Hírek

Egymilliárd forint a koronavírus okozta károk enyhítésére

A turizmus "tipikusan ellenálló ágazat, mindig a talpára esik" – mondta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, amikor a Világgazdaság megkeresésére elmondta: egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Forgalomélénkítő kampány helyett egyelőre a kárenyhítésre fókuszálnak, de amint túljutottak a tetőponton, erős kampányt indítanak együttműködve Ausztriával és Csehországgal.

A magyar szálláshelyeken a tavaszi hónapokra összesen a foglalások 16,4 %-át mondták le a top 10 küldőországból: Ausztriából és Németországból 9-9%, az USA-ból és az Egyesült Királyságból 16%, Olaszországból több mint 20%, Romániából pedig 27% mondta le a magyarországi pihenését. Budapesten már 20%-os a lemondások aránya, míg vidéken, ahol a belföldi turizmus a domináns, a foglalások lemondása 10% alatt van.

Olaszország nagyon sokat veszített a járvány miatt: Rómában 60%-os a visszaesés, egyes vidékeken pedig a szállásfoglalások 90%-a került lemondásra március hónapban. Mindeközben a járvány által kevésbé érintett Párizs turizmusát is nagy kár érte eddig: 40%-kal zuhant a vendégforgalom, pedig Franciaországban jóval kevesebb fertőzöttet jelentettek.

Guller Zoltán hangsúlyozta, hogy az európai trendek Magyarország számára is elkerülhetetlenek, de Európában egyedülálló módon az NTAK rendszernek köszönhetően az MTÜ látja, mi várható, tudja, hol kell beavatkozni. Az elkerülhetetlen bevételkiesésre felkészülve hozták létre az egymilliárd forintos turisztikai vis maior alapot a rövid távon jelentkező károk enyhítésére.

Fontos kiemelni, hogy mivel a forgalomvisszaesés nem az úti célnak szól, és a háttérben nem gazdasági okok vagy a fizetőképes kereslet visszaesése áll, hanem az egészségügyi kockázat és a vírustól, a karanténtól való félelem, a hagyományos piaci eszközökkel – így a minőség, a szolgáltatások vagy az ár csökkentésével – lehetetlen motiválni most az embereket. Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke, Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója és Stephan Interthal, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest vezérigazgatója a turizmus.com kérdésére válaszolva azt javasolják a szálláshelyeknek, hogy ne a pánik vezérelje döntéseiket, az árcsökkentés helyett fordítsanak több figyelmet a tényleges, jelenlegi küldőpiacokra, így például a belföldi utazóközönségre, akik esetlegesen külföldre utaztak volna eredeti terveik szerint.

Remélhetőleg néhány hónap alatt javul az európai járványügyi helyzet, ahogy Kínában ez a folyamat már el is kezdődött. A szakma nemzetközi tapasztalatai szerint körülbelül 10 hónap kell majd, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba.

 

forrás: turizmus.com, turizmusonline.hu

További hírek; fontos információk

A balatoni hajózás 175. jubileumának alkalmából országos művészeti pályázatot hirdet a BAHART 2021. május 1. és augusztus 13. között! Ünnepeljünk együtt és állítsunk méltóképp emléket a balatoni hajózás múltjának és jövőjének!

Engedd szabadon a kreativitásod, ragadj ki egy témát vagy részletet a balatoni hajózás 175 éves történelméből és alkoss egyedit bármilyen technikával!

Március 11-én megnyílt a Kovászvirág Pékműhely - Kézműves Pékség és Termelői Bolt Siófokon a Fő u. 111. címen.

Az, hogy megéri-e a pénzünket egy bármilyen típusú ingatlanba fektetni, sok tényezőtől függ. Mivel Siófok egy népszerű üdülőhely, így az adottságai alapján mindig vonzó lehet a befektetők számára. A

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell.