Hírek

Tovább fejleszti az aktív- és gasztroturizmust Siófok

2019-ben a már megszokott, változatos programokon túl számos új élménnyel várt mindenkit Siófok. Még több lehetőség nyílt az aktív kikapcsolódásra, emellett új gasztrofesztivállal is gazdagodott az őszi kínálat. A cél 2020-ban is az, hogy egész évben változatos élményeket kínáljon a város, ezáltal a balatoni programkínálatot is színesítve.

Siófok turizmusfejlesztési stratégiájának alapköveit 2016-ban fektették le, és ennek egyik fő üzenete az, hogy „Itt kezdődik a Balaton!”. Hogy ennek megfelelhessen a város, folyamatosan fejlesztették Siófok programnaptárát, így már minden hónapra jut nagy városi rendezvény – mondta el Pintér Tamás, a Balaton-Parti Kft. ügyvezető igazgatója.

2019-ben egy új gasztrofesztivállal is bővült a paletta. Szeptemberben először rendeztek Sör és Csülök Fesztivált, amelynek sikere a szervezők várakozásait is felülmúlta. „Olyan látogatói számot tudtunk regisztrálni, mely a közel 10 éves múlttal rendelkező Halfesztiváléval azonos. Ezzel a rendezvénnyel, a már említett Halfesztivállal, és az idén második alkalommal megrendezett Libadalommal Siófok szinte teljes gasztrofesztivál csomagot tudott biztosítani a városba látogatóknak és az itt élőknek egyaránt” – értékelt Pintér Tamás. A tervek szerint a népszerű városi nagyrendezvények 2020-ban is változatlan formában megmaradnak.

2019-ben Siófok a Balaton sportfővárosa is lett, így kiemelten fontosak voltak az aktív turizmushoz kapcsolódó rendezvények és programlehetőségek is. Ilyen például a Siófoki Jégkikötő, amely most még hosszabb ideig, decembertől egészen február elejéig várja a korcsolyázókat a hajóállomáson. Először 2018 decemberében nyílt meg a Jégkikötő, akkor a teljes nyitvatartás alatt több mint 10 ezer jegyet adtak el, míg most az első hónap után átlépte a korcsolyapálya a 6400 fős látogatói számot. Ebből is látszik, hogy a gasztro-, illetve az aktív turizmusra építő törekvésekkel a balatoni kínálatot is tudja színesíteni Siófok, hogy ne csak a nyárról szóljon a Balaton. „A hosszútávú cél a városban az, hogy Siófok látogatottsága négyévszakos legyen” – mondta Pintér Tamás.

Az aktív kikapcsolódást kínáló rendezvények között nagyon fontosak a siófoki sportegyesületek programjai is. A Balatuning Egyesület például öt éve szervez sporteseményeket Siófokon, céljuk az egészséges életmód és a sportolás népszerűsítése. Elsősorban az amatőröket igyekeznek megszólítani, a család összes tagjának aktív kikapcsolódási lehetőséget biztosítva. Erre tökéletes alkalmat jelentenek a közösségi futóversenyek. Ezek látszólag olyanok, mint bármely komoly futóverseny – frissítőponttal, érmekkel és közös bemelegítéssel -, de a legkisebbek és idősebbek is könnyedén tudják teljesíteni a néhány kilométeres távot, így mindenki egy izgalmas sportélménnyel lehet gazdagabb. Erre van is igény Siófokon: a legnépszerűbb eseményükre, a húsvétkor megtartott Tojás- és Nyúlfutamra tavaly több mint hatszázan regisztráltak. Tavaly emellett még három futást szervezett az Egyesület: az évek óta megtartott versenyekhez - a Tojás- és Nyúlfutamhoz, a Tökös Futáshoz és a Mikulásfutáshoz - új eseményként csatlakozott a farsangra időzített Maszka RUN, ahol az időszakra jellemző népszokások is előtérbe kerültek. Molnár Éva, az Egyesület vezetője elmondta, hogy a tavalyi siker után idén januárban is lesz farsangkor közösségi futás.

A hagyományosan erős kulturális programkínálat sem változott 2019-ben. Harmadjára nyitotta meg kapuit a SzínPart, a szabadtéri színházban nyáron számos sikerdarabot és koncertet élvezhetett a közönség, több előadás is teltházas volt ezek közül. A 2018-as együttműködés sikere után pedig tavaly is saját előadássorozattal érkezett a budapesti Játékszín Siófokra.

Nyáron szinte minden estére jutott ingyenes kulturális program is. Operettelőadások, komolyzenei koncertek, néptánc- és irodalmi estek és gyerekeknek szóló programok váltották egymást a belvárosban és a Jókai parkban, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő, igényes kikapcsolódási lehetőséget. A Kálmán Imre Kulturális Központ által szervezett változatos kulturális és programok emellett az egész évet végigkísérték, tartalmas szórakozást kínálva minden korosztály számára.  

További hírek; fontos információk

2019-ben ismét rekordot döntött a magyar turizmus a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, a főbb mutatószámokat vizsgálva túlszárnyaltuk az előző évet. Kiegyensúlyozott külföldi és belföldi vendégforgalom, magas bevételek és dinamikusan emelkedő SZÉP-kártya forgalom jellemezte 2019-ben az ágazatot. A Balaton régió és ezen belül Siófok is nagyon jól teljesített.

Idén már május 30-án, pünkösdkor kinyit a Plázs, így három hónapon át minden hétvégén lesznek zenei programok a siófoki Nagystrandon. Több olyan zenekar és előadó is érkezik 2020-ban a Plázsra, akikkel korábban nem találkozhatott a siófoki közönség.

Közeledik február 14-e, a szerelmesek ünnepe. 2020-ban pedig akár egy egész hétvégén át ünnepelhetjük a Valentin-napot, hiszen február 14. idén péntekre esik. Nézzük, Siófokon milyen Valentin-napi élményekben lehet részünk!

Egészen biztos, hogy 2020 is eseményekkel, izgalommal és csodás élményekkel teli lesz Siófokon. Bizony idén is mindenki megtalálhatja majd azt a programot, ami számára az igazi kikapcsolódást jelenti. A sport szerelmesei, a fesztiválokra, rendezvényekre, koncertekre és egyéb szórakozásra vágyók, a gasztronómiai sokszínűséget keresők, a kultúra és hagyományok iránt érdeklődők, családosok, egyszóval mindenki megtalálta a számítását, aki az év során Siófokra látogat, hiszen „itt kezdődik a Balaton!”

Több mint 1000 szakmabeli meghívott részvételével zajlott a hagyományos, február 1-jei Turizmus Évadnyitó Gála a Budapest Kongresszusi Központban, immár 28. alkalommal. A Siófoki Fürdőegylet – Turisztikai Egyesület elnöke és irodavezetője is jelen volt az eseményen, ahol értékelésre került a 2019-es év, majd megismerhették a turizmus szakma 2020-as fejlesztési terveit is.