Hírek

Siófokon is megünneplik a magyar kultúra napját

1823. január 22-én készült el Kölcsey Ferenc a Himnusz letisztázásával a kézirat szerint. 1989 óta ünnepeljük nemzeti himnuszunk születésének napját a magyar kultúra napjaként. Siófokon táncbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg.

2020. január 22-én 18 órától a Kálmán Imre Kulturális Központban fellép a siófoki Művészeti Iskola tánckara valamint közreműködik a Balaton Táncegyüttes. A Balaton Táncegyüttes közel 50 éves múltra tekint vissza és mindig meghatározó szerepe volt a Balaton déli partján a néptánc hagyományok megőrzésében. Ezt mutatja az is, hogy a városban működő művészeti iskola tanulóinak mindenkori célja a felnőtt csoporthoz való tartozás. A jegyár 1500 Ft.

Szintén január 22-én 18 órakorKálmán Imre Emlékház emeleti termében "Őrizz és Emlékezz" címmel nyílik meg a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség vándorkiállítása. Láthatók lesznek többek között Magyarország zsinagógái és a zsidó vallás jelképei, ünnepei gobelineken, találkozhatnak ketubákkal, azaz eredeti házasságlevelekkel és Ros Hasana (újévi) kártyákkal. Bélyegeken feltűnik Izrael állam története, vallási ünnepei, kultúrája, néprajza és híres izraeli személyek.

A kiállítás a sokszínűség, sokoldalúság mellett arra is törekszik, hogy a fiatal generáció számára is megmutassa a zsidó vallású emberek szokásait. 

A kiállítást megnyitja Laki Judit, a BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház igazgatója, majd bemutatja Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke és felesége, Siklósi Eszter Judit gobelinkészítő.
A rendezvényen közreműködik Dr. Nógrádi Gergely, főkántor és Teszter Nelli, zongoraművész.

A rendezvényen a részvétel ingyenes!

 A híres operettszerző, Kálmán Imre életéről és munkásságáról szóló állandó tárlat a zeneszerzőről elnevezett emlékházban folyamatosan várja a látogatókat.

 

További információ:

Kálmán Imre Kulturális Központ: A magyar kultúra napja

Kálmán Imre Emlékház: Őrizz és Emlékezz

Kálmán Imre Emlékház hivatalos honlapja

További hírek; fontos információk

Ezerarcú Siófok rovatunk eheti részében a város egyik legkedveltebb attrakciójáról, a Fordított Házról beszélgettünk a tulajdonossal, Stasiak Marekkal. Siófokon a Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésében fejtetőn álló, nem mindennapi látványosságon már 4. éve messziről megakadhat a szemünk. Ezt a különleges turistalátványosságot egy lengyel vállalkozó hozta elsőként Magyarországra a Balatonhoz.

Balázs Fecó exkluzív nagykoncerttel érkezik 2020. augusztus 14-én a siófoki SzínPartra. A koncert 20:30-kor kezdődik. 

Demjén Ferenc turnéja Siófokra is ellátogat! 2020. augusztus 22-én felcsendülnek az örökzöld dalok a SzínParton.

A Balaton legmodernebb és legnagyobb befogadóképességű szabadtéri előadóhelye az idei nyáron is számos színházi előadással és koncerttel várja a kultúra szerelemeseit, akik egy üde nyári kulturális felfrissülésre vágynak. Július végétől egy hónapon keresztül 11 eseménnyel készülnek a SzínParton.

Siófok képviselő testülete elfogadta a közterületen történő szeszesital fogyasztás korlátozásáról és a szeszesitalt forgalmazó üzletekről szóló rendeletet. Ennek értelmében 2020. augusztus 1-től kezdődően tilossá válik Siófok városán belül a közterületeken történő alkoholfogyasztás, illetve az üzletek mindennapjaiban is változás várható.