Hírek

Tovább fejleszti az aktív- és gasztroturizmust Siófok

2019-ben a már megszokott, változatos programokon túl számos új élménnyel várt mindenkit Siófok. Még több lehetőség nyílt az aktív kikapcsolódásra, emellett új gasztrofesztivállal is gazdagodott az őszi kínálat. A cél 2020-ban is az, hogy egész évben változatos élményeket kínáljon a város, ezáltal a balatoni programkínálatot is színesítve.

Siófok turizmusfejlesztési stratégiájának alapköveit 2016-ban fektették le, és ennek egyik fő üzenete az, hogy „Itt kezdődik a Balaton!”. Hogy ennek megfelelhessen a város, folyamatosan fejlesztették Siófok programnaptárát, így már minden hónapra jut nagy városi rendezvény – mondta el Pintér Tamás, a Balaton-Parti Kft. ügyvezető igazgatója.

2019-ben egy új gasztrofesztivállal is bővült a paletta. Szeptemberben először rendeztek Sör és Csülök Fesztivált, amelynek sikere a szervezők várakozásait is felülmúlta. „Olyan látogatói számot tudtunk regisztrálni, mely a közel 10 éves múlttal rendelkező Halfesztiváléval azonos. Ezzel a rendezvénnyel, a már említett Halfesztivállal, és az idén második alkalommal megrendezett Libadalommal Siófok szinte teljes gasztrofesztivál csomagot tudott biztosítani a városba látogatóknak és az itt élőknek egyaránt” – értékelt Pintér Tamás. A tervek szerint a népszerű városi nagyrendezvények 2020-ban is változatlan formában megmaradnak.

2019-ben Siófok a Balaton sportfővárosa is lett, így kiemelten fontosak voltak az aktív turizmushoz kapcsolódó rendezvények és programlehetőségek is. Ilyen például a Siófoki Jégkikötő, amely most még hosszabb ideig, decembertől egészen február elejéig várja a korcsolyázókat a hajóállomáson. Először 2018 decemberében nyílt meg a Jégkikötő, akkor a teljes nyitvatartás alatt több mint 10 ezer jegyet adtak el, míg most az első hónap után átlépte a korcsolyapálya a 6400 fős látogatói számot. Ebből is látszik, hogy a gasztro-, illetve az aktív turizmusra építő törekvésekkel a balatoni kínálatot is tudja színesíteni Siófok, hogy ne csak a nyárról szóljon a Balaton. „A hosszútávú cél a városban az, hogy Siófok látogatottsága négyévszakos legyen” – mondta Pintér Tamás.

Az aktív kikapcsolódást kínáló rendezvények között nagyon fontosak a siófoki sportegyesületek programjai is. A Balatuning Egyesület például öt éve szervez sporteseményeket Siófokon, céljuk az egészséges életmód és a sportolás népszerűsítése. Elsősorban az amatőröket igyekeznek megszólítani, a család összes tagjának aktív kikapcsolódási lehetőséget biztosítva. Erre tökéletes alkalmat jelentenek a közösségi futóversenyek. Ezek látszólag olyanok, mint bármely komoly futóverseny – frissítőponttal, érmekkel és közös bemelegítéssel -, de a legkisebbek és idősebbek is könnyedén tudják teljesíteni a néhány kilométeres távot, így mindenki egy izgalmas sportélménnyel lehet gazdagabb. Erre van is igény Siófokon: a legnépszerűbb eseményükre, a húsvétkor megtartott Tojás- és Nyúlfutamra tavaly több mint hatszázan regisztráltak. Tavaly emellett még három futást szervezett az Egyesület: az évek óta megtartott versenyekhez - a Tojás- és Nyúlfutamhoz, a Tökös Futáshoz és a Mikulásfutáshoz - új eseményként csatlakozott a farsangra időzített Maszka RUN, ahol az időszakra jellemző népszokások is előtérbe kerültek. Molnár Éva, az Egyesület vezetője elmondta, hogy a tavalyi siker után idén januárban is lesz farsangkor közösségi futás.

A hagyományosan erős kulturális programkínálat sem változott 2019-ben. Harmadjára nyitotta meg kapuit a SzínPart, a szabadtéri színházban nyáron számos sikerdarabot és koncertet élvezhetett a közönség, több előadás is teltházas volt ezek közül. A 2018-as együttműködés sikere után pedig tavaly is saját előadássorozattal érkezett a budapesti Játékszín Siófokra.

Nyáron szinte minden estére jutott ingyenes kulturális program is. Operettelőadások, komolyzenei koncertek, néptánc- és irodalmi estek és gyerekeknek szóló programok váltották egymást a belvárosban és a Jókai parkban, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő, igényes kikapcsolódási lehetőséget. A Kálmán Imre Kulturális Központ által szervezett változatos kulturális és programok emellett az egész évet végigkísérték, tartalmas szórakozást kínálva minden korosztály számára.  

További hírek; fontos információk

A tavaszi veszélyhelyzet megnehezítette a turisztikai ágazatban dolgozók mindennapjait, és ez Siófokon sem volt másként. A helyi turisztikai szereplők kitartása, rugalmas hozzállása és a városi szintű együttműködés szerencsére lehetővé tette, hogy Pünkösd hétvégéjén elinduljon az igazi, várva várt siófoki nyár, tele siófoki élményekkel!

A helyi szolgáltatásokat, vendéglátókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunk újabb részével jelentkezünk, ezúttal a siófoki Hotel Yacht**** Wellness & Business-ből, ahol Mile Csaba szállodaigazgatóval beszélgettünk a tavaszi helyzet okozta nehézségekről, a megoldásokról és a jövőről.

 

A Siófok sokszínűségét bemutató rovatunkban legutóbb a megújult Sió Welness Medical Beauty szalon tulajdonosával, Illyés Krisztinával és férjével Krichenbaum Pállal készítettünk interjút. A beszélgetés során szó esett a megújult arculatról, az új gépekről és kezelésekről, a koronavírus okozta nehézségekről és a jövőbeni fejlesztésekről, tervekről.

- avagy MIRŐL és HOGYAN írj, hogy eloszlasd a vendégeid utazással kapcsolatos bizonytalanságait
(forrás: szibea.hu)

Az újranyitás kapujában állunk és körvonalazódni látszanak, hogy marketingesként mi most a legfontosabb feladat. Olyan információkkal kell a vendégeket ellátni, amelyek meggyőzik őket arról, hogy a szálláshelyen a nyaralás alatt sem fenyegeti veszély az egészségüket és végre biztonságosan kiléphetnek a négy fal közül.

Siófok Pünkösd hétvégéjén nyitásra készül! Természetesen minden biztonsági előírásnak megfelelve, vigyázva Rátok, de már mindenki készen áll arra, hogy visszatérjen az élet Siófokra.

Az idei tavasz rendkívül nehéz helyzetbe hozta Siófok vállalkozóit is, gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez annak érdekében, hogy ne álljon meg teljesen az élet. Szerencsére a kitartás és a városi szintű összefogás lassan, de biztosan meghozta gyümölcsét, és az enyhítések után, mostanra már újra nyílnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, rövidesen visszatér az élet Siófok utcáira.