Hírek

Egymilliárd forint a koronavírus okozta károk enyhítésére

A turizmus "tipikusan ellenálló ágazat, mindig a talpára esik" – mondta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, amikor a Világgazdaság megkeresésére elmondta: egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Forgalomélénkítő kampány helyett egyelőre a kárenyhítésre fókuszálnak, de amint túljutottak a tetőponton, erős kampányt indítanak együttműködve Ausztriával és Csehországgal.

A magyar szálláshelyeken a tavaszi hónapokra összesen a foglalások 16,4 %-át mondták le a top 10 küldőországból: Ausztriából és Németországból 9-9%, az USA-ból és az Egyesült Királyságból 16%, Olaszországból több mint 20%, Romániából pedig 27% mondta le a magyarországi pihenését. Budapesten már 20%-os a lemondások aránya, míg vidéken, ahol a belföldi turizmus a domináns, a foglalások lemondása 10% alatt van.

Olaszország nagyon sokat veszített a járvány miatt: Rómában 60%-os a visszaesés, egyes vidékeken pedig a szállásfoglalások 90%-a került lemondásra március hónapban. Mindeközben a járvány által kevésbé érintett Párizs turizmusát is nagy kár érte eddig: 40%-kal zuhant a vendégforgalom, pedig Franciaországban jóval kevesebb fertőzöttet jelentettek.

Guller Zoltán hangsúlyozta, hogy az európai trendek Magyarország számára is elkerülhetetlenek, de Európában egyedülálló módon az NTAK rendszernek köszönhetően az MTÜ látja, mi várható, tudja, hol kell beavatkozni. Az elkerülhetetlen bevételkiesésre felkészülve hozták létre az egymilliárd forintos turisztikai vis maior alapot a rövid távon jelentkező károk enyhítésére.

Fontos kiemelni, hogy mivel a forgalomvisszaesés nem az úti célnak szól, és a háttérben nem gazdasági okok vagy a fizetőképes kereslet visszaesése áll, hanem az egészségügyi kockázat és a vírustól, a karanténtól való félelem, a hagyományos piaci eszközökkel – így a minőség, a szolgáltatások vagy az ár csökkentésével – lehetetlen motiválni most az embereket. Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke, Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója és Stephan Interthal, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest vezérigazgatója a turizmus.com kérdésére válaszolva azt javasolják a szálláshelyeknek, hogy ne a pánik vezérelje döntéseiket, az árcsökkentés helyett fordítsanak több figyelmet a tényleges, jelenlegi küldőpiacokra, így például a belföldi utazóközönségre, akik esetlegesen külföldre utaztak volna eredeti terveik szerint.

Remélhetőleg néhány hónap alatt javul az európai járványügyi helyzet, ahogy Kínában ez a folyamat már el is kezdődött. A szakma nemzetközi tapasztalatai szerint körülbelül 10 hónap kell majd, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba.

 

forrás: turizmus.com, turizmusonline.hu

További hírek; fontos információk

A tavaszi veszélyhelyzet megnehezítette a turisztikai ágazatban dolgozók mindennapjait, és ez Siófokon sem volt másként. A helyi turisztikai szereplők kitartása, rugalmas hozzállása és a városi szintű együttműködés szerencsére lehetővé tette, hogy Pünkösd hétvégéjén elinduljon az igazi, várva várt siófoki nyár, tele siófoki élményekkel!

A helyi szolgáltatásokat, vendéglátókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunk újabb részével jelentkezünk, ezúttal a siófoki Hotel Yacht**** Wellness & Business-ből, ahol Mile Csaba szállodaigazgatóval beszélgettünk a tavaszi helyzet okozta nehézségekről, a megoldásokról és a jövőről.

 

A Siófok sokszínűségét bemutató rovatunkban legutóbb a megújult Sió Welness Medical Beauty szalon tulajdonosával, Illyés Krisztinával és férjével Krichenbaum Pállal készítettünk interjút. A beszélgetés során szó esett a megújult arculatról, az új gépekről és kezelésekről, a koronavírus okozta nehézségekről és a jövőbeni fejlesztésekről, tervekről.

- avagy MIRŐL és HOGYAN írj, hogy eloszlasd a vendégeid utazással kapcsolatos bizonytalanságait
(forrás: szibea.hu)

Az újranyitás kapujában állunk és körvonalazódni látszanak, hogy marketingesként mi most a legfontosabb feladat. Olyan információkkal kell a vendégeket ellátni, amelyek meggyőzik őket arról, hogy a szálláshelyen a nyaralás alatt sem fenyegeti veszély az egészségüket és végre biztonságosan kiléphetnek a négy fal közül.

Siófok Pünkösd hétvégéjén nyitásra készül! Természetesen minden biztonsági előírásnak megfelelve, vigyázva Rátok, de már mindenki készen áll arra, hogy visszatérjen az élet Siófokra.

Az idei tavasz rendkívül nehéz helyzetbe hozta Siófok vállalkozóit is, gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez annak érdekében, hogy ne álljon meg teljesen az élet. Szerencsére a kitartás és a városi szintű összefogás lassan, de biztosan meghozta gyümölcsét, és az enyhítések után, mostanra már újra nyílnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, rövidesen visszatér az élet Siófok utcáira.