Hírek

Siófoki élmények

Siófok marketing kommunikációjáért felelős Siófoki Fürdőegylet – Turisztikai Egyesület, illetve Tourinform iroda az idei évben a kiemelt turisztikai termékek köré építette ki stratégiáját, melyek Siófok márkaerősségeire támaszkodva kommunikálják a város különlegességeit, és felhívják a figyelmet turisztikai kínálatára, melyre a szakma megfigyelései és hatásvizsgálatai alapján valóban van kereslet.

Az említett kiemelt turisztikai termékek 2019-ben az aktív- és sportturizmus, a rendezvényturizmus, a családbarát turizmus, a gasztroturizmus, és a kulturális turizmus. Egyesületünk a 2019-es évben nyomtatott és online csatornákon egyaránt népszerűsíti ezeket a termékeket, amelyek specifikus élményígéretek, sztorik formájában érik el a város célközönségét. Az élményígéretek hatalmas előnye, hogy személyre szólóak, ezáltal hatékonyabbak, és magasabb elégedettséghez vezetnek, ami aztán visszatérő látogatókat eredményez. A közösségi média elérhetőségének és rugalmasságának köszönhetően pedig mindez akár Siófok személyes nagykövetévé is teheti a látogatót. A kampány célja, hogy az utazók számára egyértelmű legyen, hogy Siófok egész évben egy pezsgő úti cél, ahol mindenki megtalálja azt az élményt, amit keres pihenése során.

Egyik kiemelt célunk, hogy Siófok továbbra is egyre vonzóbb úti cél legyen a nyári szezonon kívül is. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vendégek szívesen látogatnak a Balatonhoz a tavaszi és az őszi hónapokban is, tehát van turisztikai kereslet, amelyet érdemes célzottabban megszólítani világos élményígéretekkel. Ezt a szegmenst hatékonyan el lehet érni például a siófoki aktív- és sportturizmus kommunikációjával, hiszen márciustól október végéig kifejezetten alkalmas az időjárás a szabadtéri sportolásra. Siófok 17 km-es partszakasza egyedülálló élményeket nyújt a látogatóknak, az aktív vízi élményektől a kikapcsoló Balaton parti kerékpározásig, vagy futásig minden lehetőség adott a sportolni vágyóknak. Természetesen több nagyobb szabású sportrendezvénynek, és számos kisebb kerékpáros túrának, futóversenynek, vagy vízi sport futamnak is otthont ad a város. Mindebből fakadóan az aktív turizmus kommunikációját van mire építeni, így hiteles képet mutathatunk városunkról, amely fontos szempont a látogatói elégedettség esetében.

Siófok számos nagyrendezvényt kínál a helyi lakosoknak és a turistáknak egyaránt. 2019-ben is minden hónapban egy-egy közepes vagy nagy városi rendezvény színesíti majd a város turisztikai kínálatát. Év elején a téli hónapokat a Jégkikötő hétvégi programsorozatai dobták fel, míg kora tavaszi hangulatot a Márciusi Gasztro Mustra, a Tavaszi Fesztivál kulturális programjai és az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő sokak kedvenc családi rendezvénye, a Húsvéti Nyuladalom varázsolt. Májusban Siófok a nyarat a Strand Szezonnyitóval indítja, mely fontos eleme az éves rendezvénysorozatnak, hiszen Siófok egyik nagy erősségére irányítja a figyelmet: a strandokra. A város 17 km-es partszakaszán elterülő strandokon olyan élményelemekkel találkozhatunk, mint például a PLÁZS, mely egyedülálló koncerthelyszínként is funkciónál a város életében. Júniusban a Pünkösdi Fesztivál, júliusban a New Orleans Jazz Fesztivál, a Bor- és Fröccsfesztivál, majd augusztusban a Bor és Kenyér Ünnepe emelkedik ki a mindennapos kisebb rendezvények, koncertek sorozatából. Az ősz a gasztronómia jegyében telik, hiszen sok szeretettel várja az érdeklődőket a szeptemberben debütáló Sör és Csülök Fesztivál, októberben a Balaton közelsége miatt is egyedinek és sajátunknak mondható Halfesztivál, novemberben pedig a város prémium gasztrofesztiválja, a Libadalom. November végén a Városnap, majd decemberben az Aranycsengő Adventi Vásár, az Évzáró Puncs Party és a Szilveszteri Party hozza el az ünnepi hangulatot. Természetesen a nagy rendezvények mellett számos kisebb esemény és koncert nyújt kikapcsolódási lehetőséget a közönségnek, melyek szintén részét képezik az élményígéreteknek.

Siófok sekély vizű strandjai mellett még számos szempontból igen népszerű a családok körében. A családi programok, mint például a Nyuladalom vagy a Nyári Gyermekszínház, a vízi élmények a Galeriusban, a strandokon, az akadálypályák, a gyermekmedence vagy a hatalmas homokozó, a vízi sportjátékok, a játszóterek, a tematikus sétahajók, az állatpark, a szálláshelykínálat, és még számos kis- és nagyobb gyermekes családokat vonzó program és attrakció található városunkban, így Siófok családbarát turizmus terén is különleges kínálattal rendelkezik.

Siófok gasztronómiai kínálata is hatalmas vonzerőt jelent a témában jártas vagy akár csak iránta érdeklődő közönség számára. Sikeres őszi gasztro rendezvényeink a vendégéjszaka statisztikák alapján is több ezer látogatót invitálnak Siófokra. Minőségi éttermekből, cukrászdákból, kávézókból, sőt borászatból sincs hiány: olasz, indonéz, magyaros, nemzetközi, barbecue, paleo, hagyományos és modern strandbüfék – egyszóval minden irányzatból találunk kiemelkedő képviselőket, sőt világhírű szakácsokat is.

Siófok a kulturális turizmust tekintve is megállja a helyét, hiszen egy könnyed városnézés során számos épület kápráztatja el az ide látogató turistákat. A 100 éves Víztorony, a bagolyra emlékeztető Makovecz-templom, a Balaton-part felé közeledve pedig a patinás Jókai villa, Thanhoffer villa vagy a Krúdy villa nyújt nosztalgikus élményt az építészet kedvelőinek. Kiemelendő a város szülöttje, a híres operett szerző, Kálmán Imre, kinek öröksége a szülőházában létrehozott múzeumban tekinthető meg, és persze a Millennium park különleges zenélő pavilonjában, ahol szerzeményeit egy okostelefon segítségével meg is hallgathatjuk. Természetesen az épített örökségek mellett számos színházi előadás, kiállítás kedvez a kultúra szerelmeseinek.

A fent említett elemekből megfogalmazott élményígéretek részei lesznek online és offline kommunikációnknak is. Számos PR cikk, fotó és videó spot készül az év során egy-egy kiragadott történetből vagy hangulatból, melyeket elsősorban a hellosiofok.hu és a Hello Siófok facebook oldalakról indítunk útjára. Fontosnak tartottuk, hogy emberek szerepeljenek a kampányban, hiszen a történeteket a résztvevők teszik igazán élménnyé. A szereplők által életre keltett képeknek köszönhetően a városba látogató turistát invitáljuk Siófokra az egyes élmények átélésére. A képek, kisvideók valódi történeteket mesélnek majd el, melyek segítségével az utazni készülők már a döntési folyamat során könnyedén átérezhetik, milyen lehet egy hosszú séta a Balaton partján, egy kis sétahajózás a naplementében, egy koncert a Nyuladalom rendezvényen, vagy megélni egy csodálatos előadást a Színparton, egyszóval megtapasztalni azt az élményt amiért Siófokon kezdődik a Balaton!

További hírek; fontos információk

Habár a naptár szerint már lassan vége, Siófokon továbbra is tart a nyár. A Nagystrand a jó időre tekintettel egészen szeptember 15-éig nyitva áll, emellett számos családi, sport- és gasztroélmény várja augusztus végén és szeptember elején is a városba látogatókat.

Augusztus 16-20. között rendezik meg a nyári szezon legfontosabb siófoki fesztiváltját, a Bor és Kenyér Ünnepét a Balaton legnagyobb tűzijátékával és számos sztárfellépővel, köztük a 100 Tagú Cigányzenekarral. Az ötnapos, ingyenes fesztiválon az esti koncertek mellett kézművesek és gasztroárusok is várják a látogatókat a siófoki Hajóállomáson.

Szinte már mindenki tudja, hogy Siófokon kezdődik a Balaton, így nem is meglepő, hogy a nyári időszakban hatalmas a forgalma a Víztorony földszintjén található Tourinform irodának.

Augusztus 16-18. között az Inglot sminkkamion vár benneteket a siófoki PLÁZSon. A környezetbarát és állatkísérlet mentes márka kicsit több, mint egy éve van jelen a magyar piacon. Az INGLOT egy világszinten elismert, prémium kategóriás sminkmárka, ezért nem is csoda, hogy ez a rövid idő alatt itthon is hatalmas rajongótáborra tett szert. Gyere el Te is a PLÁZS-ra, ahol egy szuper #beachreadymakeup mellett személyes sminktanácsadással és rengeteg tippel várnak az Inglot sminkesei.

A Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatósága tájékoztatása szerint 2019. augusztus 12-én (hétfőn) 08.00 óra és 10.30 között forgalomkorlátozásra kerül sor Siófokon, a Széchenyi hídon (a McDonald'stól a rendőrség felé haladó útvonalon) hídvizsgálati munkálatok elvégzése miatt.