Hírek

Siófokon is megünneplik a magyar kultúra napját

1823. január 22-én készült el Kölcsey Ferenc a Himnusz letisztázásával a kézirat szerint. 1989 óta ünnepeljük nemzeti himnuszunk születésének napját a magyar kultúra napjaként. Siófokon táncbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg.

2020. január 22-én 18 órától a Kálmán Imre Kulturális Központban fellép a siófoki Művészeti Iskola tánckara valamint közreműködik a Balaton Táncegyüttes. A Balaton Táncegyüttes közel 50 éves múltra tekint vissza és mindig meghatározó szerepe volt a Balaton déli partján a néptánc hagyományok megőrzésében. Ezt mutatja az is, hogy a városban működő művészeti iskola tanulóinak mindenkori célja a felnőtt csoporthoz való tartozás. A jegyár 1500 Ft.

Szintén január 22-én 18 órakorKálmán Imre Emlékház emeleti termében "Őrizz és Emlékezz" címmel nyílik meg a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség vándorkiállítása. Láthatók lesznek többek között Magyarország zsinagógái és a zsidó vallás jelképei, ünnepei gobelineken, találkozhatnak ketubákkal, azaz eredeti házasságlevelekkel és Ros Hasana (újévi) kártyákkal. Bélyegeken feltűnik Izrael állam története, vallási ünnepei, kultúrája, néprajza és híres izraeli személyek.

A kiállítás a sokszínűség, sokoldalúság mellett arra is törekszik, hogy a fiatal generáció számára is megmutassa a zsidó vallású emberek szokásait. 

A kiállítást megnyitja Laki Judit, a BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház igazgatója, majd bemutatja Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke és felesége, Siklósi Eszter Judit gobelinkészítő.
A rendezvényen közreműködik Dr. Nógrádi Gergely, főkántor és Teszter Nelli, zongoraművész.

A rendezvényen a részvétel ingyenes!

 A híres operettszerző, Kálmán Imre életéről és munkásságáról szóló állandó tárlat a zeneszerzőről elnevezett emlékházban folyamatosan várja a látogatókat.

 

További információ:

Kálmán Imre Kulturális Központ: A magyar kultúra napja

Kálmán Imre Emlékház: Őrizz és Emlékezz

Kálmán Imre Emlékház hivatalos honlapja

További hírek; fontos információk

2020-ban is rengeteg programmal, élménnyel várja a bel- és külföldi turistákat valamint helyi lakosokat Siófok városa. A városi nagyrendezvények, a Kálmán Imre Kulturális Központ, a BRTK Könyvtár, a Kálmán Imre Emlékház, a PLÁZS, a Galerius Élményfürdő és Wellness Központ és a település egyesületeinek rendezvényei kaptak helyet kiadványunkban.

 

Múlt héten a Siófoki Fürdőegylet - Turisztikai Egyesület/Tourinform iroda munkatársai részt vettek az online marketing szakmának szóló Social Media 2020 konferencián, annak érdekében, hogy Siófok marketingkommunikációs stratégiájának kivitelezése során 2020-ban is felkészültek legyünk a témában.

2019-ben ismét rekordot döntött a magyar turizmus a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, a főbb mutatószámokat vizsgálva túlszárnyaltuk az előző évet. Kiegyensúlyozott külföldi és belföldi vendégforgalom, magas bevételek és dinamikusan emelkedő SZÉP-kártya forgalom jellemezte 2019-ben az ágazatot. A Balaton régió és ezen belül Siófok is nagyon jól teljesített.

Idén már május 30-án, pünkösdkor kinyit a Plázs, így három hónapon át minden hétvégén lesznek zenei programok a siófoki Nagystrandon. Több olyan zenekar és előadó is érkezik 2020-ban a Plázsra, akikkel korábban nem találkozhatott a siófoki közönség.

Közeledik február 14-e, a szerelmesek ünnepe. 2020-ban pedig akár egy egész hétvégén át ünnepelhetjük a Valentin-napot, hiszen február 14. idén péntekre esik. Nézzük, Siófokon milyen Valentin-napi élményekben lehet részünk!