Hírek

Drámai a turizmus helyzete, 7 pontos akcióterv készül

Húsvétra a budapesti szállodák foglaltsága 10-15%-ra zuhanhat, a krízis eltarthat júniusig, utána lehet újrakezdeni a marketinget. Az MTÜ 7 pontos akciótervet készít az ágazat megsegítésére – ezekről beszélt Guller Zoltán vezérigazgató a koronavírus-járvány hatásait elemezve.

A tegnap esti számok ma reggelre érvényüket vesztették, a turizmus nem áll jól és holnap még rosszabb lesz a helyzet  – a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a koronavírus-járvány hatásairól a sajtó számára tartott csütörtöki háttérbeszélgetésen. Ilyen súlyos helyzetben emberemlékezet óta nem volt az ágazat. A napról napra erősödő negatív tendencia érzékeltetésére megemlítendő az MTÜ résztulajdonában álló, a budapesti hajókikötők többségét üzemeltető Mahart Passnave példája is: „Tegnap még csak 32 lemondás volt, mára lemondták az összes nemzetközi szállodahajó-érkezést április 30-ig.”

A turizmus magyar gazdaságban betöltött növekvő jelentőségét érzékeltetve felidézte: az MTÜ 2016-os megalakulásakor a turizmus gazdasági részesedése 10,4% volt a GDP-ben. A legutóbbi válság lecsengése, vagyis 2010 óta organikusan növekedett a magyar turizmus, amelyet csak a 2015. decemberi budapesti migránshullám vetett vissza kis időre. Paradox módon a 2017. nyári úszó vb idején is 5%-kal csökkent a budapesti vendégéjszakák száma, viszont 41%-kal nőtt az árbevétel; a pesti szállodák ekkor voltak először drágábbak, mint a bécsi versenytársak – tette hozzá.


A koronavírus minden pozitív tendenciát felülír


Az ügynökség turizmusfejlesztési stratégiájában azt a célt tűzte ki, hogy a 400 ezer embert foglalkoztató ágazat GDP-részesedése 2030-ra elérje a 16%-ot. A turizmus 2010 óta minden évben rekordot döntött, és hozzájárulása a GDP-hez – az MTÜ becslése szerint – tavaly év végén már elérte a 13,2%-ot.
A SZÉP-kártya-forgalom is folyamatosan emelkedett – idén januárban például 202%-kal nőtt a kártyafeltöltés összege, a költés pedig 209%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A vendéglátó ágazat adózott árbevétele 18%-kal nőtt januárban, vagyis úgy tűnt, az idei ismét rekordév lesz, és semmi sem akasztja meg az ágazat fejlődését.  A növekvő tendencia alapján 2022-re el lehetett volna érni a tervezett 16%-os GDP-arányt – fejtette ki a vezérigazgató.
A koronavírus-járvány azonban minden korábbi tervet felülír. Drámai a helyzet világszinten, s az olasz helyzet eszkalálódása megváltoztatott mindent. Bolognában például 3 nap alatt 80%-ról 0-ra esett a szállodák töltése. A WHO világjárvánnyá minősítette a koronavírus-fertőzést, ami végképp betett a turizmusnak. Európába 89 százalékkal kevesebb repülő érkezik más kontinensekről, mint egy évvel korábban ilyenkor. A prognózis szerint húsvétra az európai turizmus 85%-kal fog esni.
 
Húsvétra bedől a budapesti turizmus


Magyarországon a rendelkezésre álló adatok alapján a most kezdődött visszaesés negatív csúcsa húsvétkor tetőzhet, és a legnehezebb időszak onnantól számítva több hétig el fog tartani.
Az MTÜ a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon (NTAK) keresztül 1700 panzió, 1050 hotel és 27 ezer magánszállás aktuális foglalási adatait látja, ennek alapján várhatóan a három tavaszi hónap lesz a krízisidőszak. Erre az időszakra a külföldi vendégektől érkezett közel 163,5 ezer foglalás 24 százalékát mondták le eddig.
Az előrejelzések szerint a fertőzés júniusban tetőzhet Magyarországon, onnantól kezdhet el majd javulni a helyzet. Addig két végén ég a gyertya, az egyik végén az elmaradt, a másikon a lemondott foglalások „égetik” – mondta a vezérigazgató.
Az utóbbi napokban felgyorsult a lemondások üteme. Országosan a német piacról az egy héttel ezelőtti 8%-os lemondási arány mára 15%-ra nőtt, az olasz és az izraeli piacról egyaránt 43, a románról 28%-át mondták le a tavaszi foglalásoknak – hozott példákat. A négy nagy magyarországi szállodalánctól bekért adatok alapján a budapesti szállodák múlt heti 70%-os töltöttsége mostanra 50%-ra csökkent, jövő hétre 30-35%-ra, húsvétra pedig 10-15%-ra fog visszaesni – ezzel gyakorlatilag bedől a budapesti turizmus.
Már tudható, hogy jövő héten átmenetileg bezár egy négycsillagos hotel Budapesten, és vélhetően nem ez lesz az egyetlen.
 
A vidék még tartja magát


Ezzel szemben a magyar vidék még tartja magát. A Szallas.hu néhány nappal ezelőtti felmérése szerint alapvetően nem csökkent a magyarok keresési kedve, és vidéken csak 15-20%-os volt a lemondás. A vidéki 4 csillagos hotelekben például még mindig 80%-os a foglaltság a húsvéti időszakra. Érdekes trend, hogy – ellentétben a szállodákkal – a kisebb vidéki magánszálláshelyeken, vendégházakban többen foglaltak az elmúlt időszakban, mint egy évvel ezelőtt.
A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 49% azért nem akar utazni, mert fél, hogy elbukja a pénzét, nem akar karanténba kerülni, illetve nem tudja, hogy az adott helyen lesz-e megfelelő orvosi ellátás.
 
Belföldi kampánnyal indul majd az újraépítkezés


A pontos diagnózishoz és a szükséges tennivalók meghatározásához megvizsgálták, mi történt a 2008-09-es válság, illetve a SARS-járvány idején, és mit nem csináltak jól akkor. Mindezek alapján az látszik, hogy lesz egy zenitje a járványnak, utána újra elindulhat felfelé a forgalom. „Ez egy globális versenyfutás lesz, ha jól csináljuk, 10 hónap alatt, ha rosszul, akkor 26 hónap alatt tud helyreállni a 2019-es forgalom” – fogalmazott a vezérigazgató.
Amíg ezt a zenitet el nem érjük, az MTÜ minden marketingtevékenységet, kampányt felfüggesztett. A társaság 2020-be betervezett 20 milliárd forintos marketingbüdzséje rendelkezésre fog állni, és elsőként egy erőteljes belföldi kampányt indítanak belőle. „Ezzel a nyarat talán még meg tudjuk menteni” – hangsúlyozta a vezérigazgató.
Emellett akciótervet dolgoznak ki a különböző küldőpiac-csoportokra és azokra fognak koncentrálni, ahonnan könnyebben – például a szomszédos országokból – visszacsábíthatók a vendégek. Az már most látható, hogy legnehezebben a távol-keleti forgalom állítható majd helyre.
 
7 pontos akcióterv készül a szakma megsegítésére


Az MTÜ egy 7 pontos akciótervet készít az ágazat megsegítésére, amelyet a kormány elé visznek. Ennek egyik eleme a forgalomélénkítő kampány, egy másik a közelmúltban bejelentett egymilliárd forint összegű vis major alap, amelyről már most tudják, hogy nem lesz elég. A támogatás felhasználására a 30 jelentősebb szakmai szervezettel közösen fogalmaznak meg javaslatot. Az akcióterv része még állami garanciaalap létrehozása és állami kezességvállalás a hitelek törlesztésére – mind olyan intézkedések, amelyek célja a vállalkozások számára az átmeneti likviditás biztosítása. A benyújtott javaslatok bekerülnek majd abba a gazdaságvédelmi akciótervbe, amelyet áprilisban fog meghirdetni a kormány. Ezenfelül az Európai Uniótól is várható segítség, ugyanis elkezdődött az ágazat megsegítését szolgáló „turizmus-Marshall-terv" kidolgozása.
A turizmus.com kérdésére Guller Zoltán elmondta, hogy a jelenleg is folyó turisztikai fejlesztések nem állnak le, a helyzet ellenére, majd hangsúlyozta, hogy a helyzet megoldása a kormány, az önkormányzatok és a turisztikai szektor közös, nagy mértékű áldozatvállalásával történhet csak meg.

 

 

forrás: turizmus.com

További hírek; fontos információk

A Siófok sokszínűségét bemutató rovatunkban legutóbb a megújult Sió Welness Medical Beauty szalon tulajdonosával, Illyés Krisztinával és férjével Krichenbaum Pállal készítettünk interjút. A beszélgetés során szó esett a megújult arculatról, az új gépekről és kezelésekről, a koronavírus okozta nehézségekről és a jövőbeni fejlesztésekről, tervekről.

- avagy MIRŐL és HOGYAN írj, hogy eloszlasd a vendégeid utazással kapcsolatos bizonytalanságait
(forrás: szibea.hu)

Az újranyitás kapujában állunk és körvonalazódni látszanak, hogy marketingesként mi most a legfontosabb feladat. Olyan információkkal kell a vendégeket ellátni, amelyek meggyőzik őket arról, hogy a szálláshelyen a nyaralás alatt sem fenyegeti veszély az egészségüket és végre biztonságosan kiléphetnek a négy fal közül.

Siófok Pünkösd hétvégéjén nyitásra készül! Természetesen minden biztonsági előírásnak megfelelve, vigyázva Rátok, de már mindenki készen áll arra, hogy visszatérjen az élet Siófokra.

Az idei tavasz rendkívül nehéz helyzetbe hozta Siófok vállalkozóit is, gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez annak érdekében, hogy ne álljon meg teljesen az élet. Szerencsére a kitartás és a városi szintű összefogás lassan, de biztosan meghozta gyümölcsét, és az enyhítések után, mostanra már újra nyílnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, rövidesen visszatér az élet Siófok utcáira.

2020. május 9. (szombat) 0 órától május 10. (vasárnap) 24 óráig újra korlátozások lesznek érvényben Siófok területén – jelentette be Facebook oldalán dr. Lengyel Róbert, a város polgármestere.