Hírek

Szakmai előkészületek a 2020-as évre a Tourinform irodában

Ahogy beköszönt az ősz, a Siófoki Fürdőegylet – Turisztikai Egyesület és Tourinform iroda munkatársai már a következő évet tervezik. Ebben az időszakban kerül kialakításra a következő év marketingkommunikációs- és turisztikai stratégiája is.

Az Egyesület tagjainak visszajelzései, a Tourinform iroda, a turisztikai szempontból kiemelt intézmények, a civil szervezetek tapasztalatai, az aktuális évi és a várható trendek alapján elkészül egy olyan kommunikációs terv, melynek köszönhetően tudatosan kiválasztott csatornákon keresztül érhető el Siófok célközönsége.

A televíziós, rádiós, online és nyomtatott felületeken történő megjelenések kiválasztása előtt mérlegelésre kerülnek olyan szempontok is, hogy a külföldi és belföldi vendégeket illetően ki kerüljön megszólításra, milyen vendégkör érkezzen a városba, melyek azok a küldőpiacok, amelyek felé mindenképpen nyitni kellene, vagy újra meg kellene erősíteni.

Az Egyesület, illetve a Tourinform iroda egyik fontos kommunikációs csatornáját képezik a városi kiadványok, melyek évről évre az aktuális trendek és igények alapján készülnek el. Az idei évben sincs ez másként és már most ősszel megkezdődött a 2020-as évi turisztikai kiadványok szerkesztése, melyek három nyelven tájékoztatják a turistákat a helyi attrakciókról, programlehetőségekről, szolgáltatásokról, rendezvényekről és a környék látnivalóiról.

A város egyik legfontosabb turisztikai kiadványa a Városkalauz, amelyből a látogatók rengeteg hasznos információt tudhatnak meg Siófokról. A város épített és természeti örökségének bemutatása mellett számos programlehetőséget és látnivalót is kínál a kiadvány. Ez a külföldön és országos szinten is és egész évben nagy példányszámban terjesztett kiadvány egy igen átfogó képet mutat Siófokról.  

Rendkívül népszerű a Siófok imázs kiadvány, valamint a tavalyi jubileumi évben elkészült Siófok városkönyv is. A hasznos információkat tartalmazó Városkalauz mellé nélkülözhetetlennek bizonyult egy olyan Imázs kiadvány, mely letisztultan, lényegre törően, imázs jelleggel betekintést nyújt a város történetébe, örökségébe és legfontosabb aspektusaiba angol és magyar nyelven, illetve egy elegáns és exkluzív Városkönyv, mely Siófok értékeit emeli ki az olvasó számára.

A Városkalauzzal kéz a kézben jár az éves Rendezvénynaptár is, melyből egy bővebb online és a turisztikai szempontból kiemelt eseményeket magába foglaló nyomtatott verzió is megjelenik minden évben.  A kiadvány tartalmazza a városszerte megrendezésre kerülő eseményeket, melyekhez a programbejelentőket a Tourinform iroda az őszi időszakban kéri el az események szervezőitől. A rendezvénynaptárakban helyi turisztikai szereplők, intézmények, vállalkozások, civil egyesületek, az önkormányzat és a város rendezvényei kapnak helyet, mellyel a városért dolgozók közösen színesítik Siófok eseménypalettáját.

Természetesen az idelátogató turistáknak kiemelten fontosak a tájékozódás szempontjából a térképek is. A Fürdőegylet kétféle térképet szerkeszt minden évben: egy általános várostérképet és egy kerékpáros térképet. Az általános Siófok térkép nélkülözhetetlen a Tourinform iroda munkatársai számára a vendégek kiszolgálása során. A kerékpáros térképet a 2019-es évre újította meg az egyesület, mellyel így egy igazán pontos, naprakész kiadvány készült el, ami több kedvelt környékbeli kerékpáros útvonalat is javasol azoknak, akik két keréken szeretnék felfedezni Siófokot és környékét. Az aktív turizmus népszerűsítését remekül támogatja, ha rendelkezésre áll egy ilyen kiadvány a városi turisztikai információs füzetek kínálatában.

Ehhez szorosan kapcsolódik az idei évben először megjelenő, a város környékét bemutató „Fedezd fel Siófok környékét!” című kiadvány is, hiszen a Tourinform iroda munkatársainak tapasztalatai alapján az idelátogatók gyakran érdeklődnek a város közelében felfedezésre váró egyéb látnivalók iránt is. A Siófok környéki kiadvány a Balatonvilágos-Nagyberény-Szántód háromszögben járja körbe a vidéket, és tájékoztat az izgalmas látnivalókról és programlehetőségekről.

Mindezek mellett fontos megjelenési lehetőség a Fürdőegylet által megálmodott infocard is. A szolgáltatók ezekkel a névjegykártya méretű információs kártyákkal a város legforgalmasabb pontjain ott lehetnek hirdetésükkel az egyesület infocard tábláin.

Természetesen 2020-ban a nyomtatott kiadványok mellett kiemelten fontos az online felületeken való megjelenés is. Siófok turisztikai weboldalát, a hellosiofok.hu-t a Fürdőegylet összhangban működteti a közösségi média felületekkel, amelyek a Facebookon és az Instagramon működnek Hello Siófok néven. Az oldalak nagy népszerűségnek örvendenek, a Facebookon közel 40.000, az Instagramon pedig majdnem 30.000 ember követi az aktuális és releváns információkat Siófokról, az attrakciókról és a városszerte fellelhető programlehetőségekről. Az online felületek mellett a nyári szezonban az egyesület havi kettő, a nyári szezonon kívül pedig havi egy hírlevelet is kiküld a mintegy 20.000 feliratkozónak, melyben szintén programlehetőségeket, szolgáltatókat, látnivalókat, izgalmas információkat, Siófokról szóló cikkeket, képeket, imázsfilmeket és még álláshirdetéseket találhatnak az érdeklődők. A város turisztikai Youtube csatornáján pedig végigböngészhetik Siófok ezerféle arcát mutató imázsfilmeket is.

Az online felületek tekintetében hangsúlyos szerepet töltenek be az Egyesület tagságának szóló Siófoki Fürdőegylet – Turisztikai Egyesület Facebook oldal és csoport, melyen naprakész információk kerülnek megosztásra a tagokkal.

A Siófoki Fürdőegylet – Turisztikai Egyesület a 2020-as év kommunikációs és turisztikai stratégiájával, valamint a kiadványok szerkesztésével már most ősszel a jövő évre készül, de a több hónapos munka januárban hozza majd meg gyümölcsét. A cél, hogy ismét egy átfogó, széles turisztikai kínálatot felsorakoztató kiadványcsaláddal és online megoldásokkal terjessze Siófok hírét szerte az országban magyar és külföldi turisták körében is, és bebizonyítsa, valóban Siófokon kezdődik a Balaton!

További hírek; fontos információk

Péntek estére  valószínűleg már a család minden tagja túl van egy nehéz és kimerítő héten. Kinek a digitális oktatás, kinek a home office kihívásai nehezítették a napi rutinját, kinek pedig a megszokott munkába járással, de a rendkívüli szabályok, korlátozások betartásával teltek a dolgos hétköznapok.

Miközben szerencsére egyre többen vagyunk, akiknek a munkája lehetővé teszi az otthoni munkát és az iskolás és óvodás gyerekek már lassan 2 hete otthonról tanulnak, az ország nagy része már felelősségteljesen csatlakozott a #maradjotthon kampányhoz. Próbáljuk ezzel minimálisra csökkenteni a lakhelyünk elhagyását, de ez bizony az eddig megszokott életünk, napirendünk átszervezésével jár. Idetartozik az is, hogy nem járunk napi rendszerességgel boltba, a szükséges élelmiszereket átgondoltan vásároljuk meg egy-egy vásárlás alkalmával, hogy minimálisra csökkentsük a kijárás és a találkozások számát.

Információ a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről, bezárásokról valamint programelmaradásokról Siófokon. 

A listát folyamatosan frissítjük és bővítjük! (frissítve 03.26. délután)

Folyamatosan frissülő listánkban a város önkormányzata általi intézkedések és tájékoztatók olvashatók. 

Az egész országban elsődleges cél jelenleg a koronavírus-járvány megfékezése, és hihetetlen példákat láthatunk az emberségre. Mindenki a maga módján segít, vállal át terheket és a rendelkezésére álló eszközök segítségével cselekszik a közösség érdekében.