Hírek

Drámai a turizmus helyzete, 7 pontos akcióterv készül

Húsvétra a budapesti szállodák foglaltsága 10-15%-ra zuhanhat, a krízis eltarthat júniusig, utána lehet újrakezdeni a marketinget. Az MTÜ 7 pontos akciótervet készít az ágazat megsegítésére – ezekről beszélt Guller Zoltán vezérigazgató a koronavírus-járvány hatásait elemezve.

A tegnap esti számok ma reggelre érvényüket vesztették, a turizmus nem áll jól és holnap még rosszabb lesz a helyzet  – a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a koronavírus-járvány hatásairól a sajtó számára tartott csütörtöki háttérbeszélgetésen. Ilyen súlyos helyzetben emberemlékezet óta nem volt az ágazat. A napról napra erősödő negatív tendencia érzékeltetésére megemlítendő az MTÜ résztulajdonában álló, a budapesti hajókikötők többségét üzemeltető Mahart Passnave példája is: „Tegnap még csak 32 lemondás volt, mára lemondták az összes nemzetközi szállodahajó-érkezést április 30-ig.”

A turizmus magyar gazdaságban betöltött növekvő jelentőségét érzékeltetve felidézte: az MTÜ 2016-os megalakulásakor a turizmus gazdasági részesedése 10,4% volt a GDP-ben. A legutóbbi válság lecsengése, vagyis 2010 óta organikusan növekedett a magyar turizmus, amelyet csak a 2015. decemberi budapesti migránshullám vetett vissza kis időre. Paradox módon a 2017. nyári úszó vb idején is 5%-kal csökkent a budapesti vendégéjszakák száma, viszont 41%-kal nőtt az árbevétel; a pesti szállodák ekkor voltak először drágábbak, mint a bécsi versenytársak – tette hozzá.


A koronavírus minden pozitív tendenciát felülír


Az ügynökség turizmusfejlesztési stratégiájában azt a célt tűzte ki, hogy a 400 ezer embert foglalkoztató ágazat GDP-részesedése 2030-ra elérje a 16%-ot. A turizmus 2010 óta minden évben rekordot döntött, és hozzájárulása a GDP-hez – az MTÜ becslése szerint – tavaly év végén már elérte a 13,2%-ot.
A SZÉP-kártya-forgalom is folyamatosan emelkedett – idén januárban például 202%-kal nőtt a kártyafeltöltés összege, a költés pedig 209%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A vendéglátó ágazat adózott árbevétele 18%-kal nőtt januárban, vagyis úgy tűnt, az idei ismét rekordév lesz, és semmi sem akasztja meg az ágazat fejlődését.  A növekvő tendencia alapján 2022-re el lehetett volna érni a tervezett 16%-os GDP-arányt – fejtette ki a vezérigazgató.
A koronavírus-járvány azonban minden korábbi tervet felülír. Drámai a helyzet világszinten, s az olasz helyzet eszkalálódása megváltoztatott mindent. Bolognában például 3 nap alatt 80%-ról 0-ra esett a szállodák töltése. A WHO világjárvánnyá minősítette a koronavírus-fertőzést, ami végképp betett a turizmusnak. Európába 89 százalékkal kevesebb repülő érkezik más kontinensekről, mint egy évvel korábban ilyenkor. A prognózis szerint húsvétra az európai turizmus 85%-kal fog esni.
 
Húsvétra bedől a budapesti turizmus


Magyarországon a rendelkezésre álló adatok alapján a most kezdődött visszaesés negatív csúcsa húsvétkor tetőzhet, és a legnehezebb időszak onnantól számítva több hétig el fog tartani.
Az MTÜ a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon (NTAK) keresztül 1700 panzió, 1050 hotel és 27 ezer magánszállás aktuális foglalási adatait látja, ennek alapján várhatóan a három tavaszi hónap lesz a krízisidőszak. Erre az időszakra a külföldi vendégektől érkezett közel 163,5 ezer foglalás 24 százalékát mondták le eddig.
Az előrejelzések szerint a fertőzés júniusban tetőzhet Magyarországon, onnantól kezdhet el majd javulni a helyzet. Addig két végén ég a gyertya, az egyik végén az elmaradt, a másikon a lemondott foglalások „égetik” – mondta a vezérigazgató.
Az utóbbi napokban felgyorsult a lemondások üteme. Országosan a német piacról az egy héttel ezelőtti 8%-os lemondási arány mára 15%-ra nőtt, az olasz és az izraeli piacról egyaránt 43, a románról 28%-át mondták le a tavaszi foglalásoknak – hozott példákat. A négy nagy magyarországi szállodalánctól bekért adatok alapján a budapesti szállodák múlt heti 70%-os töltöttsége mostanra 50%-ra csökkent, jövő hétre 30-35%-ra, húsvétra pedig 10-15%-ra fog visszaesni – ezzel gyakorlatilag bedől a budapesti turizmus.
Már tudható, hogy jövő héten átmenetileg bezár egy négycsillagos hotel Budapesten, és vélhetően nem ez lesz az egyetlen.
 
A vidék még tartja magát


Ezzel szemben a magyar vidék még tartja magát. A Szallas.hu néhány nappal ezelőtti felmérése szerint alapvetően nem csökkent a magyarok keresési kedve, és vidéken csak 15-20%-os volt a lemondás. A vidéki 4 csillagos hotelekben például még mindig 80%-os a foglaltság a húsvéti időszakra. Érdekes trend, hogy – ellentétben a szállodákkal – a kisebb vidéki magánszálláshelyeken, vendégházakban többen foglaltak az elmúlt időszakban, mint egy évvel ezelőtt.
A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 49% azért nem akar utazni, mert fél, hogy elbukja a pénzét, nem akar karanténba kerülni, illetve nem tudja, hogy az adott helyen lesz-e megfelelő orvosi ellátás.
 
Belföldi kampánnyal indul majd az újraépítkezés


A pontos diagnózishoz és a szükséges tennivalók meghatározásához megvizsgálták, mi történt a 2008-09-es válság, illetve a SARS-járvány idején, és mit nem csináltak jól akkor. Mindezek alapján az látszik, hogy lesz egy zenitje a járványnak, utána újra elindulhat felfelé a forgalom. „Ez egy globális versenyfutás lesz, ha jól csináljuk, 10 hónap alatt, ha rosszul, akkor 26 hónap alatt tud helyreállni a 2019-es forgalom” – fogalmazott a vezérigazgató.
Amíg ezt a zenitet el nem érjük, az MTÜ minden marketingtevékenységet, kampányt felfüggesztett. A társaság 2020-be betervezett 20 milliárd forintos marketingbüdzséje rendelkezésre fog állni, és elsőként egy erőteljes belföldi kampányt indítanak belőle. „Ezzel a nyarat talán még meg tudjuk menteni” – hangsúlyozta a vezérigazgató.
Emellett akciótervet dolgoznak ki a különböző küldőpiac-csoportokra és azokra fognak koncentrálni, ahonnan könnyebben – például a szomszédos országokból – visszacsábíthatók a vendégek. Az már most látható, hogy legnehezebben a távol-keleti forgalom állítható majd helyre.
 
7 pontos akcióterv készül a szakma megsegítésére


Az MTÜ egy 7 pontos akciótervet készít az ágazat megsegítésére, amelyet a kormány elé visznek. Ennek egyik eleme a forgalomélénkítő kampány, egy másik a közelmúltban bejelentett egymilliárd forint összegű vis major alap, amelyről már most tudják, hogy nem lesz elég. A támogatás felhasználására a 30 jelentősebb szakmai szervezettel közösen fogalmaznak meg javaslatot. Az akcióterv része még állami garanciaalap létrehozása és állami kezességvállalás a hitelek törlesztésére – mind olyan intézkedések, amelyek célja a vállalkozások számára az átmeneti likviditás biztosítása. A benyújtott javaslatok bekerülnek majd abba a gazdaságvédelmi akciótervbe, amelyet áprilisban fog meghirdetni a kormány. Ezenfelül az Európai Uniótól is várható segítség, ugyanis elkezdődött az ágazat megsegítését szolgáló „turizmus-Marshall-terv" kidolgozása.
A turizmus.com kérdésére Guller Zoltán elmondta, hogy a jelenleg is folyó turisztikai fejlesztések nem állnak le, a helyzet ellenére, majd hangsúlyozta, hogy a helyzet megoldása a kormány, az önkormányzatok és a turisztikai szektor közös, nagy mértékű áldozatvállalásával történhet csak meg.

 

 

forrás: turizmus.com

További hírek; fontos információk

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.

Már Siófok város utcáit járva a Mikulás és segítője. Figyeljétek Ti is a fehér színű autókat, Integess a Mikulásnak felirattal.

Alig várjuk, hogy újra visszatérjen a városba a megszokott sürgés-forgás, de Siófok téli varázsa idén is Mindenkinek jár!:) Sok-sok játékkal, fotóval és videóval készülünk nektek decemberben, hogy ti is részesei lehessetek a Siófok nyújtotta téli élménynek, és együtt várjuk a karácsonyt!

A Balatonon, hazánk egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, az elmúlt években pörgés jellemezte az ingatlanpiacot. A koronavírus megjelenésével azonban ez megváltozott: visszaszorult a kereslet és megtorpantak az árak. 

Mostantól visszaigényelhetik november 11. és december 10. közötti foglalásaikra a bevételkiesésük 80%-át a szálláshely-szolgáltatók. Az érintettek az NTAK felületén keresztül, elektronikus űrlap kitöltésével igényelhetik a támogatást, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség még idén folyósít.