Hírek

Falusi Mariann a szeptember sztárja Siófokon

A hónapban kétszer is hallhatja a siófoki közönség Falusi Mariannt. Szeptember 15-én a Pa-dö-dővel koncertezik a Sör és Csülök Fesztiválon, a hónap végén pedig a Jazzencia & Swingmánián lép fel a Sárik Péter Trióval. Falusi Mariann egyébként is szinte hazajár a városba és a déli partra, ami számára a világ közepe.

Idén először rendeznek Sör és Csülök Fesztivált Siófokon, amelynek az egyik fellépői vagytok a Pa-dö-dővel. Mire számíthatnak a rajongók a koncerten?  

A sör és a csülök mindenképpen jó alaphangulatot teremt, mi pedig eljátsszuk az összes régi ismert számunkat és táncosok is lesznek velünk, tehát igazi show-ra lehet számítani.

Szeptemberben a Kálmán Imre Kulturális Központban, a Jazzencia & Swingmánián is fellépsz a Sárik Péter Trióval egy „Jazzkívánságműsorral”. Ez mit jelent?

A Sárik Péter Trió évek óta csinál ilyen Jazzkívánságműsorokat, amiben eddig főként amerikai slágereket dolgoztak fel. Az ötlet onnan jött, hogy mindig kérnek tőlük számokat a koncerteken. Én pedig nagyon sokat szoktam velük fellépni, és idén úgy gondoltuk, hogy feldolgozunk magyar számokat is a közreműködésemmel. Ehhez összegyűjtöttük a kívánságokat, és Péter egy kicsit jazzes stílusban átdolgozta őket.

A két stílus, amit a Pa-dö-dő játszik és a jazz eléggé eltér egymástól, de te egyébként is több műfajban is otthon vagy. Melyik fellépéseidet élvezed a leginkább?

Mindegyik műfajt élvezem a maga módján. A Pa-dö-dő változatlan az életemben, bár azért az elmúlt 31 évben elég sok újdonságot kipróbáltunk, például a miénk volt az első digitális technikával felvett lemez Magyarországon, a lemezek formájával is kísérleteztünk és mi jelentettünk meg először pendrive-on nagylemezt. De most a Jazzkívánságműsor az újdonság az életemben. Az ott játszott dalok mind más előadótól származnak, Carameltől kezdve a Tancskapdán és a Margaret Island-en át az LGT-ig. Ezek közül mindet át kellett magamon szűrni, miközben az eredeti dal jellegzetességeit és a benne rejlő érzelmeket is megtartom. Ez a feladat ezért nagyon érdekes, a Pa-dö-dőnél meg épp az állandóságban találom meg az örömöt.

Különböző formációkkal rendszeresen fellépsz Siófokon.

Nagyon jó, hogy ilyen sokszor meghívnak Siófokra, mert tényleg olyan, mintha otthon lennék. Az is jó érzés, hogy ilyen sokfajta műsorral megmutathatom magam. Remélem most is sokan kíváncsiak lesznek a Pa-dö-dőre.

Milyen emlékeid vannak a városról? Ki tudnál emelni valami meghatározó élményt?

Balatonszabadi-Sóstón töltöttem a gyerekkoromat, sőt, igazából életem 60 évének egy jelentős részét. Nekem Sóstó és Siófok, illetve a déli part a világom. Meghatározó élmény volt, amikor például a nagymamámmal bebicikliztünk a siófoki piacra, hogy eladjunk egy csokor margarétát. Rengeteg emlékem fűz ide, fontos ez a környék az életemben.

Ezek szerint most is rendszeresen visszajársz ide pihenni?

Persze, nekem ez az igazi pihenés. Már nagyon sok helyen jártam a világban, és nagyon szeretek is utazni, de a Balatonhoz fogható nincs másik. Nekem a Balaton mindenképpen a világ egyik csodája.

További hírek; fontos információk

Idén már a XII. Kálmán Imre Emléknapokat rendezik meg Siófokon, Kálmán Imre szülőhelyén. A programsorozat hagyományosan a legendás zeneszerző születésnapján, a Magyar Operett Napján kezdődik. A rendezvény minden napjára jutnak izgalmas operettelőadások, emellett kiállítások is szerepelnek az emléknapok programjában október 24-29. között.

A hivatalos hajózási szezon hamarosan véget ér, de a BAHART ősszel, sőt télen is készül hajózási szolgáltatásokkal. A társaság kérdőíves felmérést végzett, hogy az utasok véleménye alapján bővítse szolgáltatásait a jövőben.

A tavalyi évben először nyitotta meg kapuit a Siófoki Jégkikötő a hajóállomáson. A varázslatos helyszín, a programokkal tarkított hétvégék és a népszerű téli sport lehetősége minden siófokinak és idelátogatónak örömet okozott a téli hónapokban, ezért úgy döntött a város, hogy ismét megajándékozza a korcsolyázás szerelmeseit. Idén azonban sokkal korábban, már a Városnapon megnyílik a jégpálya!

A Kutyabarat.hu idén már hatodik alkalommal hirdeti meg az Év Kutyabarát Helye kampányt, ahol tizenegy kategóriában is szavazhattok egy adott szolgáltatóra. A kampány célja a kutyabarát szolgáltatások bemutatása valamint a felelős kutyatartásra népszerűsítése. 2019-ben három siófoki szolgáltatóra is tudtok voksot leadni.

Október 4-6. között rendezik meg a siófoki Halfesztivált főzőversenyekkel, vásárral, gyerekprogramokkal és ingyenes koncertekkel. A város legnépszerűbb gasztrofesztiválján fellép a Zorall, az Anna & the Barbies és Farkasházi Réka gyerekzenekara is.