Hírek

Egymilliárd forint a koronavírus okozta károk enyhítésére

A turizmus "tipikusan ellenálló ágazat, mindig a talpára esik" – mondta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, amikor a Világgazdaság megkeresésére elmondta: egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Forgalomélénkítő kampány helyett egyelőre a kárenyhítésre fókuszálnak, de amint túljutottak a tetőponton, erős kampányt indítanak együttműködve Ausztriával és Csehországgal.

A magyar szálláshelyeken a tavaszi hónapokra összesen a foglalások 16,4 %-át mondták le a top 10 küldőországból: Ausztriából és Németországból 9-9%, az USA-ból és az Egyesült Királyságból 16%, Olaszországból több mint 20%, Romániából pedig 27% mondta le a magyarországi pihenését. Budapesten már 20%-os a lemondások aránya, míg vidéken, ahol a belföldi turizmus a domináns, a foglalások lemondása 10% alatt van.

Olaszország nagyon sokat veszített a járvány miatt: Rómában 60%-os a visszaesés, egyes vidékeken pedig a szállásfoglalások 90%-a került lemondásra március hónapban. Mindeközben a járvány által kevésbé érintett Párizs turizmusát is nagy kár érte eddig: 40%-kal zuhant a vendégforgalom, pedig Franciaországban jóval kevesebb fertőzöttet jelentettek.

Guller Zoltán hangsúlyozta, hogy az európai trendek Magyarország számára is elkerülhetetlenek, de Európában egyedülálló módon az NTAK rendszernek köszönhetően az MTÜ látja, mi várható, tudja, hol kell beavatkozni. Az elkerülhetetlen bevételkiesésre felkészülve hozták létre az egymilliárd forintos turisztikai vis maior alapot a rövid távon jelentkező károk enyhítésére.

Fontos kiemelni, hogy mivel a forgalomvisszaesés nem az úti célnak szól, és a háttérben nem gazdasági okok vagy a fizetőképes kereslet visszaesése áll, hanem az egészségügyi kockázat és a vírustól, a karanténtól való félelem, a hagyományos piaci eszközökkel – így a minőség, a szolgáltatások vagy az ár csökkentésével – lehetetlen motiválni most az embereket. Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke, Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója és Stephan Interthal, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest vezérigazgatója a turizmus.com kérdésére válaszolva azt javasolják a szálláshelyeknek, hogy ne a pánik vezérelje döntéseiket, az árcsökkentés helyett fordítsanak több figyelmet a tényleges, jelenlegi küldőpiacokra, így például a belföldi utazóközönségre, akik esetlegesen külföldre utaztak volna eredeti terveik szerint.

Remélhetőleg néhány hónap alatt javul az európai járványügyi helyzet, ahogy Kínában ez a folyamat már el is kezdődött. A szakma nemzetközi tapasztalatai szerint körülbelül 10 hónap kell majd, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba.

 

forrás: turizmus.com, turizmusonline.hu

További hírek; fontos információk

Ezerarcú Siófok rovatunk eheti részében a város egyik legkedveltebb attrakciójáról, a Fordított Házról beszélgettünk a tulajdonossal, Stasiak Marekkal. Siófokon a Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésében fejtetőn álló, nem mindennapi látványosságon már 4. éve messziről megakadhat a szemünk. Ezt a különleges turistalátványosságot egy lengyel vállalkozó hozta elsőként Magyarországra a Balatonhoz.

Balázs Fecó exkluzív nagykoncerttel érkezik 2020. augusztus 14-én a siófoki SzínPartra. A koncert 20:30-kor kezdődik. 

Demjén Ferenc turnéja Siófokra is ellátogat! 2020. augusztus 22-én felcsendülnek az örökzöld dalok a SzínParton.

A Balaton legmodernebb és legnagyobb befogadóképességű szabadtéri előadóhelye az idei nyáron is számos színházi előadással és koncerttel várja a kultúra szerelemeseit, akik egy üde nyári kulturális felfrissülésre vágynak. Július végétől egy hónapon keresztül 11 eseménnyel készülnek a SzínParton.

Siófok képviselő testülete elfogadta a közterületen történő szeszesital fogyasztás korlátozásáról és a szeszesitalt forgalmazó üzletekről szóló rendeletet. Ennek értelmében 2020. augusztus 1-től kezdődően tilossá válik Siófok városán belül a közterületeken történő alkoholfogyasztás, illetve az üzletek mindennapjaiban is változás várható.