséggel tölt el, ha a családi asztalra a saját készítésű kenyere kerül, főleg, ha a gyerekeket is beavattuk a sütés rejtelmeibe, és ők is segítettek a készítésben. Bátran használjuk ki az időt, vonjuk be a család minden tagját, és keressünk ehhez hasonló elfoglaltságokat, melyekre a mindennapi rohanó világunkba eddig nem volt időnk.

További hírek; fontos információk

2021-ben visszatér az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak a család minden tagjára!

Az, hogy megéri-e a pénzünket egy bármilyen típusú ingatlanba fektetni, sok tényezőtől függ. Mivel Siófok egy népszerű üdülőhely, így az adottságai alapján mindig vonzó lehet a befektetők számára. A

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.

Már Siófok város utcáit járva a Mikulás és segítője. Figyeljétek Ti is a fehér színű autókat, Integess a Mikulásnak felirattal.